Skrótem MCT opatrzono tłuszcz izolowany z oleju kokosowego, zbudowany z nasyconych kwasów tłuszczowych o średniej długości łańcucha węglowego. Takie kwasy tłuszczowe tym różnią się od długołańcuchowych kwasów z tradycyjnego tłuszczu, że wchłaniają się z prędkością porównywalną do węglowodanów i nie wykazują tendencji do gromadzenia się w tkance [...]
Jaki cel ma spalacz tłuszczu? Można krótko odpowiedzieć - wspomóc spalanie tkanki tłuszczowej. Jednak spójrzmy nieco głębiej. Zanim zatem odpowiem na pytanie zawarte w tytule, przyjrzyjmy się temu, co najczęściej możemy znaleźć w spalaczu tłuszczu. Skąd w ogóle wzięły się wątpliwości? Jest to "pozostałość" po pierwszych latach stosowania [...]
Trudno jednoznacznie odpowiedzieć na tak postawione pytanie, gdyż każdy produkt należałoby rozpatrywać, całkowicie oddzielnie. Różne są bowiem substancje aktywne wykorzystywane w konkretnym spalacze tłuszczu. A nawet, jeśli niektóre się powtarzają, to często występują w różnych dawkach. Mikroelementy Jak wspomniałem, okres redukcyjny [...]
Cukrzyca jest powszechną plagą, dziesiątkującą ludzkość. Dotyczy kilkuset milionów ludzi, a statystyki mówią o ciągłym przyroście liczby osób chorych i poddawanych leczeniu. Nadmierny poziom cukru we krwi potrafi doprowadzić do poważnych powikłań i zniszczyć wzrok, nerki, serce, mózg (powikłania sercowo-naczyniowe), a nawet wpływać na system [...]
Masło orzechowe bywa słabością wielu z nas. Choć krem/produkt tego typu nie ma prawa być nazywany masłem, to jednak mało kto używa innego nazewnictwa. Tak czy inaczej, jest przepyszne i może stanowić smakowity dodatek do wielu posiłków. Możesz dodać łyżkę do owsianki, posmarować nim omleta, wymieszać z jogurtem i owocami, zrobić kanapki z wafli [...]
Każdy z pewnością słyszał tę nazwę, ale nie każdy wie, czym jest hummus... Hummus to niezwykle popularny dip i pasta do smarowania. Pochodzi z Bliskiego Wschodu, ale wraz ze wzrostem zainteresowania dietą roślinną zyskał popularność na całym świecie. Podsumowanie Hummus to pożywna pasta, która może być częścią posiłku, albo dodatek do zdrowej [...]
Wielu osobom mogłoby się wydawać, że dynia to warzywo, które nadaje tylko smak potrawom i jedyne gdzie można ją zastosować to zupa krem. W rzeczywistości jest zupełnie inaczej. Warzywo to posiada liczne właściwości, które w znacznym stopniu pomóc mogą nam w różnego rodzaju problemach zdrowotnych. Poznajmy najważniejsze z nich. Silny [...]
Zmielone nasiona kakaowca stanowią znakomity dodatek do wielu wyrobów, które wykorzystuje się na co dzień w słodyczach czy też piekarniach, zajmujących się wytwórstwem słodkości. Kakao, bo o nim mowa, to nic innego jak forma sproszkowana nasion, które rosną w rejonie Ameryki Południowej. Pod kątem żywieniowym wielu specjalistów uznaje je za [...]
Nielicznym znane jest wykorzystanie metody tzw. piku hormonalnego, który osiągamy poprzez trening dużych grup mięśniowych (jak np. nogi). Trik polega na tym, aby wraz z ciężką grupą mięśniową, na jednej sesji treningowej, dodać ćwiczenia partii mięśniowej, którą chcemy poprawić. Przykładowo, wykonujemy ciężki trening nóg, po którym wykonujemy [...]
Intermittent fasting jest niezwykle modnym modelem żywieniowym. IF: może być to trwający 24 h post, raz lub dwa razy w tygodniu, oraz normalne dostarczanie pokarmu w pozostałe dni; periodic prolonged fasting (PF) - okresowy przedłużony post, spotyka się tu nazwę ICR (przerywane restrykcje kaloryczne), może być to dieta, w której w ciągu doby mamy [...]
