SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

indeks

  • Wbrew pozorom znalezienie zdrowego zastępstwa dla mąki tradycyjnej nie graniczy z cudem. Niezależnie od tego, czy istnieją medyczne przesłanki ku zastąpieniu mąki pszennej, czy to po prostu chęć zmian w kuchni i wypróbowania nowości, warto wiedzieć, czym zastąpić mąkę pszenną, bez potrzeby rezygnacji ze smaku ulubionych wypieków. Mąka jaglana [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3608 Data: 2019-11-24 16:40:40
  • [...] prebiotyków. Wspomaga również trawienie, ma właściwości przeciwutleniające i może łagodzić zaparcia. Karczochy jerozolimskie Karczochy są bogate w błonnik i mają niski indeks glikemiczny, co pomaga utrzymać stabilny poziom cukru we krwi. Zawierają około 1,6 g błonnika pokarmowego na 100 g. Spożywanie tego włóknistego warzywa może zwiększyć [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1280 Data: 2021-09-13 11:18:52
  • [...] prawidłowej masy ciała. BMI (Body Mass Index) - nazywany jest inaczej wskaźnikiem Queteleta. Nazwa pochodzi od belgijskiego statystyka, Adolfa Queteleta, który opracował indeks masy ciała w 1832 roku. Wskaźnik BMI wykorzystywany jest do oszacowania, czy waga ciała jest prawidłowa. Współczynnik ten jest stosowany do określenia występowania [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 10519 Data: 2019-07-31 08:46:17
  • Czy mąka migdałowa jest lepsza od innych mąk?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Mąka migdałowa staje się coraz częstszą alternatywą dla mąki pszennej. Sięgają po nią często osoby unikające zbóż, a zwłaszcza pszenicy. Mąka migdałowa charakteryzuje się niską zawartością węglowodanów, bogactwem składników odżywczych i lekko słodkawym posmakiem. Spożywanie mąki migdałowej może przynosić wiele korzyści zdrowotnych. Jak korzystać [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7183 Data: 2018-05-11 11:26:45
  • [...] zimową (deszczową) nie należy się spodziewać upałów. Średnia temperatura w dzień to 150C, a w nocy 100C. Ze względu na położenie, w mieście panuje ogromne nasłonecznienie, a indeks UV dochodzi w południe do 24. Konieczne są więc ciemne okulary i kremy. Ponadto, w mieście zawsze panują niże (nie ma nigdy wysokiego ciśnienia powietrza [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5300 Data: 2018-11-20 09:08:58
  • Każdy wie, że owoce to cenny element diety, który dostarcza witamin, składników mineralnych, błonnika i wielu substancji prozdrowotnych. Owoce cechuje niska wartość energetyczna, a zarazem wysoka wartość odżywcza. To właśnie dzięki tej właściwości wraz z warzywami i aktywnością stanowią podstawę „Piramidy zdrowego żywienia i aktywności fizycznej”. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5529 Data: 2021-01-18 15:32:00
  • [...] źródeł naturalnych, są tańsze niż naturalne substancje słodzące i w ostateczności można je stosować jako zamiennik Ze względu na wysoki poziom cukru w składzie oraz wysoki indeks glikemiczny, który powoduje, że dostarczymy energii, ale na bardzo krótki czas i za chwilę znów czujemy głód, w codziennym jadłospisie powinniśmy unikać następujących [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4459 Data: 2017-07-04 09:36:59
  • Niektóre chwile, wspomnienia chcielibyśmy zamknąć w szklanym słoiku, aby nigdy nie zbladły i zawsze można było do nich szybko sięgnąć. Podobnie jest ze smakami, szczególnie tymi sezonowymi, które kojarzą się ze słonecznym latem lub pierwszymi dniami złotej jesieni. Znajdujemy je zazwyczaj w domowych przetworach, które później goszczą na naszych [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1784 Data: 2021-01-03 17:54:09
  • Rozwój technologii żywności z pewnością jest sprzymierzeńcem każdej osoby liczącej kalorie w swojej codziennej diecie. Dzięki tym postępom można bez zbędnego podnoszenia kaloryczności jadłospisów delektować się między innymi słodkimi sosami, które urozmaicą nawet najprostszą owsiankę czy przesuszonego omleta. Podsumowanie Fitking Delicious Sauce [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2760 Data: 2020-11-15 19:08:15
  • [...] wyższym ładunkiem glikemicznym (GL), który lepiej obrazuje wpływ spożycia, a nie wyizolowanych węglowodanów, ale całego posiłku na gospodarkę węglowodanami w organizmie, niż indeks glikemiczny (GI), tym płodność kobiety może spadać. Z drugiej strony, jeśli panie zjadają większą ilość nieprzetworzonych ziaren, mogą liczyć na większe [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4106 Data: 2021-08-26 19:11:30
  • [...] uzyskania, ale białka sojowe i serwatkowe złagodziły ten spadek, a więc poprawiały regenerację po pierwszym treningu. Rozpatrywano np. maksymalną szybkość, średnią szybkość indeks zmęczenia, bieg o wysokiej intensywności, bieg z wysoką szybkością, zdolność do przyspieszeń i inne ważne dla piłkarza parametry. Białka serwatkowe i sojowe miały [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1633 Data: 2022-03-11 08:23:11
  • Nutlove WHOLE NUTS - nowe pyszne smaki orzechów w czekoladzie

