Jak dokarmisz tylko raz, to może wyjść za mało ciasta, no i zakwas masz młody i jeszcze słaby.
Lepiej normalnie wg przepisu, czyli to dokarmianie, odstawienie na 5h, dokarmienie, odstawienie na 8, dokarmienie i odstawienie na 3h .....
Przechowuj normalnie w lodówce do czasu robienia chleba (bodajże do 14dni).
..."Dokarmianie zakwasu, przy kolejnym pieczeniu chleba:
Żeby uzyskać jedną blaszkę chleba (w przypadku chleba na który przepis podam niżej) bierzemy 50 g zakwasu , który potem będziemy dokarmiać. Stopniowo zostawiałam sobie więcej zakwasu i teraz odkładam zawsze 150g zakwasu, dzięki czemu mam 3 blaszki chleba i polecam tak zrobić. Albo już przy pierwszym robieniu zakwasu zwiększyć proporcje, bo biorąc po 100g wody i mąki tworzymy zakwas na jedną blaszkę
1 etap
Na każde 50g zakwasu(tego pozostawionego) dodajemy 90 g mąki żytniej i 90 g letniej wody. Mieszamy dokładnie, żeby nie było grudek, przykrywamy i odstawiamy na jakieś 5 godzin. Po tym czasie nasz przedkwas, bo tak on się fachowo nazywa, powinien powiększyć swoją objętość i powinny się pojawić bąble. Ale jeśli się nie pojawią to też nie przejmujmy się tym specjalnie
2 etap
W tym etapie dodajemy znowu 90 g letniej wody i 90 g mąki, dobrze mieszamy, przykrywamy i zostawiamy w temperaturze pokojowej na 8-10 godzin.
3 etap
Znowu dodajemy 90 g letniej wody i 90 g mąki, mieszamy, przykrywamy i stawiamy na jakieś 3 godziny w temperaturze 25 – 30 stopni, ale u mnie bywało i w niższej. Po tym czasie nasz zaczyn powinien być gotowy do robienia ciasta. Gotowy zaczyn (oczywiście znowu dotyczy to zaczynu trochę starszego niż zupełny młodzian) powinien być u góry lekko wklęsły, ewentualnie krótko przed wklęśnięciem. Jego wewnętrzna struktura powinna przypominać nieco gąbkę.
Dodam,że przetrzymanie zakwasu na jakimś etapie krócej czy dłużej też nie zaburzy wszystkiego.
"Na następny raz:
Teraz, mając już zaczyn(dokarmiony) w odpowiedniej ilości, powinniśmy znowu wziąć jakieś 50 g zakwasu i schować go do lodówki. (lub od razu 150g, żeby mieć na 3 blaszki ) I tu uwaga: taki aktywny, głodny zakwas może walczyć, żeby wydostać się ze słoiczka do lodówki, więc trzeba wziąć słoiczek odpowiedniej wielkości, zakręcić go (nie za mocno) i trzymać w lodówce od 7 do 14 dni...... "
Zmieniony przez - porandojin w dniu 2013-11-07 00:14:33
Zmieniony przez - porandojin w dniu 2013-11-07 00:15:15
Zmieniony przez - porandojin w dniu 2013-11-07 00:17:50