[...] podaż protein odchudza, więc jak wyjaśnić „insulinową teorię tycia”? Ano liczy się nie tylko wyrzut insuliny, ale także to, ile pokarm dostarcza energii. Akurat proteiny serwatkowe czy wołowina nie są dobrym materiałem energetycznym, potrzebne są tu węglowodany i/lub tłuszcze. Grafika: indeks insulinowy i glikemiczny pokarmu. Źródło: [...]
Jeśli tylko ktoś pokochał siłownię to powrót do treningów po przerwie, będzie niesamowitą radością. Znów będzie można mierzyć się samemu z sobą, znów będzie można poprawiać swoje wyniki, znów będzie można odreagować stresy dnia codziennego. Czy jednak od pierwszego dnia powinniśmy stosować dokładnie takie same suplementy jak w momencie [...]
Z początkiem każdego roku nasze serwisy zasypywane są pytaniami od osób stawiających sobie szczytne cele poprawy zdrowia redukcji wagi. Nie zawsze udaje się wytrzymać z tymi postanowieniami aż do osiągnięcia satysfakcjonujących rezultatów, bo niestety z natury brak nam wytrwałości. Do jednych z najczęstszych pytań należy kwestia odżywek i [...]
Przyglądając się minionej epoce kulturystycznej, gdzie takie osobistości, jak Arnold, Columbo, Platz, Lee, Dorian czy Ronnie królowali na scenicznych deskach, możemy rzec, że doszło do pewnej kulturystycznej rewolucji, a słowa mistrzów odnośnie treningu były świętym Graalem i nikt nie odważył się trenować w sposób odmienny, niż trenowali [...]
Droga do poprawy sylwetki jest trudna. Przeciw redukcji buntuje się fizjologia (dziedziczone mechanizmy ewolucyjny), psychologia („przecież to jedno ciasteczko mnie nie zabije”) oraz stają na przeszkodzie zakorzenione nawyki (np. słodzenie kawy, herbaty, picie soków owocowych, popijanie drinków). Łatwość publikowania sprawia, iż w Internecie są [...]
Jeśli chcesz osiągnąć przyrost masy mięśniowej lub siły, to od tego, co robisz na sali treningowej, paradoksalnie może być ważniejsze to, co się dzieje później. Co jesz i kiedy? Ile i jak śpisz? Czy pijesz alkohol? Czy sięgasz po środki zmieniające długość i jakość snu? Po czwarte odpowiednio długi i jakościowy sen Alkohol i stymulanty wpływają [...]
[...] większość osób rozpoczynających dietę sądzi, iż wystarczy ograniczyć podaż cukru, nie zwracają już tak wielkiej uwagi na węglowodany złożone (poza pieczywem) oraz tłuszcze i proteiny. Do problemu redukcji musisz podejść całościowo, najlepiej używając wagi i kalkulatora kalorii – istnieje bardzo wiele podobnych narzędzi, nawet w wersjach [...]
[...] dlatego np. po upływie 2,5-3 h powinno się dostarczyć kolejną porcję białka serwatkowego (WPC, WPH, WPI). Nieco więcej luzu zostawia nam kazeina, białka jajek, gdyż są to proteiny o wolniejszej kinetyce - oddziałują, uwalniając aminokwasy przez wiele godzin. Najważniejszym argumentem za unikaniem częstych posiłków jest ich negatywny wpływ na [...]
Choćby napisało się liczne artykuły i tak zawsze można wymyślić nowe pytania, problemy i palące kwestie. Oto przegląd tego rodzaju pytań, dotyczących diety, treningu, dopingu i suplementacji. Istnieją wyjątki od tej reguły. Przykładowo łydki czy mięśnie naramienne „lubią” większą liczbę powtórzeń (15-30). To nie znaczy, że zawsze będzie to [...]
[...] osoby mające problem z tolerancją węglowodanów powinny umieszczać posiłki węglowodanowe tylko w godzinach porannych. Po południu i wieczorem powinno się zjadać tłuszcze oraz proteiny. Nie należy wierzyć we wszystko, co „udowodnili” naukowcy. Często eksperymenty są prowadzone w sposób nieprzemyślany i wysuwa się nieuzasadnione wnioski. Szkoda, a [...]
