Tribulus terrestris jest ciekawym adaptogenem, wywierającym zróżnicowany wpływ na człowieka. Jest to tradycyjna azjatycka roślina lecznicza, powszechnie stosowana w przypadku chorób skóry, rzeżączki, chorób serca, wątroby i dróg moczowych, leczenia problemów z oczami, obrzęków, swędzenia skóry, wysokiego ciśnienia krwi i chorób [...]
Pojęcie probiotyki, pochodzące od greckiego pro bios – dla życia, obejmuje żywe kultury pożytecznych drobnoustrojów, bakterii i grzybów, które spożywane wraz z pożywieniem lub uzupełniane suplementem diety kolonizują nasz przewód pokarmowy, tworząc fizjologicznie korzystny ekosystem mikroflory jelitowej, nazywanej wymiennie mikrobiomem lub [...]
Kofeina może doraźnie złagodzić bóle głowy. Zdarza się, że bóle są powiązane z obniżeniem ciśnienia krwi, w związku z czym dobrze napić się w takiej sytuacji choćby małej kawy. Są jednak sytuacje odwrotne, kiedy to osoba pijąca kawę regularnie nagle ją odstawia lub ogranicza, i zaczyna się skarżyć na bóle głowy. Podsumowanie Bóle głowy związane z [...]
Zwolennicy zdrowego stylu życia często korzystają z aktywności ruchowej w słoneczne dni lata. Niektórzy łączą przyjemnie z pożytecznym – jadą rowerem lub biegną bez koszulki. W ten sposób korzystają jednocześnie nie tylko z aktywności ruchowej, ale także kąpieli słonecznej. Następnie naukowcy karmili jedną grupę myszy dietą bogatą a drugą ubogą w [...]
Stosowanie witaminy C w postaci suplementacji jako uzupełnienie źródeł pokarmowych, stało się dla wielu osób codzienną rutyną. Dzieje się to najczęściej wtedy, gdy mamy na myśli wspieranie naszej odporności. I słusznie - powinniśmy dbać o spożywanie właściwej ilości witaminy C. Wyniki i podsumowanie Zarówno w połowie badania, jak i na jego końcu, [...]
[...] Z biegiem czasu produkcja kolagenu w organizmie spada, co prowadzi do widocznych oznak starzenia się, takich jak zmarszczki, bóle stawów, czy osłabienie włosów. Z kolei witamina C, ważny dla organizmu antyoksydant, odgrywa istotną rolę w syntezie kolagenu, białka stanowiącego podstawowy budulec skóry, stawów i kości. Jej niedobory mogą [...]
Aktualizacja i korekta redakcyjna oryginału 19.11.2024 Trening siłowy to fundament zdrowego stylu życia, niezależnie od tego, czy naszym celem jest budowa masy mięśniowej, redukcja tkanki tłuszczowej, czy poprawa ogólnej sprawności. Wiele osób uważa, że trening na masę i redukcję znacząco się różni, a efekty wagowe zależą głównie od liczby [...]
Kolejnym, dość ciekawym suplementem, o którym w ostatnich latach dość głośno jest na rynku, jest Green Coffee, czyli Zielona Kawa. Popularna jest ona szczególnie wśród grupy ludzi będących na redukcji, chcących pozbyć się zbędnych kilogramów. Wprowadzenie takiego suplementu może okazać się bardzo pomocne, dlatego warto się mu przyjrzeć bliżej. [...]
[...] istotnych klinicznie i dietetycznie ilości witaminy B12. Najnowsze badania sugerują, iż istnieją roślinne źródła witaminy B12 (wytwarzanej przez bakterie i archeony). Jednak witamina B12 występuje tam w ilościach niemających znaczenia praktycznego. Podobnie jest z wieloma gatunkami wodorostów. To, że coś zawiera witaminę B12 w śladowych [...]
Biotyna to rozpuszczalna w wodzie witamina, która pełni wiele ważnych roli w ustroju człowieka szczególnie jako koenzym w licznych procesach biochemicznych np. uczestniczy w przenoszeniu lub odczepianiu grup karboksylowych. Biotyna i jej rola w organizmie Biotyna (witamina H) reguluje ekspresję genów i ma szeroki repertuar wpływu na procesy [...]
