SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

5 g weglowodanow

  • Z roku na rok rosną bazy danych dotyczące częstotliwości zachorowań na różne schorzenia zagrażające życiu. Równolegle do zbierania tych informacji odbywają się próby odnalezienia pewnych czynników zarówno wspierających, jak i osłabiających organizm w walce o zdrowie. Do czynników, które przykuwają dużą uwagę naukowców, zaliczyć można m.in. sposób [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1480 Data: 2022-06-28 19:50:28
  • Stan paznokci jest jednym z pośrednich wskaźników ogólnego stanu zdrowia i odżywienia organizmu. Spożywając dietę o dopasowanej do zapotrzebowania zawartości makro- i mikroskładników dużo łatwiej jest zadbać nie tylko o jakość paznokci, ale ogólnie tkanek w organizmie, w tym również skóry, włosów, czy nawet naczyń krwionośnych. W przypadku [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1055 Data: 2021-12-02 13:58:21
  • Naukowcy do dzisiaj nie wiedzą, czy kortyzol jest sprawcą insulinooporności, czy może podniesione stężenie insuliny i kortyzolu występuje wtórnie do otyłości. Niemniej w badaniu pochodzącym jeszcze z 1982 r. zasugerowano, iż kortyzol w bezpośredni sposób hamuje działanie insuliny w ustroju człowieka, prawdopodobnie wpływające na powiązany z nią [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2819 Data: 2022-04-01 14:35:42
  • Dieta wegańska nie powinna ograniczać się do unikania mięsa i produktów spożywczych pochodzenia zwierzęcego. Jest to bowiem styl życia, który składa się nie tylko z troski o uczucia zwierząt, ale również o stan środowiska. Zredukowanie śladu węglowego, które uzyskuje się dzięki rezygnacji z konsumpcji odzwierzęcej, dotyczy bowiem tylko produktów, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1630 Data: 2022-08-29 16:48:13
  • Zmiany nawyków żywieniowych dla wielu osób często oznaczają restrykcyjną czasochłonną dietę i mało atrakcyjne smakowo dania, które bazują na ogromnych porcjach warzyw, chudym jałowym mięsie lub rybie i źródłach węglowodanów, czyli kaszach, makaronach, czy też „suchym” ryżu, Jednak jest to bardzo mylne przekonanie, które niepotrzebnie zniechęca [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1445 Data: 2022-12-02 16:03:10
  • Enzymy trawienne to grupa enzymów, która odpowiada za rozkład spożywanych substancji na prostsze, łatwiejsze do wykorzystania przez organizm cząsteczki. Od ich aktywności zależą niezliczone procesy rozwojowe i życiowe. Wpływają na każdy system regulacyjny, w tym nerwowy i odpornościowy. W wielu przypadkach mogą jednak nie funkcjonować tak, jak [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1214 Data: 2022-12-28 07:39:32
  • Glukoza jest kluczowym substratem metabolicznym potrzebnym do wytwarzania energii w tkankach. Wg obecnej wiedzy naukowej, nowotwory pozyskują energię drogą beztlenową, gdyż potrzebują mleczanów (glikoliza beztlenowa). Nie można jednak twierdzić, iż brak podaży węglowodanów w diecie zapewnia ochronę przed powstawaniem nowotworowych zmian w [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1749 Data: 2019-03-16 12:09:00
  • Nie ulega wątpliwości, że kreatyna jest tym suplementem, który obowiązkowo powinien znaleźć się w arsenale sportowca. Jak już zapewne większość naszych czytelników wie, kreatyna buduje mięśnie. Jej działanie bezpośrednie jest na tyle silne, że można z powodzeniem formułować powyższą tezę. Jak to się dzieje? Naukowcy podczas badania z użyciem [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2504 Data: 2019-10-25 20:00:35
  • Osoby trenujące uwielbiają kofeinę. Stosowana jest ona głównie jako element przedtreningówki lub w formie kapsułkowanej. Niezależnie od tego, czy lubisz "małą czarną", przedtreningówkę czy też kofeinę w kapsułkach, jej dodatek przed wysiłkiem daje nam wiele korzyści. Co warto zapamiętać? Kofeina jest skutecznym i  legalnym, dodatkiem, który [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2759 Data: 2020-10-09 07:49:38
  • Białkowa czekolada FITKING o wspaniałym smaku

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Śmiało można powiedzieć, że czekolada należy do jednych z najpopularniejszych łakoci i króluje jako ulubiony wybór, gdy mamy skusić się na małe co nieco. Stosuje się ją do produkcji batoników, pralin, ciastek, sosów i deserów, jednak najbardziej doceniamy jej klasyczny obraz w formie symetrycznej tabliczki z małymi kosteczkami. Każdy ma tę swoją, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1085 Data: 2021-11-20 18:19:50
  • Chili sin carne to odpowiednik mięsnego dania chili con carne. Kojarzy się nam ono głównie z mięsem mielonym, fasolą oraz ostrymi przyprawami. Chili sin carne możemy z łatwością zrobić samodzielnie, ale osoby zabiegane mogą znaleźć gotowca np. w serii Go Vege. Jest to danie warzywne z dużą ilością przypraw i dodatkiem fasoli. Ogromną zaletą jest [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2200 Data: 2022-03-13 19:11:01
  • Czy pizza uzdrowi Twoje serce?

