[...] Przewiduje się, że ryzyko pojawiania się demencji podwaja się co 10 lat po przekroczeniu 60. roku życia. Częstotliwość korzystania z sauny została oceniona na początku badania (Kuopio Ischemic Heart Disease), obejmującym 2315 zdrowych mężczyzn w wieku 42-60 lat na początku badania. Podstawowe testy przeprowadzono między 1984 a 1989 rokiem. [...]
[...] o szybkiej kinetyce). Niewykluczone, iż większa porcja WPC (30-50 g) również byłaby tu zalecana, szczególnie dla mężczyzn ważących zdecydowanie więcej niż panie z badania Laury C Ortinau i wsp. Referencje: Laura C Ortinau, Heather A Hoertel, Steve M Douglas & Heather J Leidy „Effects of high-protein vs. high- fat snacks on appetite [...]
[...] 150 mg zadziałałoby na 50 kg kobietę, po warunkiem, iż podano by kofeinę w jednej porcji. W trzech podzielonych porcjach po 50 mg każda, kofeina nie miała prawa działać. W badaniach naukowych spotyka się dawki kofeiny wynoszące, 3, 5, 6 i nawet 9 mg na kg masy ciała (300, 500, 600 i nawet 900 mg kofeiny w porcji dla 100 kg mężczyzny). [...]
Białko jest podstawowym budulcem przyrody ożywionej. Występuje więc zarówno w organizmach zwierzęcych, jak też roślinnych. Aby odbudowywać białka naszego organizmu, musimy codziennie pobierać białka z pożywienia. *wg popularności sprzedaży w sklepie SFD
Glutamina jest jednym z 20 aminokwasów powszechnie występujących w białku. Jest aminokwasem względnie niezbędnym, czyli takim, który wprawdzie może być produkowany przez organizm, ale z którego syntezą organizm nie nadążą w sytuacjach wzmożonego zapotrzebowania, np. podczas przedłużającego się, intensywnego wysiłku fizycznego. Glutamina jest [...]
Obecna sytuacja sprawia, że czujemy się zmartwieni, pełni lęku i niepewni przyszłości. Kiedy pojawiają się kolejne ograniczenia, a pogoda nie zachęca do wychodzenia na zewnątrz, czujemy się przytłoczeni, osłabieni i bardziej podatni na złe emocje. Niepewność, z którą musimy się mierzyć każdego dnia, powoduje narastanie w nas negatywnych emocji. [...]
Sezon plażowy w pełni. Całymi garściami korzystamy z kąpieli słonecznych. Promienie słoneczne wróciły do łask po tym, gdy badania naukowe wykazały, że są najlepszym źródłem witaminy D, a witamina D jest najlepszą ochroną przed wieloma chorobami, m.in. nowotworami i infekcjami wirusowymi. Z opalaniem, jak ze wszystkim w życiu, nie można jednak [...]
[...] dojść do powstawania niedoborów pokarmowych określonych mikroelementów. Oczywiście najlepiej wykorzystać, celem sprawdzenia, czego ew. może nam brakować, specjalistyczne badania laboratoryjne i wtedy po konsultacji z lekarzem, stosować suplementację pojedynczymi składnikami. Gdy jednak podejrzewamy, że ew. niedobory są niewielkie, być może [...]
[...] te sugerują, że skład ciała matki może być związany z wartością odżywczą mleka kobiecego niezależnie od rodzaju diety. Suplementy diety raczej nie zmieniają składu mleka w badaniach obserwacyjnych, być może ze względu na kompensacyjne mechanizmy fizjologiczne, które zachowują stabilny skład makroskładników mleka w związku z modyfikacjami [...]
[...] więcej niż kilku kilometrów było szkodliwe, ale naprawdę dobrze powinno się przemyśleć bieganie długodystansowe. Wcale nie jest ono zdrowe, jak powszechnie głosi się w Internecie. Referencje, badania, źródła naukowe: Edward Koźluk, Grzegorz Opolski Migotanie przedsionków https://podyplomie.pl/wiedza/wielka-interna/984,migotanie-przedsionkow
[...] będące pożywką dla probiotyków, czyli pożytecznej i prozdrowotnej mikroflory naszego przewodu pokarmowego. Okazuje się jednak, że błonnik błonnikowi nierówny. Jak pokazały badania, najcenniejszy błonnik tworzą takie węglowodany, z których odpowiednie mikroorganizmy bytujące w naszych jelitach wytwarzają kwas masłowy, regenerujący komórki [...]
