[...] Okazało się, że stężenie IL-1 spadło o 20%, stężenie IL-2 o około 15%, stężenie IL-8 o 12%, stężenie czynnika martwicy nowotworu (TNF-alfa) spadło o 8%. Co to oznacza i jakie ma znaczenie? Wiadomo, że IL-1 sprzyja procesom zapalnym i zwiększa ilość przerzutów. Aktywność biologiczna IL-8 może przyczyniać się do progresji guza poprzez [...]
[...] Przeciwutleniacze z tego owocu wspomagają walkę z chorobami neurodegeneracyjnymi, chronią układ sercowo-naczyniowy oraz wspierają układ odpornościowy. Patrząc na korzyści, jakie płyną ze spożycia tego egzotycznego owocu, warto rozważyć wprowadzenie ananasa do diety. Ananasy idealnie komponują się jako część deseru, owsianki, czy też element [...]
Choroba zwyrodnieniowa stawów powiązana jest z wieloma czynnikami ryzyka. Głównie pod uwagę bierze się takie elementy jak wiek, płeć i geny. Istnieją również czynniki, które zależą wyłącznie od nas samych, są to m.in. masa ciała i wykonywany zawód. Najczęściej zwyrodnieniom ulegają stawy kolanowe i właśnie w tym artykule skupimy się na wpływie [...]
Z pewnością każdy słyszał o negatywnych skutkach spożywania żywności typu fast food. Wysoka kaloryczność, duża zawartość soli, cukru, niezdrowych tłuszczy nie ma pozytywnego wpływu ani na naszą sylwetkę, ani zdrowie w szerokim tego słowa znaczeniu. Taki styl odżywiania sprzyja nadwadze, otyłości, cukrzycy typu 2, chorobom serca, a nawet [...]
Jednym ze sposobów wspierania zdrowia jelit jest spożywanie produktów bogatych w probiotyki. Sugeruje się wówczas zwykle, żeby jeść jogurty, kiszonki itp. Jednak warto poznać i inne produkty, które mogą wesprzeć zdrowie Twoich jelit. Uwaga! Fermentowane produkty możesz spożywać codziennie, ale pamiętaj, że jeśli do tej pory tego nie robiłeś i [...]
[...] siłowni, wiele kobiet bazuje jedynie na aktywności fizycznej jako elemencie, który ma za zadanie determinować ich odchudzanie. Jednak dość szybko orientują się, że efekty, jakie osiągają, nie są zadowalające oraz że przydałoby się jakieś wsparcie. Najczęściej wpadają na pomysł, aby do aktywności dołączyć suplement, który ma za zadanie spalać [...]
[...] Wpływa pozytywnie na stan włosów, paznokci i skóry. Kombucha uznana jest także za środek, który normalizuje i usprawnia różne funkcje organizmu, w zależności od tego, jakie mamy problemy. Przykładowo, osobom z nadwagą pomaga redukować masę ciała, a osobom z niedowagą przybrać kilka dodatkowych kilogramów. Jak przygotować napój? Do [...]
Miłośników orzechów w czekoladzie marki ALLNUTRITION czeka nie lada gratka, gdyż do serii Nutlove Whole Nuts dołączyło właśnie, pięć nowych, przepysznych smaków, które podobnie jak pozostałe praliny podbijają rynek dietetycznych łakoci. Wyjątkowość tego produktu polega na połączeniu zdrowych bogatych w białka i nienasycone kwasy tłuszczowe [...]
[...] firm kateringowych oraz 6500 zł łącznej sumy kar. Podsumowanie Kateringi dietetyczne to niestety mocno średni wybór w sytuacji, gdy chcemy zadbać o nasze zdrowie i sylwetkę. Bez wątpienia żywienie, jakie oferują, jest w lepsze jakościowo, niż większości osób niezwracających na to uwagi. Jednak warto przeznaczyć trochę czasu na swoje zdrowie.
Od dawna wiadomo, iż witamina C odgrywa ważną rolę w ustroju człowieka. Obserwacje dotyczące szkorbutu pojawiły się po raz pierwszy w egipskich zwojach medycznych pochodzących sprzed 3500 lat. Potrzeba było wieków, aby odkryć witaminę C i jej fizjologiczną rolę. Obserwacje wielkich żeglarzy z XV i XVI wieku, kiedy szkorbut nękał załogi statków, [...]
