[...] wielowodorotlenowe o właściwościach słodzących, które nie są w pełni trawione, w związku z czym nie dostarczają tylu kalorii, ile standardowe węglowodany. Mają niski indeks glikemiczny oraz stymulują produkcję metabolitów mikrobioty jelitowej, które stanowią ważny element układów: pokarmowego, immunologicznego, a także pośrednio [...]
[...] PROTEIN BAR stanowi ciekawą alternatywę jako forma przekąski w dniu, gdy mamy napięty grafik i brakuje czasu na zbilansowany posiłek. Niska wartość energetyczna, niski indeks glikemiczny, wysoka zawartość białka, biała czekolada i kruche ciasteczka, to cechy, które sprawiają, że nowy członek rodziny batonów FITKING DELICIOUS PROTEIN BAR ma [...]
[...] występujące cukry. Maltitol to naturalna substancja słodząca, którą pozyskuje się z ziaren zbóż. Należy do rodziny alkoholi cukrowych (polioli), które wyróżnia niski indeks glikemiczny. W maltitolu wynosi on 35 i jest o połowę niższy niż w przypadku sacharazy. Dzięki temu, że nie podnosi gwałtownie poziomu glukozy we krwi, może być [...]
[...] NUT to wyjątkowy krem, który podobnie jak inne produkty z tej serii nie jest słodzony cukrem. Główną substancją słodzącą jest maltitol, należący do grupy polioli. Jego niski indeks glikemiczny sprawia, że nie powoduje tak gwałtownego wzrostu poziomu cukru we krwi, jak to ma miejsce w przypadku sacharozy, glukozy czy syropów fruktozowych. W jednej [...]
[...] tlenu. W kolejnym randomizowanym kontrolowanym placebo badaniu, przeprowadzonym na 59 kobietach w wieku powyżej 45 lat z menopauzą wywołaną chirurgicznie, wynik MMI (indeks menopauzy) zmniejszył się z 19,3 ± 2,4 do 9,1 ± 1,5 w ciągu 3-miesięcznego okresu terapii beta-alaniną. Zmniejszenie wyniku MMI było o 26%, 45% i 55% większe niż w [...]
[...] erytrytol, który jest uznawany za jeden z najzdrowszych słodzików na świecie. Ta naturalna substancja słodząca, powstaje na drodze fermentacji i należy do grupy polioli. Jej indeks glikemiczny wynosi 0, co oznacza, że nie wpływa ona na gwałtowne podniesienie poziomu glukozy we krwi. Dodatkowo jest bezkaloryczny, gdyż nie jest metabolizowany przez [...]
[...] całkowita masa ciała była o 6% wyższa u zwierząt MRD, czyli tych, u których zastosowano restrykcyjną dietę dostarczającą 50% witamin mniej, niż jest to zalecane. Dodatkowo indeks otyłości wzrósł ponad dwukrotnie w grupie MRD. Wyniki sugerują, że dieta dostarczająca 50% witamin mniej, niż jest to zalecane, może powodować otyłość, prawdopodobnie [...]
[...] waniliowym, jednak bez grama dodanego mleka i cukru. Pyszne kremowe nadzienie, stworzono na bazie maltitolu, czyli naturalnej substancji słodzącej, która ma niższy indeks glikemiczny oraz wartość energetyczną niż tradycyjny cukier. Dodatkowo wykorzystano mleko ryżowe oraz olej Shea, które nadają nadzieniu delikatnej gładkiej [...]
[...] również tradycyjnego, rafinowanego cukru, Crispy Cookie słodzone jest maltitolem – naturalnym słodzikiem, który jest mniej kaloryczny od sacharozy i jednocześnie ma niski indeks glikemiczny. W 100 gramach produktu jest zaledwie 3 gramy naturalnie występujących cukrów. NUTLOVE jest wolny od oleju palmowego, a kremową konsystencję zawdzięcza [...]
[...] słodki, jak ich odpowiednik innej marki dostępny w sklepach. Są słodzone maltitolem, który jest znacznie lepszą opcją niż cukier, ponieważ ma dużo mniej kalorii oraz niski indeks glikemiczny, więc nie powoduje gwałtownego skoku cukru we krwi. Crunchy Flakes jest złożony ze składników pochodzenia roślinnego, jest zatem świetną opcją dla [...]
