[...] funkcjonalnych jednostek komórki mięśniowej - sarkomerów. Posiadają one zdolność kurczenia się, a gdy są rozluźnione, są bardzo elastyczne. Kiedy mięsień się kurczy, to dwa rodzaje białek (aktyna i miozyna) przesuwają się względem siebie w swoich komórkach. W ciele ludzkim mięsień może się kurczyć do 70% lub rozciągać się do 130% swojej długości [...]
[...] paletę naturalnych kolorów, które gorąco polecam. Przy głęboko osadzonych oczach nie przedłużajmy cienia poza długość oka, aby nie wyglądało na zapadnięte. Wyróżniamy trzy rodzaje cieni: kremowe, kremowo-pudrowe i pudrowe. Najlepsze są te ostatnie, gdyż bardzo rzadko się ważą i długo utrzymują na powiece. W wewnętrznym kąciku oka nakładamy [...]
[...] to z kolei w boksie kluczowe znaczenie będzie miała kształtowana najpierw *siła eksplozywna a w następnej kolejności *siła zrywowa. Ktoś może zapytać - czym różnią się oba rodzaje siły? Otóż różnica dotyczy obciążeń. I tak, w zależności od wagi ciała zawodnika będziemy kładli nacisk na siłę wytrzymałościową ( w cięższych kategoriach wagowych) [...]
[...] Ogólna wytrzymałość dotycząca aktywności całego organizmu siła całego układu mięśniowego zasoby energetyczne: ATP i glikogen czynnik systemu krążenia z podziałem na dwa rodzaje aktywności: aktywność tlenową (areobową) aktywność beztlenową (anaerobową) 3. Sprawność mechanizmów termoregulacji ustroju 4. Efektywność systemu nerwowego [...]
[...] funkcjonalnych jednostek komórki mięśniowej - sarkomerów. Posiadają one zdolność kurczenia się, a gdy są rozluźnione, są bardzo elastyczne. Kiedy mięsień się kurczy, to dwa rodzaje białek (aktyna i miozyna) przesuwają się względem siebie w swoich komórkach. W ciele ludzkim mięsień może się kurczyć do 70% lub rozciągać się do 130% swojej długości [...]
[...] czas. Poza tym spożyta kazeina w większym ( o 34% ) niż serwatka jest wykorzystana do syntezy białka i nie ulega utlenianiu jako źródło energii. Dlatego lepiej jest jeść oba rodzaje białek. Za każdym razem, gdy organizm potrzebuje rosnąć, naprawiać czy wymieniać tkanki lub komórki, potrzebne jest białko. Białko rozkłada się na aminokwasy służące [...]
[...] czas. Poza tym spożyta kazeina w większym ( o 34% ) niż serwatka jest wykorzystana do syntezy białka i nie ulega utlenianiu jako źródło energii. Dlatego lepiej jest jeść oba rodzaje białek. Za każdym razem, gdy organizm potrzebuje rosnąć, naprawiać czy wymieniać tkanki lub komórki, potrzebne jest białko. Białko rozkłada się na aminokwasy służące [...]
ODNOWA BILOGICZNA, TRAUMATOLOGIA i PIERWSZA POMOC W związku, ze zgłoszonym zapotrzebowaniem na taki artykuł-postanowiłem napisać w sposób, może nie wyczerpujący tematu( wypadałoby napisać kilka książek ), lecz na pewno wystarczający skromnym zjadaczom chleba, do których mam nie wątpliwy zaszczyt się zaliczać. Nad artykułem pracowałem bardzo długo, [...]
Było juz sporo do WSO czy szkół podoficerskich zajmijmy sie teraz nowopowstałym tworem w Wojsku Polskim jakim są Narodowe Siły Rezerwy w skrócie NSR MINISTERSTWO OBRONY NARODOWEJ SZTAB GENERALNY WOJSKA POLSKIEGO NARODOWE SIŁY REZERWOWE VADEMECUM OBJAŚNIENIE WAśNIEJSZYCH POJĘĆ: UŜyte w niniejszym Vademecum pojęcia oznaczają: Czynna słuŜba wojskowa [...]
