[...] Określany jest jako średni procentowy przyrost stężenia glukozy we krwi, po spożyciu porcji produktu zawierającej 50 g przyswajalnych węglowodanów. Należy pamiętać o tym, że indeks glikemiczny dotyczy tylko źródeł węglowodanów. Indeks glikemiczny nie jest wyznacznikiem tego, czy dany produkt jest dobry, czy zły jakościowo. Przykładem mogą być [...]
[...] zbliżona do razowego pieczywa, makaronu ugotowane al. Dente, czy kaszy gryczanej. Indeks glikemiczny płatków w wyniku obróbki cieplnej ulega zwiększeniu. Po ugotowaniu indeks glikemiczny płatków wynosi około 60. Pamiętajmy jednak, że ważniejszy od indeksu glikemicznego jest ładunek glikemiczny posiłku. Najczęściej płatki owsiane spożywamy w [...]
[...] posiłek jest jednym z najważniejszych. Trzeba się upewnić czy zjadamy wówczas odpowiednią ilość węglowodanów i aminokwasów. Węglowodany powinny mieć niski bądź umiarkowany indeks glikemiczny, by nie wywoływały dużego wydzielania insuliny . która o tej porze dnia najprawdopodobniej mogłaby działać w kierunku odkładania ich w postaci tłuszczu. [...]
[...] stałego, równomiernego, niskiego poziomu insuliny i cukru we krwi to podstawa każdego efektywnego odchudzania poza tym posługujesz sie złym miernikiem, liczy sie nie tyle indeks glikemiczny co ładunek glikemiczny (tzw. glycemic load) > BARDZO mało osób potrafi przez np 2 lata codziennie liczyć kalorie. jeśli ktoś się dwa lata odchudza jest [...]
[...] SPIS TREŚCI Objaśnienia do tabeli A Tabela A. Wykaz substancji niebezpiecznych wraz z ich klasyfikacją i oznakowaniem, uporządkowany wg wzrastających numerów indeksowych Tabela B. Alfabetyczny indeks substancji (bez złożonych węglo- i ropopochodnych) wraz z odpowiadającymi im numerami indeksowymi Tabela C. Alfabetyczny [...]
Wśród osób niedoświadczonych często zauważyć można występowanie poglądu, iż wzorowanie się na wskaźniku indeksu glikemicznego jest głównym czynnikiem determinującym jakoś danego produktu i opieranie się na nim spowoduje, iż nasza dieta będzie zdrowa i dobra jakościowo. Czy rzeczywiście jest to wskaźnik, na który warto zwracać uwagę? Odpowiedź jest [...]
[...] zbliżona do razowego pieczywa, makaronu ugotowane al. Dente, czy kaszy gryczanej. Indeks glikemiczny płatków w wyniku obróbki cieplnej ulega zwiększeniu. Po ugotowaniu indeks glikemiczny płatków wynosi około 60. Ile ważą płatki owsiane? 1 łyżka płatków owsianych górskich lub błyskawicznych waży 10g. 1 szklanka płatków owsianych górskich lub [...]
ziemniaki bardzo fajny produkt, ze wzgledu wlasnie na niska kalorycznosc (mozna wiecej w tym samym makro, porownujac do innych zrodel weglowodanow), jak rowniez maja wysoki indeks sytosci, co sie ceni, szczegolnie podczas okresu redukcyjnego. jednak jest tez ich ciemna strona mocy, mianowicie ich indeks insulinowy, jest bardzo wysoki, co [...]
[...] wskazana jest dieta niskowęglowodanowa i łączenie produktów węglowodanowych z białkami, tłuszczami i błonnikiem, aby spowolnić rozkład węglowodanów, a tym samym obniżyć indeks. Są osoby z hipoglikemią, które także chcą się odchudzać, a hipoglikemii "dorobiły" się np na mega niskotłuszczowych dietach, wcześniejszym gwałtownym spadku masy [...]