Jaki jest indeks glikemiczny kapusty gotowanej?Co prawda jest odpowiedź z 2008r, która praktycznie jest odpowiedzią ignoranta.Jeżeli jestem diabetykiem to taka odpowiedź wywołuje irytację.Jeżeli macie braki kadrowe kompetentnych osób to po prostu proszę odpisac, że nie znacie tematu. Pozdrawiam.
Zastanawia mnie jak zmienia się indeks glikemiczny batatów podczas pieczenia, lub gotowania ?? Jak je przyrządzać aby indeks glikemiczny był niski ?? Czy nadają się one w diecie redukcyjnej ?? Czy zawierają dużo cukrów prostych ??
Witam. Zaczynam swoja przygode z silownia ( 6 lat temu juz cwiczylem, ale utartymi schematami ). Jechalem tylko na owsiankach, ryzu, makaronie, kaszach itd Wyeliminowalem spora ilosc produktow takie jak pieczywo, mleko, jakies domowe nalesniki, gofry ( o dobrym makro ). moim pytaniem jest czy warto? Zaglebilem sie troche w temat i zdania sa [...]
[...] ? Moja dieta właśnie na tym bazuje - jest trochę zmodyfikowana, bo 4 razy w tygodniu po 1.5 godziny robie trening silowy (split ) z trenerem. Dieta jest oparta na niskim indeksie glikemicznym i z tego co zrozumiałem od trenera jak nie jem słodyczy i produktowz wysokim IG to np ppdczas cwiczen w ciagu 20 minut zapasy glikogenu z wątroby [...]
Chyba kazdy spotkal sie z pojeciem IG (indeks glikemiczny) Dla przypomnienia - to wskaznik ktory oblicza się dzieląc poziom glukozy we krwi po przeprowadzeniu testu żywnościowego z udziałem 50 gram węglowodanów, przez poziom glukozy uzyskany po spożyciu danego produktu Teraz tak - Mleko pełne 3% tł.-> IG 27 Mleko odtłuszczone -> IG 32 czyli - [...]
Indeks glikemiczny - o czym tak naprawdę świadczy? I. Wstęp Najkrócej mówiąc, indeks glikemiczny porządkuje węglowodany według zawartości cukru/skrobi wpływające na efekt glikemii, czyli poziomu cukru we krwi po posiłku. Glikemia odnosi się do poziomu cukru, a dokładniej glukozy we krwi. Poziom ten wynosi przeciętnie 1g glukozy na 1 litr krwi. [...]
[...] Ze słownikiem znajdziecie co Was interesuje, a czegoś się tez nauczycie. Tabela również jest podlinkiem. Artykuł w języku Polskim: Ulepszona międzynarodowa tabela indeksu glikemicznego (IG) i ładunku glikemicznego (ŁG) - 2002 rok. Autor David Mendosa Jest to roztrzygająca tabela, zarówno dla indeksu glikemicznego jak i ładunku [...]
Określanie indeksu glikemicznego. Indeks glikemiczny to lista produktów uszeregowanych ze względu na poziom glukozy we krwi po ich spożyciu. Oblicza się go dzieląc poziom glukozy we krwi po przeprowadzeniu testu żywnościowego z udziałem 50 gram węglowodanów, przez poziom glukozy uzyskany po spożyciu danego produktu. Na przykład indeks glikemiczny [...]
Chciałbym przybliżyć Wam ciekawe badanie odnośnie Indeksu glikemicznego: Am J Clin Nutr. 2011 Oct;94(4):992-6. Epub 2011 Aug 10. Calculating meal glycemic index by using measured and published food values compared with directly measured meal glycemic index. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21831990 Celem badania było porównanie Indeksu [...]
Poniższy artykuł jest skrótową kompilacją informacji na temat indeksu insulinowego, które są dostępne w sieci, niestety w większości w języku angielskim. Zawiera również krótki wstęp na temat indeksu glikemicznego, który szerzej opisany jest w poscie autorstwa rozka o diecie Montignac. Post ten mozna znaleźć tutaj: [...]