SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

(L)Betkaa / Rekompozycja...

temat działu:

Ladies SFD

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 50666

Nowy temat Temat Zamknięty
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11149 Napisanych postów 51570 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Powiedz mi proszę skąd w ogóle ten rozkład 4/9/4?

Prawa fizyki

1g białka = 4kcal
1g węglowodanów = 4kcal
1g tłuszczu = 9kcal

.....

Nie mam teraz czasu, bo wychodzę zaraz do pracy. Ale poproszę kogoś z modów/doradców żeby tu zajrzał
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 1635 Wiek 39 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 19571
oki, mogę zatem przeliczać kalorie wg praw fizyki, zmienię formuły i będzie grało Deal ?

The Journey of a Thousand Miles begins with a Single Step...

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
obliques Zasłużona dla SFD
Ekspert
Szacuny 188 Napisanych postów 65575 Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 188925
ale wychodzi dziwnie w sumie, blad rzedu paru kalorii to blad ststystyczny wynikajacy ze wzorow i zaokraglen, ale 100kcal to juz spory nie powinien miec miejsce ???
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 1635 Wiek 39 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 19571
Hej Iza, no właśnie też o tym myślałam, we wczorajszym menu musiało być coś (lub kilka rzeczy), co spowodowało takie rozjazdy. Niestety nie mam czasu zająć się tym dogłębniej (choć nie daje mi spokoju cała ta sytuacja). Chcę już zamknąć ten rozdział i ustalić wspólny plan działania, dlatego napisałam, że mogę zmienić formuły, żeby przeliczały mi dane wg 4/9/4.

The Journey of a Thousand Miles begins with a Single Step...

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
4nn Instruktor Sportu
Początkujący
Szacuny 9 Napisanych postów 18856 Wiek 37 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 105215
Jak ja nie cierpię Excelaa muszę na nim pracować Sprawa jest taka, że kalorie nie mogą Ci się rozjeżdżać o tak duże wartości. Dziennik SFD zaokrągla wartości w gramaturze i BWT, stąd może być wrażenie, że jest rozjazd.
Błąd w formule trzeba znaleźć, albo sprawdzaj czy dobrze podlicza jak wrzucasz wypiski

"Don't let go, Never give up,
It's such a wonderful life"

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 1635 Wiek 39 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 19571
Ania, jak można nie lubić tego 'cudu' hehe. myślę, że z moim excelem jest podobnie, jak z dziennikiem sfd. jak pisałam, wcześniej rozjazdy nie były tak duże. Co do wczoraj, mamy pierwszego winowajcę, dla serka wiejskiego miałam złe dane.

The Journey of a Thousand Miles begins with a Single Step...

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 863 Wiek 46 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 42841
hej Betkaa, na wstępie "powodzenia!", niech Ci leci z cm.

Co do rozkładu i kalorii:
Najlepiej nie patrzeć na kcal jako na wyznacznik tylko od razu rozpisać na BTW - jak zrobiła Ci Martucca - i tego się trzymać, wtedy nie ma problemu (no chyba, że dane z różnych źródeł mają różny rozkład makroskłądników).
Z formułą łatwiej bilansować dietę, ew. można bez: przeliczając sobie 1gT~2gB~2gW, co przy niewielkich ilościach nie spowoduje dużego błędu.

Inną sprawą jest baza danych, przykład z dziennika sfd:
................................. kcal .....B ......T ......W .... kcal=4/9/4
Otręby pszenne ............185 .....16 .....4,6 ....19,6 ....184
Otręby pszenne Sante ...268 .....16 .....5 ......19 ......185
(wiem, że to akurat produkt niezalecany, niemniej jednak na przestrzeni czasu zyskał na wartości - gdyby nie to, że miała w domu 2 op. Sante z różnymi kcal to szukaj błędu w polu)

PS. ja miałam ostatnio "lewy" twaróg półtłusty z mniejszą ilości Białka i kcal - uznałam wyższość danych z opakowania i przeliczałam sobie gramaturę żeby wyszło +- tak samo

Zmieniony przez - loferne w dniu 2011-03-18 10:23:54
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 1635 Wiek 39 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 19571
Hej Loferne, witaj i dzięki za życzenia powodzenia
co do bazy danych - no właśnie ... dlatego właśnie nie kumałam, dlaczego zostało mi powiedziane, że mam złe rozpiski.

The Journey of a Thousand Miles begins with a Single Step...

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11149 Napisanych postów 51570 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Hola, hola Tu nie chodzi przecież o bazy danych i co ile ma białka czy tłuszczu Prawda jest taka, że niby ten sam produkt może mieć wartości różne, np. łosoś w zależności od pory roku ma różną zawartość tłuszczu, podobnie jak wołownina od krów "łąkowych" ma mniejszą zawartość tłuszczu niż od tych, które trzymane są w zamknięciu.
IMO, problemów taki się nie ma, jeśli je się żywność zupełnie nieprzetworzoną Dlatego też Bull wyraźnie prosił, że jeśli dodaje się coś do bazy danych, należy podać firmę, która dany produkt wyprodukowała

Tutaj chodzi o to, że ten excel z powietrza dorobił 100kcal, które nie istnieją. A obliczenia są przecież proste jak drut:

- 1g białka dostarcza 4kcal
- 1g węglowodanów 4kcal
- 1g tłuszczu 9kcal

I jakakolwiek baza danych nie byłaby, nie zmienicie faktu, że KALORYCZNOŚĆ jest wyliczona źle

Zrobimy tak:

Pisz mi wartości BWT w taki sposób:

B: 154*; W: 138; T: 48; 1600kcal**
B: 150; W: 150; T: 50; 1650kcal

*ilość w gramach, którą zjadłaś danego dnia
**kaloryczność wyliczona przez pomnożenie łącznej ilości poszczególnych makroskładników zjedzonych w ciągu dnia przez odpowiednią wartość (4 lub 9kcal)
**rozkład BWT i kaloryczność, którą masz zadaną na dany dzień

I wtedy nie musisz nic zmieniać w formułach arkusza, tylko dodasz sobie te mnożenie przez 9 lub 4 w zsumowanych wartościach BWT.

...

Też nienawidzę excela A już Dziennik Posiłków Vitalmaxa doprowadzał mnie do szału z tym wyszukiwaniem po numerkach
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 1635 Wiek 39 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 19571
hmm akurat zmiana formuł to nie jest żaden problem, minuta roboty a chodzi o bazy danych - tak, jak już pisałam, na etykietach produktów, na różnorakich stronach internetowych, w dzienniku SFD, nie ma dokładnej korelacji pomiędzy rozkładem 4/9/4. Tzn. nie chodzi tu o to ile co ma tłuszczy ile białka itd tylko o kaloryczność właśnie jaka jest przypisana do danego produktu. I to właśnie ona jest nierzadko inna niż po przemnożeniu ilości białka, tłuszczy i węgli podpowiednio przez 4,9 i 4 (przykład soczewicy zielonej w jednych z moich postów).
Czuję się jakbym walczyła z wiatrakami ehh. i dziękuję za oświecenie mnie z prawami fizyki, dużo bardziej przemawia to do mnie (lubię konkrety)

The Journey of a Thousand Miles begins with a Single Step...

Nowy temat Temat Zamknięty
Poprzedni temat

HORROR! - Metabolizm równy 0 - POMOCY!

Następny temat

Analena zaczyna redukcję. Poważną redukcję...

forma lato