Kiedy zaczynamy rozmowę na temat planów żywieniowych, zwykle pojawiają się dwa istotne wątki — kaloryczność posiłków oraz ich jakość. Diety, takie jak IIFYM (If It Fits Your Macros), koncentrują się przede wszystkim na ilości, na kaloryczności. Nieważne, co jesz, ważne, że liczby się zgadzają. Podsumowanie Czyste jedzenie w czystej teorii jest [...]
Przesilenie wiosenne może uprzykrzać życie, jednak istnieją sposoby, aby temu zaradzić. Wiele w tym kontekście zależy od stylu życia, a w szczególności diety, gdyż często to właśnie niedobory żywieniowe zwiększają podatność na ciężkie przechodzenie końca zimy i początku wiosny. W diecie poza witaminą D może brakować również m.in. witaminy C, [...]
Jeżeli jest coś nad czym na pewno nie mamy kontroli, to upływ czasu, a co za tym idzie, wszystkie procesy z tego wynikające, w tym także starzenie się. Pojawia się pytanie, dlaczego się starzejemy i czy w ogóle istnieje jakiś sposób, żeby chociaż spowolnić ten proces? Jak dotąd nauka nie dostarcza nam klarownej odpowiedzi na te pytania. Pojawiają [...]
[...] spożywać nasion w surowej postaci, ponieważ zawierają składniki antyodżywcze, które zmniejszają wchłanianie minerałów. Nasiona zatem upiecz lub ugotuj. Czy jackfruit ma jakieś wady? Zależy dla kogo. Uważać powinny osoby z cukrzycą. Nie muszą całkowicie unikać tego owocu, ale z pewnością powinny go ograniczać ze względu na stosunkowo wysoką [...]
[...] w przeciwieństwie np. do chipsów są łagodne dla poziomu cukru we krwi, ponieważ mają niską zawartość węglowodanów i wysoką błonnika. A czy kiedykolwiek się zastanawiałaś/eś, jakie składniki orzechów są dobre dla Twojego serca? Przyjrzyjmy się kluczowym składnikom orzechów. Tłuszcze nienasycone Nie wszystkie tłuszcze są złe. Niektórych z nich [...]
[...] na 52% większe ryzyko, a kobiety na 62% wyższe ryzyko, wyższy w porównaniu z osobami o prawidłowej masie ciała. Dlatego odchudzanie jest jednym z najważniejszych kroków, jakie możesz podjąć dla swojego zdrowia i nie chodzi tu tylko o choroby sercowo-naczyniowe, cukrzycę czy stawy, ale również wiele rodzajów raka, w tym żołądka. Referencje: [...]
[...] kwasy tłuszczowe czy związki, odpowiedzialne m.in. za hamowanie działania wolnych rodników, czyli przeciwutleniacze. Pamiętać należy, że sama podaż energii to jedno, a to, jakie wartości makroskładników przyjmujecie, jak i to, jaką wartość odżywczą dostarczają posiłki, będzie miało wpływ na tempo regeneracji. Jakość pokarmów jest powiązana z [...]
Sterydy anaboliczno-androgenne oddziałują poprzez najróżniejsze szlaki. Grafika: mechanizmy działania SAA. Istnieją trzy główne drogi działania testosteronu. Może działać: bezpośrednio na receptor androgenowy, poprzez dihydrotestosteron (DHT) wytwarzany przez działanie 5-a-reduktazy, przez receptor estrogenowy za pomocą estradiolu wytwarzanego [...]
[...] często spotykamy się z zapytaniem... Czy braki w diecie można zrekompensować treningiem? Odpowiedź, jak to często w moich artykułach bywa, brzmi: zależy… Zależy od tego, jakie to będą braki. Prześledźmy wybrane warianty. Nadmierne spożycie kalorii Wydaje się, że w teorii taki „brak dietetyczny” będzie najłatwiejszy do zastąpienia [...]
Na co dzień nie wyobrażasz sobie dnia bez aktywności fizycznej - biegasz, pływasz, jeździsz na rowerze, chodzisz na siłownię. Dzięki temu, że jesteś aktywny, naprawdę dobrze się czujesz. Przychodzi lato i wyjeżdżasz na wakacje. Cieszysz się na nadchodzący wypoczynek, jednak po dwóch dniach leżenia „plackiem” na plaży zaczynasz tęsknić za swoimi [...]
