Na forum, w działach suplementacyjnych, spotkać się możemy z tematami, które w przeważającej większości są zakładane przez płeć męską, z zapytaniami o suplementy wspomagające rozwój sportowej formy. Pytania dotyczą głównie suplementacji w okresie budowania masy mięśniowej czy redukcji tłuszczu. Niekiedy spotykamy różnego rodzaju zapytania o [...]
Nie ulega wątpliwości, że niedobory magnezu w diecie osoby dorosłej, jak i nastolatków, wiążą się z przykrymi konsekwencjami dla całego organizmu. Jego udział w diecie jest ważny, ze względu na szereg czynności, jakie pełni. Zazwyczaj początkowe fazy niedoboru magnezu powiązane są z występowaniem drżenia mięśni, głównie np. powiek, co jest dla nas [...]
Białko w proszku jest wygodne w użyciu, łatwe w przewożeniu, a także bardzo smaczne. Rola białka jako makroskładnika w diecie jest bardzo istotna, dlatego też warto wzbogacić swoją dietę o smakowe białko, ponieważ będzie nam pomocne podczas komponowania naszej diety. Podsumowanie Dieta nie musi być nudna ani niesmaczna. Dlatego warto wprowadzać [...]
[...] do funkcjonowania mięśni i nerwów. Niektóre choroby uzasadniają ograniczenie sodu, ale spożywanie go mniej niż ok. 2-3g dziennie nie każdemu przyniesie korzyści. Niektóre badania sugerują, że ograniczenie sodu może zmniejszać wrażliwość insulinową i zwiększać poziom cholesterolu u zdrowej osoby. Może także niekorzystnie dla nas zmniejszać [...]
Myśląc o białku jako wartości odżywczej, większość z nas w pierwszej kolejności wymieni mięso. Wiadome jest, że jest ono potrzebne do życia, prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Oprócz mięsa znajdziemy je także w rybach, jajach, nabiale i niektórych produktach roślinnych. I całe szczęście, ponieważ wśród naszego społeczeństwa jest [...]
Mąka migdałowa staje się coraz częstszą alternatywą dla mąki pszennej. Sięgają po nią często osoby unikające zbóż, a zwłaszcza pszenicy. Mąka migdałowa charakteryzuje się niską zawartością węglowodanów, bogactwem składników odżywczych i lekko słodkawym posmakiem. Spożywanie mąki migdałowej może przynosić wiele korzyści zdrowotnych. Jak korzystać [...]
Zielona herbata znana jest ze swoich właściwości prozdrowotnych dzięki bogactwu flawonoidów. Okazuje się, że wystarczy 5 filiżanek naparu dziennie, aby skóra zyskała na wyglądzie. Dermatolodzy z Uniwersytetu Witten-Herdecke w Niemczech doszli do tego typu wniosków badając kobiety w wieku 40-65 lat. Badanie Badanie obejmowało 30 kobiet, które piły [...]
[...] myszy są wystawiane na działanie światła dziennego w chwilach normalnego snu, zaburza się synchronizacja ich dobowych rytmów. W rezultacie wolniej spalają tłuszcz. Wstępne badania stwierdzają, że tak samo może być u ludzi. Ponadto wystawianie oczu na działanie światła w nocy, kiedy śpisz, może zakłócać kluczowe hormony odpowiedzialne za zdrowie [...]
[...] życia i odnotowali, które z kobiet zmarły, a które wygrywały wojnę z nowotworem. Wyniki Spośród pijących zieloną herbatę aż 78% kobiet wciąż żyło w momencie zakończenia badania. Wśród kobiet, które nie piły herbaty przeżyło 48%. Kobiety, które codziennie piły filiżankę zielonej herbaty były lepiej chronione, niż kobiety, które nie piły [...]