[...] powinno dyktować pragnienie. Zamiast prób przepłukiwania organizmu przez zalewanie go wodą, musisz jedynie jeść to, co z natury jest w nią bogate. Na ziemi są tylko trzy rodzaje takich produktów: owoce, warzywa i kiełki. One dostarczą ci obfitych zapasów wody, życiodajnej, oczyszczającej substancji. Jeśli ludzie odżywiają się pokarmem [...]
[...] być także dodatkowo uzupełniana przez produkty spożywcze wzbogacone w witaminy i sole mineralne. UWAGI DOTYCZĄCE DZIECI Owoce, zboża, warzywa i strączkowe są optymalnym rodzajem pożywienia także dla dzieci. Obfite ilości węglowodanów złożonych, protein, błonnika, witamin i składników mineralnych, oraz mała ilość tłuszczu i cholesterolu [...]
[...] do 3,5g g. na kg. masy swojego ciała. Niestety nie każde spożywane przez nas białko ma taką samą wartość biologiczną (BV - ang. Biologic Value). Powoduje to, iż różne rodzaje białka są w różnym stopniu wchłaniane. Wartość biologiczna białek jest uzależniona od bilansu aminokwasów. Im bardziej bilans ten jest zgodny z własnym bilansem [...]
[...] funkcjonalnych jednostek komórki mięśniowej - sarkomerów. Posiadają one zdolność kurczenia się, a gdy są rozluźnione, są bardzo elastyczne. Kiedy mięsień się kurczy, to dwa rodzaje białek (aktyna i miozyna) przesuwają się względem siebie w swoich komórkach. W ciele ludzkim mięsień może się kurczyć do 70% lub rozciągać się do 130% swojej długości [...]
[...] dietę, składającą się z ograniczonej liczby tak zwanych "czystych produktów spożywczych", musi jeść w ściśle określonych porach dnia, na pewno musi mieć tylko pewne rodzaje żywności przed i po treningu, a każde odstępstwo od tych reguł -> łamie zasady diety. Zasada IIFYM jest prosta: Można jeść żywność, jaką chcesz, byle ilość [...]
[...] nam potrzebne, chociaż mogą być wykorzystane do wytwarzania energii. Niezbędne są natomiast tłuszcze wielonienasycone. W prawie każdym pokarmie znajdują się wszystkie trzy rodzaje tłuszczów, tylko w różnych proporcjach. W kawałku mięsa znajdują się głównie tłuszcze nasycone, jednonienasycone i niewielką ilość tłuszczów wielonienasyconych. Oliwa [...]
[...] grzbietu podczas wykonywania przysiadów, zależnie od celów, jakie sobie stawiasz w zakresie kształtowania mięśni. Wielu kulturystów próbuje gorączkowo - wykonując wszystkie rodzaje szaleńczych wariantów ćwiczeń - uzyskać upragniony kształt mięśni, mając na uwadze jedną z trzech powyższych koncepcji. Niektórzy z nich mogą coś osiągnąć, inni z [...]
[...] specjalne „oddziały" policji, które miały zajmować się samurajami odmawiającymi podporządkowania się edyktom Haitō-rei. Każdy członek takiego zespołu był wyposażony w różne rodzaje „broni" w celu zagwarantowania bezpieczeństwa funkcjonariuszy. Każdy przedmiot służył do określonego celu, a prócz tego równoważył słabości pozostałych przedmiotów w [...]
[...] obcasem, oraz wzmocnioną poprzecznymi paskami wierzchnią częścią buta. Dość powszechnie stosowane są także różnego rodzaju ciężkie buty „robocze". Wyżej wymienione rodzaje obuwia zdają się być najbardziej stosownymi butami dla zawodników siadających w wąskim bądź też średnim rozstawie stóp. Jednakże, zawodnicy stosujący szeroki (sumo) [...]