GAINERY I WĘGLOWODANY Gainery, weight gain powders - produkty umożliwiające uzyskanie przyrostu masy ciała, bez zwiększenia tkanki tłuszczowej. Zawierają białka (proteiny), węglowodany, witaminy, minerały oraz inne składniki odżywcze niezbędne do uzyskania optymalnego przyrostu masy mięśniowej i siły. Podstawowym celem ćwiczeń siłowych i [...]
[...] że to będzie działało w drugą stronę. DE: Niby czemu? Jak chcesz zrobić masę mięśniową jedząc węglowodany? MM: Cóż, jest taka teoria, ze węglowodany "oszczędzają" proteiny i proteiny te mogą być użyte do budowania mięśni. DE: Znam ta teorię i jest ona błędna. W latach 50-tych przeprowadzono eksperyment na szczurach, z których jedna [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
[...] Organizm czerpie ze swojego magazynu glikogenowego niezbędną energię na drodze procesów biochemicznych, zwanych energetycznymi. Do procesów tych wykorzystywane są również proteiny, które dostarczone przed treningiem siłowym, mają za zadanie chronić mięśnie przed nadmiernym rozpadem (funkcja antykataboliczna). W przypadku ekstremalnego wysiłku [...]
[...] iż w posiłku bogatszym w węglowodany poziom cukru był znacznie wyższy niż w tamtym, poziom insuliny nie był. W zasadzie, poziom insuliny był wyższy w posiłku bogatszym w proteiny, ale nie była to znacząca różnica. Niektórzy ludzie mogą się kłócić, że posiłek o mniejszej zawartości węglowodanów wcale nie miał ich tak mało, ale tutaj nie o to [...]
[...] że to będzie działało w drugą stronę. DE: Niby czemu? Jak chcesz zrobić masę mięśniową jedząc węglowodany? MM: Cóż, jest taka teoria, ze węglowodany "oszczędzają" proteiny i proteiny te mogą być użyte do budowania mięśni. DE: Znam ta teorię i jest ona błędna. W latach 50-tych przeprowadzono eksperyment na szczurach, z których jedna [...]
[...] protein w zbożach zwłaszcza w pszenicy. Pszenica jest blisko związana z innymi zbożami takimi jak żyto, jęczmień i owies gdyż te ziarna także zawierają gluten. Gluten to proteiny w pszenicy, które są odpowiedzialne za silną strukturę ciasta. Proteiny glutenu odpowiedzialne są za sieć, która jest tworzona podczas produkcji chleba. Struktura [...]
[...] twaróg chudy z jogurtem naturalnym/owocowym, nie raz dodatkowo do tego banan 15:30 jestem w domu i tu zaczyna się kolejny problem. Bezpośrednio po powrocie albo piłem proteiny albo nic. Na siłownię chodzę na 19:00 do 21:00. Czyli od 15:30 do 19:00 mam 3,5 godziny. Tutaj albo jadłem makaron/ryż z jogurtem(owocowym) lub kompletnie nic, do [...]
[...] twardego treningu połączonego z właściwym odżywianiem. Aby spowodować wzrost masy mięśniowej, ciało musi pozostawać w pozytywnej równowadze nitrogenowej (nitrogen-składnik proteiny). Trzeba po prostu spożywać więcej kalorii niż ich się spala w trakcie treningu. Musi być stały dopływ do organizmu kalorii, które pochodzą z węglowodanów, proteiny [...]
[...] pracujący na Uniwersytecie Rovira i Virgili w Hiszpanii. Orzechy dostarczają nam “dobrego" tłuszczu, eliminując toksyczny tłuszcz. * Chude mięso i ryby bogate w proteiny Pokarmy zawierające proteiny są najlepszymi spalaczami tłuszczu z brzucha. Do strawienia, proteiny wymagają więcej energii od Twojego ciała niż tłuszcz. [...]
[...] składzie poproś o zamówienie. Są one bardzo podobne do migdałowo-czekoladowych brązowych batonów Atkinsa. Możesz upichcić tańszą domową wersję batonów, używając waniliowej proteiny zamiast bezsmakowej. Naturalnego masła orzechowego "teddies" lub tehini (pasta sezamowa http://encyclopedia.thefreedictionary.com/Tehini )i dodajac odrobine [...]
