Ból kolan osób starszych zazwyczaj powiązany jest z chorobą zwyrodnieniową, która zaczyna się po 50 roku życia. Niewłaściwie eksploatowane stawy dają o sobie znać dużo wcześniej, co przejawia się z trudnościami w wykonywaniu pełnego zakresu ruchu, sztywnością stawu, uczuciem ciężkości czy obrzękami. Dlaczego trening siłowy jest ważny? Naukowcy [...]
[...] często w pierwszym etapie towarzyszy jej insulinooporność. Naukowcy już wcześniej wykazali, iż bogata w kofeinę kawa niekoniecznie musi być sprzymierzeńcem sportowca. W badaniach Lesley L. Moisey i wsp. zastosowano w jednej z prób preparat TRUTOL. Jest to napój dostarczający 75 g dekstrozy. Okazało się, iż podawanie kofeiny (5 mg na kg masy [...]
W dzisiejszych czasach coraz więcej uwagi poświęca się alergiom pokarmowym, ponieważ częstotliwość ich występowania rośnie. Dlaczego alergie pokarmowe i inne są obecnie tak częste, nie jest w stu procentach jasne. Naukowcy wskazują jednak na fakt, że obecnie żyjemy w bardziej sterylnych warunkach, niż kiedyś, a zanieczyszczenia powietrza [...]
[...] przełajową jazdę na nartach) składał się z 40 minut ciągłej pracy wytrzymałościowej, z intensywnością 75% szczytowego pochłaniania tlenu. Biopsje mięśni pobrano na początku badania oraz po 2 i 6 miesiącach interwencji analizowano pod kątem zawartości IMTG i ekspresji perilipiny 2 za pomocą mikroskopii immunofluorescencyjnej specyficznej dla [...]
[...] konsekwencje dla sportowców. Wszelkie SAA i substancje pochodne są obecnie zakazane w sporcie, wyszczególnione na listach WADA („Anaboliki” w sekcji S1). W badaniach w 2014 r. wykazano, iż w grupie otrzymującej 1 mg nandrolonu na 100 g masy ciała szczura odnotowano ciekawe zmiany. Zastosowano 2.4 – 5.5 mg nandrolonu [...]
Im mięsień większy, tym większą siłę powinien generować, jednak nie tylko rozmiar się liczy! Ważniejsze jest tutaj pojęcie sprawności mięśniowej, która jest ściśle powiązana z układem nerwowym. Trening siłowy daje nam możliwość na aktywowanie większej ilości jednostek motorycznych. Korzystaj z rozciągania dynamicznego Badania dowodzą, że [...]
[...] zbudować trochę mięśni (a co za tym idzie, zwiększyć spalanie energii). Aerobowe formy treningowe nie przyczyniają się zwykle do zwiększenia masy mięśniowej. Wnioski z badania Jak widać, nie można oceniać swojego ciała tylko przez pryzmat samej wagi. Starzenie się wiąże się z utratą masy mięśni szkieletowych, obniżeniem spalania energii [...]
Sezon jesienno-zimowy to czas, w którym chorujemy dużo częściej, niż zwykle. Katar, kaszel, bóle zatok, osłabienie – zastanawiasz się, czy możesz zrobić coś, by tego uniknąć? Nie ma suplementu, który zagwarantuje, że na pewno nie zachorujesz, jednak są takie, które mogą znacząco wpłynąć na wzmocnienie Twojej odporności i zmniejszyć ryzyko rozwoju [...]
[...] zdrowia organizmu. Magnez Ostatnia substancja na naszej liście to popularny magnez. Znaczące niedobory magnezu zaobserwowano u osób cierpiących na cukrzycę typu II. W badaniach naukowych zaobserwowano, że suplementacja magnezem przyczynia się do spadku poziomu cukru we krwi w okresie od 6 do 24 tygodni, w zależności od osobnika. Co [...]
[...] się wątpliwości? Jest to "pozostałość" po pierwszych latach stosowania kreatyny, gdzie wstępne wyniki badań pokazywały możliwy niekorzystny wpływ kofeiny na suplementację kreatyną. Ten mit, w kolejnych badaniach, został już dawno obalony. Najlepszym tego przykładem, jest większość przedtreningówek, które zawierają zarówno kofeinę, jak i kreatynę.