W artykule odniosę się do kilku kwestii, które pojawiają się jak bumerang, a wydawałoby się, iż zostały już dokładnie omówione i wyczerpane. W treningu siłowym, diecie, suplementacji i w sposobach regeneracji nie sposób wymyślić już zbyt wiele nowego. Niemniej w zalewie informacji dostępnych w XXI wieku nie jest trudno popełnić błędy. Czy muszę [...]
[...] do mięśni, cyrkulacja w obrębie narządów brzusznych spada, a to znaczy, że pokarm się nie przyswaja optymalnie (np. wątroba wychwytuje składniki poprzez żyłę wrotną; proteiny, tłuszcze, białka, węglowodany są transportowane poprzez krew). Podsumowując, możesz dostarczać odżywki pod koniec i po zakończeniu pracy, np. 40-60 g węglowodanów, [...]
[...] jest procesem złożonym, który wymaga szereg działań dietetycznych, ale i nie tylko. Wiadomym czynnikiem jest odpowiednia dieta, która koniecznie musi być zasobna w proteiny. Jednak oprócz samych białek ważne jest również to, jak trenujesz oraz ile czasu spędzasz na odpoczynku i regeneracji. Ile koncentratu białka na porcję? Zagadnienie [...]
Metody treningu siłowego ewoluują, ale pewne kwestie nie uległy zmianie. Na początek warto przypomnieć różnice w podejściu do treningu prezentowane w poszczególnych modelach. Trening zwiększający siłę reklamuje się jako „efektywny”, „funkcjonalny”. Zwiększenie siły ma owocować efektywnością w innych dyscyplinach sportu. Podsumowanie Nie da się [...]
Prawidłowa masa ciała oraz zdrowe nawyki żywieniowe to podstawa utrzymania dobrego samopoczucia i zdrowia. Dlatego też wielu mężczyzn częściej zaczyna zwracać uwagę na to, co spożywa oraz jak wygląda. Coraz większy problem z nadwagą i otyłością oraz chorobami cywilizacyjnymi, które dotykają już nawet młodzież, skłania wielu mężczyzn do [...]
Wykorzystanie odżywki białkowej w suplementacji sportowej jest zjawiskiem dość powszechnym. Osoby trenujące korzystają z tego typu udogodnienia żywieniowego, aby nie tylko nieco ułatwić sobie utrzymywanie diety, ale i dać sobie pewną przewagę w najbardziej newralgicznych okresach dnia treningowego, czyli okresu okołotreningowego. Zazwyczaj osoby [...]
[...] odgrywa ważną rolę np. w reumatoidalnym zapaleniu stawów. IL-1β jest wydzielana do krwi i wykazuje działanie ogólnoustrojowe. Może mieć wpływ na produkcję CRP (c-reaktywnej proteiny, markera zapalnego). IL-1β jest kluczowym mediatorem odpowiedzi zapalnej. Ogólnie dla celów naszych rozważań spłyciłem temat, gdyż IL-1 to cała rodzina cytokin. [...]
[...] tlenku azotu (NO), poprzez wpływ powstającej w hiperhomocysteinemii asymetrycznej dimetylargininy, wykazuje wpływ prozapalny, poprzez zwiększenie produkcji CRP (c-reaktywnej proteiny; dzieje się tak poprzez aktywację szlaku NMDAr-ROS-ERK1/2/p38-NF-κB), ma wpływ na ryzyko powstawania zaburzeń zakrzepowo-zatorowych (np. obniża stężenie [...]
Naukowcy często sprawdzają, jak suplementacja różnorakich środków wpłynie na RER oraz utlenianie kwasów tłuszczowych. Nie powinno to dziwić, gdyż celem większości ludzi jest pozbycie się zasobów tkanki tłuszczowej, co ma wpływ na długość życia, zapadalność na cukrzycę, nowotwory, pojawienie się zespołu metabolicznego, tolerancję glukozy, ciśnienie [...]
Białko należy do grupy makroskładników dietetycznych, które posiadają właściwości budulcowe. Oznacza to, że proteiny same w sobie są kiepskim źródłem energetycznym, a ich wykorzystanie w diecie ma charakter bardziej funkcjonalny. Pomimo że 1 g białka, dostarcza około 4 kcal (tak samo, jak 1 g węglowodanów), to proces trawienia jest o wiele [...]