Każdy z nas pragnie pozostać wiecznie młodym. Być wolnym od dolegliwości, móc chwalić się pięknym ciałem, cieszyć się pełnią zdrowia oraz prezentować gładką i jędrną skórę. Niestety czas jest nieubłagany dla każdego z nas… Dzika róża - ROSE HIPS i Astaksantyna Tym razem suplementy do stosowania doustnego. Oba omawiam łącznie, gdyż stosowano je w [...]
[...] zadbać o warunki do wysypiania się, a także odpowiedni poziom aktywności fizycznej, czas na regenerację oraz wyregulować stan odżywienia organizmu. Często z pomocą mogą przyjść suplementy diety, które m.in. poprawią jakość snu (np. melatonina), obniżą poziom odczuwanego stresu (np. ashwagandha), czy zoptymalizują stan odżywienia (np. witamina D).
[...] niektóre połączenia są wręcz zalecane. Dobrym przykładem pary związków, które mogą ze sobą kooperować, jest połączenie magnezu i witaminy D3. Mimo że w miesiącach letnich witamina D wytwarza się po kontakcie skóry z promieniami Słońca, to nie każdy może sobie pozwolić na spędzanie wystarczającej ilości czasu o właściwej porze na dworze. Co [...]
Większość ludzi choć raz w życiu miała styczność z kompleksem witamin. Multiwitamina to kompleksowy preparat pomagający zrealizować dzienne zapotrzebowanie na witaminy i minerały. Sprzyja utrzymaniu optymalnego poziomu energii, samopoczucia i stanu zdrowia. Dużo biegasz? Intensywnie trenujesz? Sięgnij po multiwitaminę Zapotrzebowanie na witaminy [...]
Dzięki zmysłom odbieramy bodźce zewnętrzne i dzięki nim swobodnie wykonujemy różne codzienne czynności. Jednym z nich jest narząd wzroku i z pewnością większość z was nie wyobraża sobie funkcjonowania bez niego. Jednak tak, jak każda komórka w naszym ciele i on ulega procesom starzenia czy uszkodzenia na skutek różnych czynników. Jest to [...]
[...] układu nerwowego, ostry nieżyt żołądkowo-jelitowy, wymioty, wstrząs, bezmocz, drżenia, pobudzenie, bezsenność, ślinotok, nerczycę. Jest niewiele mniej toksyczna, niż „witamina B17” (laetrile), którą to truciznę (glikozydy cyjanogenne) można spotkać w wielu rodzajach pestek (np. moreli, brzoskwini, śliwy czy jabłek). W słynnym wypadku w [...]
[...] zagrożenia, jakie stwarza druga odmiana SARS, widać, iż bagatelizowane są inne, o wiele poważniejsze choroby i infekcje, chociażby wirusowe zapalenie wątroby, HIV itd. Czy witamina D może obniżać ryzyko infekcji? Naukowcy sądzą, że suplementacja witaminą D może być użytecznym środkiem zmniejszającym ryzyko infekcji SARS-CoV-2. Sugerują, że [...]
[...] czy cukinii. I podobna będzie odpowiedź. Co jest cennego w pomidorze? Pomidor zawiera wiele substancji odżywczych, wśród których na szczególną uwagę zasługują: likopen, witamina A, witamina C, witamina K, luteina, beta-karoten, potas, magnez, kwas foliowy, naryngenina, kwas chlorogenowy. Pomidor a zdrowie Ilość cennych składników pokarmowych [...]
Wafle ryżowe i kukurydziane są częstym wyborem wśród osób dbających o linię. Oba rodzaje wafli cieszą się popularnością ze względu na swoją chrupkość, lekkość i łatwość zastosowania. Jednak istnieje kilka różnic, zarówno pod względem smaku, jak i wartości odżywczej, które warto poznać przed podjęciem decyzji. Podsumowanie Wybór między waflami [...]
Spożywanie surowego mięsa to praktyka znana od wieków, zakorzeniona w tradycjach kulinarnych wielu kultur. Dania takie jak befsztyk tatarski w Polsce, francuski steak tartare, japońskie sashimi czy koreańskie yukhoe pokazują, że surowe mięso może być smacznym i wartościowym elementem diety. Jednak, jak każde kulinarne doświadczenie, wiąże się [...]