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] maltitol, który pozyskiwany jest z ziaren zbóż. Ta naturalna substancja słodząca sprawia, iż wykorzystana czekolada mimo słodkiego smaku ma niższą wartość energetyczną oraz indeks glikemiczny. Orzechy dla zdrowia Orzechy należą do grupy produktów, które wg polskich i zagranicznych rekomendacji powinny stanowić codzienny element zdrowej, dobrze [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1179 Data: 2021-05-11 10:44:50
  • Historia czekolady sięga prawdopodobnie już czasów Majów, którzy jako pierwsi zaczęli uprawiać kakao (kakaowiec właściwy) i spożywać w formie napoju nazywanego „pokarmem bogów”. Pierwszym Europejczykiem, który spotkał ziarna kakaowca, był Krzysztof Kolumb. Odkrycie Nowego Świata wraz z jego nieznanymi dotąd zasobami i bogactwami zapoczątkowało w [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1526 Data: 2021-01-31 08:02:13
  • Dietetyczne białkowe chipsy - jakie chipsy na diecie?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Chociaż chipsy należą do najmniej zdrowych produktów spożywczych, jakie wymyślił człowiek, to po dekadach produkcji ukierunkowanej na tanie surowce coraz częściej spotkać w sklepach można zdrowsze alternatywy z lepszych surowców. Słona, chrupka przekąska, która kojarzy się ze spotkaniami ze znajomymi czy oglądaniem filmów, dostępna jest na [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1309 Data: 2023-03-01 06:31:41
  • Krem NUTLOVE w nowej pysznej odsłonie!

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] on próchnicy, gdyż nie jest metabolizowany przez bakterie zasiedlające jamę ustną. Jego zaletą jest również wpływ na gospodarkę cukrową organizmu, gdyż maltitol ma niski indeks glikemiczny, dzięki czemu nie powoduje gwałtownego wzrostu poziomu glukozy we krwi. NUTLOVE MILKY CRISPIES LIMITED EDITION NUTLOVE to jednak nie tylko brak dodanego [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 411 Data: 2023-06-05 07:29:55
  • [...] energetyczna, 1 g maltitolu dostarcza o połowę mniej kalorii, niż tradycyjny cukier. Kolejnym atutem tego słodzika jest wpływ na poziom cukru we krwi. Maltitol ma niski indeks glikemiczny Ig 35, dzięki czemu nie dochodzi do gwałtownych skoków glukozy we krwi. Ta właściwość sprawia, że często wykorzystuje się go w diecie osób chorych na [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2850 Data: 2021-02-06 09:37:52
  • [...] maltitol, który jest idealnym zamiennikiem sacharozy, jednak wykazuje od niej dużo niższą wartość energetyczną i nie powoduje gwałtownego skoku cukru we krwi. Ma niski indeks glikemiczny, dlatego często stosowany jest przez osoby z cukrzycą lub insulinoopornoscią. Natomiast maliny i truskawki, to bardzo dobre źródło witamin i [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3985 Data: 2021-06-09 12:35:03
  • [...] CHOCOLATE NUTLOVE COCO CRUNCH ma niską zawartość cukrów, gdyż jako substancję słodzącą wykorzystano erytrytol, czyli alkohol cukrowy, który nie dostarcza kalorii i ma zerowy indeks glikemiczny. Nie powoduje on podniesienia poziomu glukozy we krwi, co sprawia, że jest chętnie stosowany przez osoby z cukrzycą i insulinoopornością. W skład czekolady [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2015 Data: 2021-03-30 20:57:41
  • Nutlove Sauce Choco Hazelnut - słodki sos bez dodatku cukru

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Linia produktów NUTLOVE każdego dnia rozkoch**e w sobie tysiące osób na całym świecie, które delektują się słodkimi smakami wyśmienitych kremów, pysznych pralin, wyjątkowych ciastek, czy aksamitnych sosów. Seria ta swoją ogromną popularność zawdzięcza bardzo wielu zaletom. Zdrowe orzechy i kakao  Orzechy stanowią aż 15% składu sosu, dzięki czemu [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 348 Data: 2023-06-15 18:23:21
  • [...] występujące. Substancją słodzącą zastosowaną do jego produkcji jest maltitol, który należy do rodziny polioli. Jego główną zaletą jest niska wartość energetyczna oraz indeks glikemiczny, szczególnie w porównaniu do cukru i syropów glukozowo-fruktozowych, które znajdują się w tradycyjnych słodyczach. Ta substancja słodząca wytwarzana jest [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2530 Data: 2022-01-09 07:10:05