    Artykuł
    Badania naukowe

    Pizza w niektórych badaniach jest powiązana ze zwiększonym ryzykiem raka prostaty (np. na obszarze Ameryce Północnej). Naukowcy oszacowali ryzyko bazując na danych z trzech badań przeprowadzonych we Włoszech w latach 1991-2002. Dane dotyczyły: 2569 kobiet z rakiem piersi, 1031 z rakiem jajnika, 1294 mężczyzn z rakiem prostaty, 4864 osób z grupy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1914 Data: 2019-02-25 10:16:34
  • Czy białko sojowe wpływa na cholesterol?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Wcześniejsze badania kliniczne wykazały, że stosowanie białka sojowego obniża stężenie transportera LDL i jednocześnie zwiększa stężenie transportera HDL, w porównaniu ze stosowaniem białka mleka. Wątroba wytwarza cholesterol w formie wolnej, który we krwi transportowany jest w postaci lipoprotein. Z tego 75% występuje jako LDL, a tylko 25% w [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1095 Data: 2019-08-18 10:40:09
  • Kawa wykazuje wielorakie działanie prozdrowotne i jest wiązana np. ze spadkiem ryzyka pojawienia się cukrzycy. Naukowcy doszli do wniosku, że nawykowe spożywanie kawy wiąże się z niższym ryzykiem cukrzycy typu 2. Uczestnicy badania, którzy wypijali  4-6 filiżanek lub nawet 6-7 filiżanek kawy dziennie, byli narażeni na mniejsze ryzyko cukrzycy typu [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1338 Data: 2021-11-05 14:02:21
  • Glutamina jest głównym substratem dla komórek nabłonka jelita cienkiego, odgrywającym ważną rolę w syntezie kwasów nukleinowych. Podawanie glutaminy ma duże znaczenie dla stanu jelit - wspomaga wzrost błony śluzowej, zwłaszcza w przypadku urazów tego narządu. Podsumowanie  Glutamina zapobiega atrofii kosmków jelitowych związanych z wiekiem. Można [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2312 Data: 2020-08-23 14:16:33
  • Żółte sery to jedne z najpopularniejszych dodatków do kanapek. Mają jednak dużo szersze zastosowanie, o czym wiedzą wszyscy miłośnicy pizzy, zapiekanek itp. Weganie jednak omijają ten produkt ze względu na zawartość surowca pochodzenia zwierzęcego. Ostatnio w Biedronce pojawiły się roślinne plastry, które do złudzenia przypominają żółty ser. Napis [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 10235 Data: 2022-03-03 14:34:00
  • Kiedy na zewnątrz robi się chłodniej, to człowiek wręcz marzy o jakiś rozgrzewających daniach. Sprawdzają się wtedy wszelkiego rodzaju dania jednogarnkowe. Jedną z gotowych propozycji, która sprawdzi się w dzień, kiedy nie masz czasu na gotowanie, jest Strogonow roślinny z pieczarkami z serii GO VEGE. Jest to takie danie, które możesz zjeść solo, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4220 Data: 2022-12-03 16:49:22
  • BCAA to izoleucyna, leucyna, walina. Są to aminokwasy kluczowe dla wzrostu mięśni, szczególnie duże działanie jest przypisywane leucynie, stworzono nawet termin progu leucynowego (dotyczy określonej ilości aminokwasu w porcji protein). W styczniu 2020 r. włoscy naukowcy (Gervasi M. i wsp.) opublikowali wyniki badania dotyczącego suplementacji [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2492 Data: 2020-04-07 17:19:05
  • Produkty na bazie owsa są bardzo popularne i odżywcze. Są źródłem węglowodanów, błonnika, witamin, minerałów i związków przeciwutleniających, m.in. manganu, fosforu, magnezu, miedzi, żelaza, cynku, kwasu foliowego, witaminy B1, B5 oraz w mniejszych ilościach B3 i B6. Płatki owsiane są bogate w przeciwutleniacze i korzystne związki roślinne zwane [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1378 Data: 2021-08-16 20:09:19
  • Napój roślinny ALPRO SOYA - ocena produktu

    Artykuł
    Produkty i recenzje

    Napoje sojowe to alternatywa dla mleka krowiego i na chwilę obecną mamy ich przeogromny wybór. Różnią się między sobą zwykle smakiem, nieco kolorem, czasami także konsystencją i ilością osadu. W większości produktów podstawowym składnikiem jest baza sojowa i woda. W przypadku napoju ALPRO znajdziemy w składzie także regulator kwasowości - fosforan [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2097 Data: 2022-03-08 17:52:02