Enzymy trawienne to grupa enzymów, która odpowiada za rozkład spożywanych substancji na prostsze, łatwiejsze do wykorzystania przez organizm cząsteczki. Od ich aktywności zależą niezliczone procesy rozwojowe i życiowe. Wpływają na każdy system regulacyjny, w tym nerwowy i odpornościowy. W wielu przypadkach mogą jednak nie funkcjonować tak, jak należy.

Do zaburzeń ich pracy dojść może w wielu chorobach zarówno wrodzonych, jak i nabytych, a także na skutek stosowania niektórych leków, alkoholu, antybiotyków bez zabezpieczenia, czy po prostu bardzo złej diety. Osobom zmagającym się z niedoborami aktywności enzymów dedykowane są preparaty zawierające związki o potencjale ułatwiającym aktywność enzymów endogennych, czyli dostępnych „w ciele”.

Enzymy w suplementach

Rozkład podstawowych substancji odżywczych, czyli białek, tłuszczy i węglowodanów, zależny jest od trzech podstawowych grup enzymów, odpowiednio: peptydaz, lipaz oraz amylaz. Pośród tych enzymów wymienia się bardzo liczne i bardzo specyficzne enzymy odpowiedzialne za rozkład poszczególnych związków (np. peptydy na aminokwasy, trójglicerydy na wolne kwasy tłuszczowe, czy skrobię na glukozę). W każdej z grup występują na przykład wyspecjalizowane hydrolazy, które stanowią najbardziej liczną i zróżnicowaną kategorię enzymów w organizmie.

odżywka białkowa miarka

W suplementach diety co prawda nie występują te same enzymy, co w przewodzie pokarmowym, jednak często pełnią te same funkcje. Preparaty te tworzone są na bazie związków pochodzenia roślinnego lub mikrobiologicznego. Najlepiej znanymi „roślinnymi” enzymami trawiennymi są bromelaina i papaina dostępne np. w miąższu ananasa.

Spośród mikroorganizmów do produkcji suplementów najczęściej wykorzystuje się grzyby, a mianowicie różne szczepy z rodzaju kropidlaków (Aspergillus). Poza enzymami ukierunkowanymi na podstawowe substancje odżywcze, w preparatach z enzymami obecne są również m.in. enzymy rozkładające laktozę (laktaza), której wiele osób nie trawi prawidłowo, a także celulozę (celulaza), która nie jest strawna wcale.

Wskazania do stosowania enzymów

Zaburzenia rozkładu i wchłaniania substancji odżywczych mogą prowadzić do osłabienia stanu odżywienia organizmu oraz osłabienia mózgu, mięśni i odporności oraz wielu innych tkanek. Do zaburzeń tych dojść może m.in. w chorobach zapalnych jelit, czy chronicznym zapaleniu trzustki, czy zakażeniach pasożytniczych oraz przy dysbiozie. Ponadto wchłanianie substancji odżywczych może zostać ograniczone przez regularną konsumpcję alkoholu, leków obniżających wydzielanie kwasu żołądkowego, czy leków moczopędnych i przeczyszczających.

Pamiętać jednak należy, że w przypadkach medycznych (zwłaszcza podczas stosowania innych leków) stosowanie wszelkich suplementów diety, w tym enzymów trawiennych, konsultowane powinno być z lekarzem. Poza przypadkami osób z różnymi schorzeniami warto jeszcze nadmienić, że z działania preparatów z enzymami skorzystać mogą sportowcy i osoby aktywne zawodowo, które mają bardzo duże zapotrzebowania energetyczne i muszą spożywać duże ilości pokarmu dziennie.

Komentarze (1)
TomQ-MAG

na poziomie zaawansownym, jak tego bialka faktycznie mamy juz nieco do przejedzenia, to takie enzymy robia wyrazna roznice. Nie tylko a poprawe strawnosci i samopoczuciu, ale nawet w lepszym apetycie.

0