i jeszcze pytanie na koniec bo nie jestem pewien. Czytałem gdzieś, że indeks glikemiczny poszczególnych produktów zjedzonych razem się równoważy. czyli jeśli połączę miód o wysokim indeksie z produktami o niskim to rezultat będzie lepszy niż gdybym zjadł miód bez dodatków. Czy to nie jest prawdą? Indeks dotyczy tylko weglowodanow, mam nadzieje [...]
[...] nie potrafię myślałem na zakupem blendera co myślisz o pomyśle aby tłuszcze (nasiona słonecznika itd) i WARZYWA ciachać w blenderze i tylko tak je jeść? czy zmieni się wtedy indeks glikemiczny tłuszczy? edit. poprawka do ostatniego pytania, czy tłuszcze zciachane w blenderze nadal będą mnie ryzykownym pod względem zafacania się od węglowodanów [...]
Kierować należy się przetworzeniem produktu, a nie indeksem glikemicznych. Zależność tutaj jest taka, że przetworzone produkty (o ile zawierają węglowodany) mają wysoki indeks glikemiczny. Z kolei produkty, które mają wysoki indeks glikemiczny, nie zawsze są przetworzone (przykład ziemniaków). Pieczywo chrupkie to przetworzony produkt. Sama [...]
[...] białego i 200 gram srra zółtego i jak tego nie zjem czuje sie źle! mleko jest najlepsze! Zawiera duzo wapnia, białko, łatwo przyswajalną laktoze która dodatkowo ma niski indeks glikemiczny! U mnie 90% białka pochodzi z nabialu. Każdy organizm kiedy sie rozwija robi to dzieki mleku! Jesli mleko było by szkodliwe natura nie wyposarzyła by [...]
To zależy co masz na myśli pisząc "wpływa jakoś", zwiększa na pewno indeks i ładunek glikemiczny ale to nie sprawia, że nagle ziemniaki przestają być wartościowe. Przy takich ilości kalorii jest wręcz niemożliwe żeby nabić węgle z czystych źródeł poddanych minimalnej obróbce termicznej. Poza tym do ziemniaków pewnie dodajesz białko, tłuszcz i [...]
[...] niż gdy są spożywane osobno. Posiłki wysoko-węglowodanowe oraz wysokotłuszczowe przedstawiają najgorszą możliwe połączenie. Niektórzy ludzie argumentują, że tłuszcz obniża indeks glikemiczny jedzenia i dlatego powinien być obecny w posiłkach z węglowodanami. Jednakże pamiętaj, indeks glikemiczny pokazuje mierzalną odpowiedź organizmu, [...]
Hej Dziubek2 masz soga za ten żurek, bardzo lubię i jak znajdę to sobie taki zrobię, mam nadzieję, że indeks dobry ma takie cudo, a swoją drogą to pomysły na jedzenie to Ty masz odlotowe! zawsze coś ciekawego wymyślisz;)) Madzik, ale chleb też ma wysoki indeks, a z niewielką ilością tłuszczy nasyconych jest dozwolony (fragment o tym jogurcie). [...]
P: Jak to jest z tą marchewką? Montignac pisze, że surowa ma indeks 35, a gotowana 85. A w innych źródłach jest że surowa ma indeks 16, a gotowana 47. W książce "Nie musisz liczyć kalorii - 49 gotowana) Skąd aż takie duże rozbieżności??? O: Niestety niektóre dane indeksu glikemicznego różnych produktów spożywczych są przestarzałe i błędne. [...]
[...] się pałeczkami... Mieszkałam przez kilka miesięcy z Japonką i Koreanką i tak mi już zostało :) Mam takie pytanko co do czekolady. Wiemy, że ta powyżej 70% kakao ma niski indeks, ale czy im więcej kakao tym niższy indeks? Bo ja kupuję czasem czekoladę Lindta, która ma 99% kakao i tam nie czuć cukru wcale :) Trzeba się do niej przyzwyczaić bo [...]
Mam do was jeszcze małe pytanko ,jaki indeks ma papryka ,w książce "JAS"na stronie 152 na samym koncu tabeli jest papryka i jej niezwykle niski indeks 10 czy to dotyczy wszystkich (kolorów) papryki czy tylko zielonej ?? pozdrawiam Sandra
Witam! Fasolkę z puszki zdecydowanie odradzam, zbyt wysoki indeks - niestety nie pamiętam jaki, ale na pewno zbyt wysoki. Gotowana ma też wysokie ig, ale jeszcze dopuszczalne (pod warunkiem,że nie gotuje się jej zbyt długo). Wg mnie kanapka z tuńczykiem (w sosie własnym) i z papryką jest ok. Tego tłuszczu nie ma aż tak dużo, w 100 g tuńczyka jest [...]
[...] twarogu dziennie po 200 gram to daje raptem ok 25 g. węglowodanów. O czym wy, chłopcy, pi..........cie? Jedyny powód dla którego mozna unikać twarogu to że zatrzymuje wodę ale to nie ze względu na węglowodany. A co do indeksu GI... 4 gramy węgli na 20 gram białka to rzeczywiście niezły indeks wychodzi. Ellis, kto prowadzi te "badania"?
[...] i tluszcze produktami(np. mieso) - gdyz z powodu praktycznego braku weglowodanow lub ich niewielkich ilosci maja IG teoretycznie rowny 0 (zero)... Dlatego stworzono indeks insulinowy - jest to dokladniejszy sposob na okreslenie efektow jakie dany produkt wywrze na nasz organizm jezeli chcemy osiągnąc jak najlepsze efekty z diety [...]
[...] istotne przy wyrobie serów podpuszczkowych twardych, w przypadku serów podpuszczkowych miękkich wymagane jest większe zatrzymanie serwatki. W opracowaniu Holta niski indeks insulinowy wykazono właśnie dla typowego sera podpuszczkowego twardego cheddar. Być może podobny wynik byłby dla innych serów żółtych twardych, ewentualnie [...]
wy tak serio o tym piwie? alkohol obniża regenerację, więc nie jest to dobry pomysł, indeks powinien mieć tu mniejsze znaczenie Odpowiednia dawka alkoholu zwiększa możliwości! A indeks nie ma wtedy znaczenia:-)
IG wskazjue jak bardzo po spożyciu danego produktu wzrasta poziom cukru we krwi. Im mniejszy indeks tym lepiej, bo trzustka nie jest zbytnio stymulowana do wydzielania insuliny. Jeżeli każdy z produktów, które zjesz będzie miał niski indeks, w zależności od charakteru posiłku (węglowodanowo-białkowy czy też białkowo-tłuszczowy), to cały posiłek [...]