[...] działanie anaboliczne jest żadne). W badaniu Marca J. Kauffmana i wsp. z 2015 r. porównano 10 użytkowników SAA z tymi nie biorącymi farmakologii. Wykonano najróżniejsze badania, w tym MRI mózgu. U stosujących sterydy anaboliczno-androgenne stwierdzono: zwiększoną objętość prawej części ciała migdałowatego w mózgu („ciało migdałowate [...]
[...] w świecie fitness często w błąd wprowadzają autorzy filmów w serwisie YouTube, bloggerzy oraz „specjaliści” komentujący w różnorakich serwisach. Powołują się oni na badania naukowe, których nie rozumieją, nie potrafią zinterpretować lub wyciągają z nich tylko korzystne dla siebie porcje informacji (ang. cherry picking), zgodne z [...]
Wiele osób cierpi z powodu otyłości androidalnej. Nie jest to tylko problem estetyczny, ale poważny, zdrowotny. Ludzie nie lubią rozmawiać na takie tematy, a szczególnie panowie z pokaźnym brzuchem w kształcie piłki. Twierdzą, iż życie nie jest po to, by sobie czegoś odmawiać. Niejeden z tych mężczyzn żyje pełnią życia do pierwszego zawału, [...]
Dlaczego bycie "eko" jest tak modne? W dzisiejszych czasach coraz więcej osób myśli o tym, co dostaje się do ich organizmu, skąd pochodzi żywność, którą spożywają i jakie są tego konsekwencje. Żywności ekologicznej nie znajdziemy w każdym sklepie, aczkolwiek coraz więcej z nich, reagując na potrzeby konsumentów, stara się zorganizować oddzielny [...]
Choć orzechy są dość kaloryczne, to jeśli zaczniemy jeść ich więcej każdego dnia, raczej nie przytyjemy. W dłuższej perspektywie może się okazać, że będziemy szczuplejsi. Wzrost konsumpcji orzechów będzie szczególnie skuteczny, jeśli będzie się to odbywało kosztem żywności typu fast food oraz słodyczy. Po jakie orzechy warto sięgnąć? Orzechy [...]
Metylosulfonylometan (częściej MSM) jest małą cząsteczką zawierającą siarkę, stosowaną ze względu na swoje właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne. MSM wykazuje potencjał pod względem ochrony stawów, ale to akurat dopiero początek wielu pozytywów. Ten coraz bardziej popularny suplement ma istotny wpływ na naszą urodę. Szczegółowa analiza [...]
GABA (kwas gamma aminomasłowy) to aminokwas pochodzenia naturalnego, który blokuje niektóre sygnały mózgowe, wywołując działanie uspokajające. Działanie to może być pomocne w przypadku odczuwania niepokoju, stresu oraz lęku. GABA, skutecznie wycisza organizm. Dawkowanie W suplementacji sportowej zaleca się przyjęcie od 500 mg do 3000 mg GABA, w [...]
[...] pojawiać wiele doniesień o tym, że preparaty z rodziny SARM nie są wcale mniej toksyczne dla wątroby niż metanabol, fluoksymesteron czy anapolon. No i wisienką na torcie są badania, które pokazują, że w środku opakowania preparatów z tej grupy wcale nie znajduje się to, co jest deklarowane przez producenta. Historia lubi się powtarzać... Tak, na [...]
[...] obecnej pandemii. Niektórzy sugerują, iż ofiar mogło być nawet ~100 milionów. Oczywiście hiszpanka trwała dłużej, więc liczba zgonów również jest większa. Referencje, badania, piśmiennictwo: Gratas-Delamarche, F. Derbré, S. Vincent & J. Cillard Physical inactivity, insulin resistance, and the oxidative-inflammatory [...]
[...] z uwagi na jej właściwości przeciwcukrzycowe i przeciwmiażdżycowe. Nierzadko sięgają też po nią sportowcy, szczególnie z dyscyplin sylwetkowych, wykorzystując potwierdzony badaniami efekt jej suplementacji w postaci redukcji tkanki tłuszczowej. Niemniej powszechne wykorzystanie berberyny w sporcie ogranicza błędne przekonanie o jej rzekomo [...]