Witaminie B12 przypisuje się wiele nieprawdziwych właściwości, niektórzy twierdzą, że leczy depresję, inni że raka. Niestety, w XXI wieku łatwo rozpowszechniają się plotki. Ogólnie przyjmuje się, iż niedobory witaminy B12 nie są powszechne, najczęściej występują u osób w wieku powyżej 60 lat oraz ograniczających produkty pochodzenia zwierzęcego. [...]
Kiedy chcesz zwiększyć spożycie witaminy C, zaczynasz częściej sięgać po owoce. Dużą zawartość tej witaminy mają cytrusy, kiwi, truskawki, porzeczki. Ale istnieje jeszcze jeden tropikalny owoc, który jest jej wyjątkowym źródłem. Chodzi o owoc aceroli, znany również jako wiśnia z Barbados. 100 g świeżych wiśni aceroli (około jednej filiżanki) [...]
Natrafienie na przysłowiową ścianę podczas odchudzania jest problemem dotyczącym większości osób podejmujących się redukcji masy ciała. Może się to stać po kilku tygodniach lub miesiącach, chociaż niekiedy proces pozbywania się nadmiaru kilogramów idzie wolno od samego początku. Niezależnie od tego, w którym momencie zauważy się, że redukcja nie [...]
Sposobów na wzbogacenie diety w witaminy jest w wiele. Każdy, kto potrzebuje dodatkowej dawki tych substancji odżywczych, może sięgnąć po preparaty w proszku, kapsułkach, tabletkach, a także w płynie. Istnieją jeszcze liczne rozwiązania dla fanów słodkiego smaku, a wśród nich dużą popularnością cieszą się żelki. Kto potrzebuje najwięcej witamin? [...]
Powszechnie wiadomo, że wszelkiego rodzaju nasiona, pestki, czy orzechy mają dla naszego organizmu prozdrowotne właściwości, poczynając od zdrowych tłuszczów przez witaminy, składniki mineralne, czy inne istotne nutraceutyki wpływające pozytywnie na nasz organizm. Podsumowanie Wraz z biegiem lat coraz częściej spotkać można się z problemami [...]
Nie wszystko złoto, co się świeci, i niestety, nie każde badanie naukowe może być używane, jako argument. Bardzo często w sieci widzę tendencję do korzystania ze skrótów badań, bez oceny (nawet pobieżnej), czy dany eksperyment został dobrze przeprowadzony. Jeśli już sięgasz po dane z bazy Pubmed, Sciencedirect czy innych portali (np. [...]
Wszelkie desery, napoje deserowe, czekolady, ciastka i ciasta czy lody, poza tym, że kojarzą się z chwilą przyjemności, to niekiedy wywołują również wyrzuty sumienia. Coraz więcej bowiem wiadomo na temat konsekwencji konsumowania nadmiaru cukru czy tłuszczy trans. Na szczęście w ostatnich latach silnie wyewoluowała gałąź słodyczy o składzie [...]
Utrzymanie zdrowej diety w szkole nie zawsze jest łatwym procederem, szczególnie gdy celem jest redukcja masy ciała. Słodkie przekąski, napoje, poczęstunki od kolegów i koleżanek nie ułatwiają walki o zdrową i ładną sylwetkę. Dostępność produktów o wysokim stopniu przetworzenia niestety nie ułatwia nam zadania. Nie tylko kalorie są ważne Wielu [...]
Kiedy dodatki do śniadań i deserów są tak smaczne, że aż czeka się na ich spożycie, a dodatkowo nie zawierają niekorzystnych z punktu widzenia metabolicznego składników, to zawsze warto mieć je w szafce. Zarówno domowej, jak i hotelowej, czy też w miejscu pracy. Zwłaszcza, kiedy są to płatki z unikalnym składem i zawierające aż 26 g białka na 100 [...]
Kurczak z rożna wydaje się niezłym wyborem, w przypadku braku czasu na ugotowanie obiadu. Dostępny jest w wielu barach, budkach z jedzeniem, a nawet w marketach. Pachnące, dobrze przyprawione z chrupiącą skórką i dość niedrogie całe kurczaki mogą być świetnym pomysłem na obiad. Pytanie brzmi, czy kurczak z rożna to zdrowy wybór? Zalety spożywania [...]