[...] Moim zdaniem najbardziej przydatne AAP jest przy cyklach redukcyjnych u sportowców AA przy rehabilitacji, profilaktyce a takze przy redukcji tkanki tłuszczowej Przy pisaniu pracy pomogły mi też 3 książki Technologia żywienia człowieka Podstawy żywienia człowieka Chemia żywności pzdr rk Zmieniony przez - remik664 w dniu 2008-09-10 15:27:26
[...] każdy będzie się dobrze przy takim odżywianiu czuł a węgle/tłuszcze to największe zło. I każda ze stron podaje jakieś badania na poparcie swoich racji %-) Każdy z modeli żywienia ma plusy i minusy. Jak wielokrotnie pisałem, cykliczne stosowanie odpowiednich stylów żywienia pomaga organizmowi korzystać z jego pełnych możliwości. Czyli okresowo [...]
[...] kobiety w cyklu miesięcznym, zgodnej z różnym poziomem hormonów (bo jak wiadomo u kobiet to się zmienia okresowo). I tu jestem ciekawa czy ktoś kto proponuje określony model żywienia bierze pod uwagę też wszystkie rzeczy? Bo jednak nie jesteśmy tacy sami ;-) Ci co krytykują tłuszcz, głównie zwierzęcy, zarzucają że tkanka tłuszczowa kumuluje [...]
kuerte1971 skąd Ty się urwałeś? Wszyscy Ci zawodnicy ze starej gwardii byli mniejsi gabarytem, bo nie mieli takiej wiedzy w zakresie treningu, żywienia, suplementacji, wspomagania jaka jest dzisiaj. Nie znaczy to jednak, że towaru było mniej, albo w ogóle zdrowiej. Przecież większość wtedy waliła końskie dawki i nawet badań nie robiła. A to że [...]
[...] przez dzieiątki lat uczy sie nas o potrzebie jedzenia węglowodanów, o ogromnym zdrowotnym wpływie pełnych ziareń, ciężko nagle jest przestawić się na coś innego to jak z religią;) ja sobie chwalę i obecnie nie widzę potrzeby zmiany systemu żywienia i na chwile obecną myślę że to po prostu nowy styl żywienia na ałe życie niż "dieta odchudzająca"
Marek Ciolek ukonczony wydział zywienia człowieka na SGGW (spec. ocena stanu zywienia) w tym roku zakoncze podyplomowy wydzial zywienia o 3 specjalnosciach na IŻŻ W-wa staz treningowy 23 lata wyniki lawa 192 przysiad 270 ciag 300 itd mc
[...] z dużej zawartości wapnia w tych produktach, jak i jego wysokiej biodostępności (czyli przyswajalności lub absorpcji, która oznacza procentowy stopień wchłonięcia wapnia z pożywienia). Zawartość wapnia w mleku i mlecznych napojach fermentowanych wynosi średnio 0,12% (niezależnie od zawartości tłuszczu), natomiast w serach żółtych, czyli [...]
Po 12 tygodniach zrezygnowałem z tego sposobu żywienia. Po prostu zatęskniłem za zbilansowaną No cóż i tak stosowałem ją 2x dłużej niż planowałem. Mimo treningów typowo siłowych (10 serii 2 powtórzenia) które nie są nastawione na hipertofię, przy tym odżywianiu zrobiłem całkiem niezłe postępy. Aktualnie: WL wąskim chwytem (40 cm) 120 kgx2 powt [...]
Zwiększanie/zmniejszanie mieśni zależy przede wszystkim od diety, zwłaszcza sposobu żywienia/suplementacji wokołotreningowej (przed, w trakcie i po treningu). Największymi ciężarami i krótkimi seriami (kojarzącymi się z treningiem "na masę") można równie dobrze... palić mięśnie. I odwrotnie. Oczywiście każdy ma swoje ideały i ten swój [...]