Lizyna jest niezbędnym składnikiem pokarmowym z grupy aminokwasów. Natomiast niezbędny składnik pokarmowy to taki, bez którego organizm nie jest w stanie się obyć, ale ponieważ samodzielnie go nie wytwarza, musi polegać na jego źródłach pokarmowych. Tak więc lizynę, podobnie jak inne niezbędne składniki pokarmowe, przykładowo witaminy, musimy [...]
[...] okolicznej społeczności, uzyskanie najświeższych produktów i zmaksymalizowanie ich wartości odżywczej produktów. Robisz wtedy także coś pozytywnego dla środowiska. To korzystne rozwiązanie dla Ciebie, Twojej społeczności i rolników w Twojej okolicy. Poznaj swoją okolicę i zobacz, jakie masz możliwości na zakup świeżych, sezonowych produktów.
Wiele osób zastanawia się, co może pić podczas redukcji. Wszędzie tylko ta woda, woda, woda... No i my też powiemy, że przede wszystkim woda, ale nie samą wodą człowiek żyje... Dobre nawodnienie organizmu to podstawa jego prawidłowego funkcjonowania. Nawet lekkie odwodnienie ma istotny wpływ na naszą sprawność i ogólną formę sportową. Dobre [...]
[...] orzeszkach ziemnych mamy do wyboru również inne, bazujące na surowcach lepszej jakości, jak choćby orzechy nerkowca czy migdały. W czym przydatne jest masło orzechowe oraz jakie wybrać do codziennej diety? Podsumowanie Dodatek masła orzechowego w diecie sportowca pełni obecnie funkcję głównie smakową. Wcześniej bazowano na maśle z orzechów [...]
Wiele osób postrzega dietę jako sposób na szybką utratę wagi. Jednak to, co jesz, wpływa również na Twoje zdrowie psychiczne i fizyczne. Dlatego ważne jest, aby jeść to, co najzdrowsze dla Twojego organizmu, a nie ulegać modnym dietom cud, które oferują szybkie efekty w krótkim czasie. Podsumowanie Dieta OMAD wiąże się z pewnymi problemami [...]
[...] gdy badani spożywali sterole w tłustych pokarmach, takich jak majonez, sos sałatkowy i jogurt, oraz gdy były one dostarczane przez cały dzień, a nie np. tylko rano. Czy są jakieś wady dodawania steroli roślinnych do diety? W jednym z badań naukowcy odkryli, że te „tłuszcze” roślinne gromadziły się w zastawce aortalnej serca, co rodzi pytanie, [...]
W branży fitness oraz wśród osób starających się utrzymać prawidłową wagę ciała niezwykle cenione są zboża, nasiona i orzechy. O niektórych zapominamy, a inne co jakiś czas wracają na nasze talerze, znów stają się modne. Ziarna farro to zboże, które było stosowane już w starożytności. Mówi się nawet, że jest to pierwotne zboże, z którego powstały [...]
[...] drobnych przekąsek. Mało tego, niektóre produkty są oznaczane jako zdrowe, „fit” i „o ograniczonej zawartości tłuszczu”. Większość ludzi niestety nie zdaje sobie sprawy, jakie skutki wywołuje nadmierna konsumpcja cukrów. Tłuszcze nasycone nie okazały się tak groźne, jak trąbiono przez 40 lat, a cholesterol pokarmowy niekoniecznie musi mieć [...]
Ból gardła to dolegliwość, która potrafi skutecznie utrudnić codzienne funkcjonowanie. Wraz z pojawieniem się tego nieprzyjemnego uczucia, wielu z nas zaczyna się zastanawiać, co jeść, aby złagodzić dolegliwości i przyspieszyć proces zdrowienia. Okazuje się, że odpowiednia dieta może odegrać istotną rolę w łagodzeniu bólu gardła. Jakie produkty [...]
Czy weganie muszą uważać na to, jakie jedzą pieczywo? Okazuje się, że tak. Mówi się, że dobry chleb powinien mieć w składzie tylko mąkę, wodę, sól oraz zakwas bądź drożdże. Dobrze, jeśli zawiera dodatki w formie nasion, ziaren, otrąb i pełnoziarnistych zbóż. Niestety okazuje się, że kupując pieczywo, zwłaszcza w markecie, trzeba uważnie czytać [...]