[...] tak samo na nasz ustrój. W innym stopniu przyczyniają się do wzrostu masy ciała i stanu zapalnego. Inaczej wpływają na rozwój rozmaitych schorzeń. Potwierdzają to liczne badania prowadzone np. na zwierzętach. Eksperymenty W jednym z eksperymentów zwierzętom podawano: dużą porcję glukozy, bez tłuszczów, dostarczano 180 kcal na kg masy ciała [...]
[...] element świadomości ruchowej, o której pisałem wcześniej. Nie ma jednoznacznych dowodów na to, czy wpatrywanie się jedynie w pracę mięśnia, daje lepsze efekty - autorzy badania oceniają je neutralnie. Naukowcy zwracają uwagę, że ważniejsza jest świadomość wykonanego ruchu, a nie samo napięcie mięśnia. Lustro a ocena i poprawa techniki [...]
[...] za małych butów również jest przyczyną problemów ortopedycznych jak występowanie palucha koślawego (nazywanego potocznie haluksem) czy palców młoteczkowatych. Jak wykazują badania opublikowane w Journal of Foot and Ankle Surgery, aż 30% osób nosi źle dopasowane obuwie. Szczególną uwagę na dobór obuwia powinny zwrócić osoby z cukrzycą. [...]
[...] kojarzy się ze wspomaganiem kontroli poziomu cukru we krwi. To właśnie w tym kierunku wykonano najwięcej badań, a o skuteczności jej stosowania niech świadczą wszystkie badania, które sprawdzają siłę poprawy poziomu cukru we krwi z różnymi lekami, wykorzystywanymi w tym samym celu, z których chyba najsłynniejszym jest metformina. Wśród [...]
[...] niektóre związki z grupy SAA potrafią działać poprzez receptory estrogenowe (np. oxymetholone) lub progesteronowe (nandrolone, trenbolone). Paradoksalnie, w niektórych badaniach „tren” wykazywał wyższe powinowactwo do receptora androgenowego i progesteronowego od – odpowiednio – testosteronu i progesteronu. A jak to w końcu jest z tym [...]
[...] podobne do rozrywanego materiału. Dodatkowo w badaniu palpacyjnym można wyczuć wyraźną zmianę w strukturze mięśnia, jego lekką deformację. Zazwyczaj zaleca się wykonanie badania USG (badanie ultrasonografem), aby ocenić stopień uszkodzenia i podjąć decyzję o ewentualnej interwencji chirurgicznej. Jak leczyć kontuzję? Naciągnięcia pierwszego [...]
[...] dostarczają ogromnej ilości pełnowartościowego białka, a jednocześnie wprowadzają jedynie niewielką dawkę izoflawonów. Jak wynika ze stosunkowo niedawno opublikowanego badania (Haun, 2018), spożywanie dwóch standardowych porcji koncentratu białek sojowych dziennie nie działało, w okresie dwunastu tygodni obserwacji, estrogennie na organizmy [...]
[...] HDL, LDL), stężenie trójglicerydów. Wbrew obiegowym, całkowicie błędnym opiniom nie należy nazywać transportera HDL „dobrym”, a LDL „złym” cholesterolem. W rzeczywistości w badaniach naukowych oba rodzaje frakcji cholesterolu wiązały się z ryzykiem zdrowotnym. Jeśli „dobrego” HDL było za dużo, to również nie sprzyjał on długowieczności. Podobnie [...]
Czy dieta wegetariańska zmniejsza ryzyko raka? Na to pytanie nie ma jednoznacznej odpowiedzi, badania przynoszą sprzeczne rezultaty, co wynika z przyjętych metod, modeli, liczby uczestników, jakości zbieranych danych, zmiennych mających wpływ na wyniki itd. Przyjrzyjmy się danym. Czy rezygnacja z mięsa chroni przed rakiem? Połączona analiza danych [...]
[...] po treningu i wieczorem. Wszystkie proszki były aromatyzowane czekoladą w celu zamaskowania ich zawartości i były dostarczane w nieoznaczonych opakowaniach, aby uczestnicy badania lub badacze nie byli w stanie ich rozróżnić. Wyniki eksperymentu Odnotowano niewielki przyrost masy mięśniowej w grupie suplementacji białka serwatkowego, efektów [...]