[...] aby proteinę serwatkową miksować właśnie z mlekiem, a nie z wodą, jak robi to pewna część kulturystów. Mleko zawiera istotne składniki, które wspomagają działanie samej proteiny zawartej w odżywce. Badacze odwołują się do pewnych naturalnych analogii. Wskazują na przykład, że mleko to jedyny i wystarczający pokarm dla zdrowego rozwoju [...]
[...] masy mięśniowej. Po 40 latach badań naukowcy stwierdzili, że dla przeciętnego kulturysty wartość 2,75g białka/kg masy pokrywa wszelkie zapotrzebowania ich organizmów na proteiny. Włącz do diety białka jaj, mleko (nabiał), odżywki białkowe jako najwyższej klasy białko oraz nie zapominaj także o rybach, piersiach kurczaka czy indyka, chudej [...]
[...] zmiksować każdego ranka odpowiednią porcję odżywki z wodą i następnie popijać ten koktajl przez cały dzień. Jakie rodzaje białka stosować? Zawsze korzystam częściowo z proteiny mlecznej i częściowo z jajecznej, ale czysta proteina jajeczna wydaje się być najlepsza. Jeden z moich przyjaciół wierzy święcie w proteinę uzyskiwaną z gruczołów, [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
[...] podobną mieszankę w proporcjach 1:1 lub wodę. Badano markery sygnalizacji kinazy mTOR – związku odpowiedzialnego na wzrost i proliferację komórek. U grup przyjmujących proteiny zaobserwowano 2-4- krotny wzrost ich aktywności. Zaznaczono jednak, iż grupy z przewagą białek serwatkowych wykazały silniejszą odpowiedź anaboliczną i większą [...]
[...] sukcesu). Pozniej oczywiscie nalezy wstawic do diety NNKT. Proteiny, glownymi zrodlami protein w tym czasie powinny byc dla nas bialka jaj, chude ryby, piersi z kurczat, i proteiny w proszku(najlepiej serwatka). Nie bede sie rozpisywal jakie funcje pelnia proteiny w naszym organizmie, kazdy powinien wiedziec ze azot pochodzacy z w.w. wchodzi w [...]
[...] ludzie przestrzegają diet wysokobiałkowych i tracą na wadze lub czują się lepiej, to nie ulegają zbiorowemu złudzeniu i mogą się wszyscy na raz mylić. Tło Aby zrozumieć proteiny trzeba mieć na względzie gust i preferencję większości ludzi. Co ci bardziej smakuje - kawałek przyprawionego kurczaka, stek z grilla czy suchy pieczony ziemniak? Co [...]
[...] ludzie przestrzegają diet wysokobiałkowych i tracą na wadze lub czują się lepiej, to nie ulegają zbiorowemu złudzeniu i mogą się wszyscy na raz mylić. Tło Aby zrozumieć proteiny trzeba mieć na względzie gust i preferencję większości ludzi. Co ci bardziej smakuje - kawałek przyprawionego kurczaka, stek z grilla czy suchy pieczony ziemniak? Co [...]
[...] ludzie przestrzegają diet wysokobiałkowych i tracą na wadze lub czują się lepiej, to nie ulegają zbiorowemu złudzeniu i mogą się wszyscy na raz mylić. Tło Aby zrozumieć proteiny trzeba mieć na względzie gust i preferencję większości ludzi. Co ci bardziej smakuje - kawałek przyprawionego kurczaka, stek z grilla czy suchy pieczony ziemniak? Co [...]
[...] sprawę - wystarczy zmiksować każdego ranka odpowiednią porcję odżywki z wodą i następnie pić go cały dzień. Jakie rodzaje białka stosować? Zawsze korzystam częściowo z proteiny mlecznej i częściowo z jajecznej, ale czysta proteina jajeczna wydaje się być najlepsza. Jeden z moich przyjaciół wierzy święcie w proteinę uzyskiwaną z gruczołów, [...]