[...] będę bo raz, że mam co robić a dwa uważam, że na takie stanowisko papierek i amatorskie treningi to za mało. Potrzeba przede wszystkim odpowiedniej wiedzy (nie tylko z zakresu podstawowych ćwiczeń). O dodatkowych kursach i bogatej wiedzy z dziedziny anatomii, suplementacji oraz żywienia nie wspomnę. Ja robię to co lubię i nie szukam zmian ;-)
[...] i dr. n. med. Małgorzaty Kozłowskiej-Wojciechowskiej z Instytutu Żywności i Żywienia Aktywność fizyczna jest nieodłącznym elementem życia wielu osób. Zasady żywienia podczas wzmożonego wysiłku fizycznego w dużym stopniu zależą od jego rodzaju. Niektóre osoby uprawiają sport dla zdrowia i szczupłej sylwetki, inne traktują go [...]
[...] Okulistycznego w Warszawie. Profesor Zawisza zauważa, że problem byłby łagodniejszy, gdyby Polska nie była krajem rolniczym, w którym mleko uznawane jest za podstawę pożywienia. Jesteśmy szóstym co do wielkości producentem mleka w Europie (7 mld litrów rocznie). Mleka pije się mało w Afryce, prawie nie pije w Chinach i Japonii. - W samym [...]
Żywienie jest dość złożonym "procesem", dlatego też ciężko tutaj stworzyć kompleksowy test pozwalający na ocenę sposobu żywienia, można próbować podciągnąć częściowo zebrane wyniki np. pod punktową ocenę jadłospisu wg. Bielińskiej, ale prawdą jest że tego typu sposoby oceny są zbyt ogólne żeby naprawdę móc określić czy dany sposób żywienia jest [...]
Coma07 przez teoretyka mam na mysli kogos kto tej diety nie przetestowal na sobie. Nie mam watpliwosci ze Twoja nauczycielka - technolog zywienia wie na temat odzywiania znacznie wiecej niz ja. Zauwaz jednak ze poglady na temat zywienia i tego co zdrowe a co nie zdrowe ewoluuja w czasie. Mozna nawet powiedziec ze przechodza bardzo duze zmiany. [...]
z prison breakiem to lipa na maxa.. obejrzalem juz 3 serie do 8 odcinka wlacznie a podobno kolejne maja byc dopiero w styczniu :( nom wedlug mnie ten test zdecydowanie najlepszy sposrod wszystkich trwajacych. ogolnie to fotki zarcia wymiataja, ale wkoncu technik zywienia :D:D pozdro ^^
[...] ludzi, ktorzy sa w stanie wytrzymac na danej diecie potrzebna ilosc czasu. Właśnie dlatego nie mówię o diecie (w potocznym tego słowa rozumieniu) lecz o zmianie sposobu żywienia, wyrobieniu w sobie pewnych nawyków żywieniowych. Przy tak rozumianej diecie nie ma problemów z jojo bo nie ma powrotu do poprzedniego sposobu żywienia. Ale pewnie [...]
[...] (jeśli działają) Wiec jeśli faktycznie skupiam się na suplementacji wrzucam przed i po treningu lub po dużych wysiłkach średnio ok 8-9g na porcję czyli moją normę dzienną wg żywienia czy też wg norm żywienia. Traktuję to raczej zapobiegawczo i powiedzmy prozdrowotnie;-) Co do wrzucania po 30-50g na porcje uważam to za głupotę z racji tego, że [...]
Dietetyka - nauka zajmująca się zasadami żywienia, biochemicznymi podstawami żywienia, psychologią żywienia i technologiami gastronomicznymi. Dietetycy opracowują diety żywieniowe i metody leczenia zaburzeń żywieniowych, nadwagi i niedożywienia. Diabetologia - dziedzina medycyny zajmująca się leczeniem cukrzycy i jej powikłań. Ciekawe jakie diety [...]
[...] Okulistycznego w Warszawie. Profesor Zawisza zauważa, że problem byłby łagodniejszy, gdyby Polska nie była krajem rolniczym, w którym mleko uznawane jest za podstawę pożywienia. Jesteśmy szóstym co do wielkości producentem mleka w Europie (7 mld litrów rocznie). Mleka pije się mało w Afryce, prawie nie pije w Chinach i Japonii. - W samym [...]