Prawda jest taka, że większość osób będąc na diecie, podjada. Nawet ci, który mają silną wolę, mogą czasem ulec zachciankom lub uczuciu głodu podczas diet o niskiej podaży kalorii. Najczęściej problem pojawia się wieczorem. Cały dzień udaje nam się jeść zdrowo, nie podjadać. Głód pojawia się wieczorem, gdy w końcu możemy się wyluzować po całym [...]
Jaka jest potencjalna długość życia człowieka? Czas ludzkiego życia podwoił się w ciągu ostatnich 150 lat, głównie dzięki rozwojowi medycyny, dzięki leczeniu chorób zakaźnych i większemu dostępowi do czystej żywności i wody. W ostatnich dziesięcioleciach żywotność ludzi wciąż rosła, choć znacznie wolniej. Obecnie coraz częściej dotykają nas [...]
Na wygląd naszej skóry wpływa bardzo dużo czynników, m.in. stres, pielęgnacja, dieta, sen i inne. A z racji tego, że jest widoczna dla wszystkich, to każdy chce, żeby wyglądała zdrowo i promiennie. W końcu to wizytówka naszego zdrowia. Poza odpowiednią pielęgnacją warto zadbać o swoją dietę i spożywać produkty, które mogą mieć pozytywny wpływ. [...]
[...] z kolei w wodzie zimnej, co ma na celu zamknięcie struktury włosa. Istnieje również metoda na to, aby wykorzystać żeń-szeń w postaci formy do wcierania we włosy. Składniki, jakie potrzebujemy to: 3 ml ekstraktu z żeń-szenia 44 ml wody destylowanej 0,5 ml konserwantu optiphen plus 2,5 ml niacynamidu Przygotowany ekstrakt rozprowadzamy [...]
Ryż jest jednym z najpopularniejszych produktów spożywczych, jakie są używane w kuchni sportowców. Zazwyczaj występuje on w połączeniu z piersią z kurczaka i brokułem, jako „danie idealne”, co dość często jest mocno przerysowane i bywa przedmiotem drwin. Jednak wielu sportowców w ten sposób jada, czerpiąc pożądane źródła makroskładników, osiągając [...]
Jeśli tylko powiesz w jakimś towarzystwie, że jesteś w ciąży, wówczas okaże się, że masz dookoła siebie samych "ekspertów". Każdy powie Ci, co masz jeść, czego nie jeść, co ubierać, jak spać, co suplementować, ile pracować, jak siedzieć, jak leżeć... Każdy będzie chciał dorzucić coś od siebie. Hm... a może ciąża to taki stan, który z miejsca [...]
Próbujesz zadbać o jakość swojego snu? Z pewnością wziąłeś już pod uwagę takie czynniki jak odpowiednia temperatura w sypialni, zaciemnienie, starasz się też nie korzystać z urządzeń elektronicznych przed snem, a nawet wprowadziłeś relaksującą rutynę przed położeniem się spać. A czy wiesz, że na jakość snu może wpłynąć także to, co jesz na swój [...]
[...] Paradoksalnie, chwilowo pobudzenie szlaku AMPK sprzyja katabolizmowi, a nie rozbudowie masy mięśniowej. Dlatego ekstrakt jagód goji w pewnym stopniu emulował zjawiska, jakie pojawiają się w trakcie aktywności fizycznej. W nowszych badaniach z 2021 r. potwierdzono, iż suplementacja ekstraktem z owoców jagód goji zmniejszyła przyrost masy [...]
Ostatnimi czasy gorsza jakość żywności, która nas otacza, sprawia, że nasze ciało wystawione jest na kontakt z różnego rodzaju substancjami szkodliwymi, jak np. ksenobiotyki, występujące dość bogato w przetworzonej żywności. Sprawia to, że organizm wystawiony jest na działanie szkodliwych substancji, które wymagają od nas ciągłego oczyszczania, [...]
Dieta to kluczowy element naszego zdrowia. Wielu z nas interpretuje to słowo jako okres, w którym zostają ograniczone kalorie i niektóre produkty. Zwykle pełen głodu, uczucia zmęczenia i niejednokrotnie frustracji. Dla sprostowania dieta to sposób naszego odżywiania. Każdy sposób, bo może być zdrowa, pożywna, ale i uboga w składniki odżywcze, [...]