[...] z poziomami sprzed leczenia. Poprawa szybko zanikała po przerwaniu terapii i została ponownie osiągnięta, gdy ponownie włączono suplementację witaminą E. Komentarz Liczne badania wskazują na korzyści ze stosowania witaminy E, niemniej przy współwystępowaniu chorób wątroby należy skonsultować tę kwestię z lekarzem. Piśmiennictwo: Hanje A.J. The [...]
Wszelkie desery, napoje deserowe, czekolady, ciastka i ciasta czy lody, poza tym, że kojarzą się z chwilą przyjemności, to niekiedy wywołują również wyrzuty sumienia. Coraz więcej bowiem wiadomo na temat konsekwencji konsumowania nadmiaru cukru czy tłuszczy trans. Na szczęście w ostatnich latach silnie wyewoluowała gałąź słodyczy o składzie [...]
Istnieją przesłanki, że stężenie melatoniny ma związek z depresją. Melatonina w wielu badaniach miała wpływ na jakość snu, niemniej jej związek z leczeniem depresji jest niejasny. W badaniach dotyczących dobowych stężeń melatoniny wykazano, iż u pacjentów z depresją jej stężenia były niższe niż w grupie kontrolnej. Poziom melatoniny a depresja [...]
[...] ciągu całego dnia; dostarczenie dobrej jakości białka do organizmu kluczowe znaczenie ma w przypadku śniadań, kolacji, a także posiłków potreningowych w ciągu dnia. Przyszłe badania nad białkiem Przyszłymi kierunkami badań nad wpływem białka w diecie na organizm są m.in. relacje pomiędzy wiekiem a optymalnym dla organizmu wyborem kompozycji diety [...]
Spirulina pochodzi z niebiesko-zielonych alg. Nazwa może odnosić się do wielu gatunków z rodzaju Arthrospira, a mianowicie platensis i maxima. Spirulina jest często używana jako wegańskie źródło białka i żelaza. Jest także źródłem wielu innych składników odżywczych i fitochemicznych. Niektórzy uważają, że dostarcza witaminę B12, ale w [...]
[...] mogą przyspieszyć występowanie zmęczenia mięśni szkieletowych poprzez zmniejszenie wrażliwości na wapń i mogą zmniejszyć maksymalną siłę powiązaną z wykorzystaniem wapnia. W badaniach naukowych kreatyna była w stanie usuwać: Rodnik ponadtlenkowy (O2·–) Nadtlenoazotyn (ONOO–), który jest silnym związkiem utleniającym i nitrującym Kreatyna to nie [...]
[...] wykorzystywały w treningu tylko sztangi. Użycie gryfu może sprzyjać rozwojowi tricepsów i przedniego aktonu mięśnia naramiennego, hantli – klatki piersiowej, na co wskazują badania naukowe. Najczęściej popełniane błędy Użycie za dużego ciężaru. Jeśli widzimy, że obciążenie jest za duże, to większe zyski przyniesie kilka powtórzeń więcej, z [...]
[...] ze złym stanem naszych jelit. Podsumowanie Ważna jest również kontrola stanu naszych jelit, a nie jedynie suplementacja. Z tego powodu dobrze raz na jakiś czas wykonać badania. Dlatego chociaż raz w roku powinieneś zrobić badania morfologiczne. Profilaktyka może zapobiec chorobom oraz pomóc ci szybciej uzyskać wymarzoną sylwetkę. Bo właśnie [...]
Kortyzol zwykle kojarzy nam się jako "zły hormon", przez który wolniej się chudnie, buduje tkankę mięśniową, regeneruje. Jest on jednak niezbędny do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Kiedy najlepiej suplementować olej rybi? Badania sugerują, że optymalnym czasem jest wieczór np. do kolacji lub bezpośrednio przed snem. Na podstawie: [...]