[...] pomiajac kwestie liczenia, ktora tez sa bardzo orientacyjne. Chodziło mi bardziej o połączenie tłuszczy (chociazby z jajek) z węglowodanami, które "niby" moga miec wysoki indeks, co raczej jest polaczeniem malo pozadanym, jesli wafle maja indeks 64, to nie widze w tym nic zlego, ale niektore tabele podaja wynik nawet 100, co jest dosc dziwne [...]
[...] i drożdżaków (np. przy kandydozie). KSYLITOL pochodzenia naturalnego (pozyskiwany z brzozy) jest rewelacją dla cukrzyków, gdyż w organizmie jest przetwarzany powoli mając indeks glikemiczny IG czternastokrotnie niższy niż cukier (im niższy IG tym niższy poziom cukru we krwi po jedzeniu), a więc organizm potrzebuje znacznie mniej insuliny. [...]
[...] jest zaś z konsumpcją pewnej grupy węglowodanów, które w sposób gwałtowny i znaczny podnoszą chwilowy poziom glukozy w surowicy krwi, czyli innymi słowy, mają tzw. wysoki indeks glikemiczny (wyższy lub równy 60). Natomiast spożycie produktu o niskim indeksie glikemicznym powoduje powolny i relatywnie niewielki wzrost poziomu cukru i co za tym [...]
Może się zdziwcie ale makro zachowane mimo że indeks glikemiczny już nie %-) /SFD/2019/5/10/516a1945fd8b476ca786d80cada1b687.jpg /SFD/2019/5/10/18e428a3082247149f540d06bc5507d4.jpg /SFD/2019/5/10/ef6ad626100d4b1b84a4878a21545b34.jpg
No tak kalorie to podstawa, a co z tym idzie obliczenie ilosci białka, węgli i tłuszczy z ktorych ta ilosc kalorii ma byc dostarczona w ciągu dnia. Ilość tych składników zależy od budowy/sylwestki Twojego ciała. Są 3 typy: ektomorfik, endomorfik i mezomorfik. Poczytaj o tym więcej, a będziesz wiedział dokładniej. Potem poczytaj o tym z jakiej [...]
Indeks glikemiczny w ogólnym rozrachunku nie ma kluczowego znaczenia, nie jest to wartość stała, a zmienia się zależnie od kompozycji posiłków - zazwyczaj nigdy nie jesz w posiłku wyłącznie produktu, dla którego sprawdzasz indeks.
[...] metaboliczny jest inny) wiec kazdy ww podnosi poziom cukru i co za tym idzie odpwoiedz trzustki w psotaci silnie nabolicznej insuliny ,wiadomo spozycie danych ww o roznym indeksie insulinowym glikogenicznym wplywa na pozimo insuliny,rowniez spozycie do ww bailak ,tluszczy moduluje poziom insuliny,indeks glikogemiczny monocukru glukozy rowny [...]
[...] których nie tykam. Naprawdę wierzę w hormony i w to, że degeneracja (fizyczna/fizjologiczna/estetyczna) naszych ciał rozpoczyna się od głupiego zarządzania insuliną. Mam indeks potraw i składników zakazanych (mąka, zboża, cukier, utwardzone tłuszcze roślinne) i tego się trzymam. Cała reszta może być przyjazna. Fajnie jest jeść tak jak [...]
Tak jeszcze o białku - Fung nic nie pisze, że zmienia się w glukozę (nadmiar białka) - nie dementuje też tego. Pisze, że białko podnosi insulinę. Białko z nabiału podnosi ją bardziej niż białko z mięsa. Jednak twarogu jednorazowo zjemy mniej niż mięsa, więc efekt jest podobny. Istotny jest współczynnik sytości - 200g twarogu mnie nasyci (nawet [...]
[...] (E 421) -syrop sorbitolowy (E 420)), -izomalt - syrop maltitolowy (E 965) -maltitol, -laktitol (E 966) - ksylitol (E 967) -erytrytol (E 968). Poliole mają również niższy indeks glikemiczy co niewątpliwie jest ich zaletą. Z pewnością powinny one cieszyć się popularnością u osób dbajacych o szeroko rozumiana forme sportowa a szczegolnie tych, [...]