[...] śmieciowego jedzenia na rzecz zdrowego W pokarmie znajdują się tzw. dobre i złe cukry – podobnie jest z tłuszczami. Dobre cukry – złożone : dłużej się wchłaniają, niższy indeks glikemiczny, błonnik (dłużej jesteśmy nasyceni, nie odczuwamy nagłego ssania jak to jest w przypadku cukrów prostych). Główne źródła: ciemne pieczywo, ciemny makaron, [...]
[...] u Kitawańczyków nie wykryto przypadków cukrzycy, a na ich tradycyjną dietę składały się w 70 proc. minimalnie przetworzone rośliny oraz mięso i ryby. Produkty te mają niski indeks glikemiczny, co oznacza, że po ich zjedzeniu poziom cukru we krwi rośnie powoli. I to prawdopodobnie sprawia, że Ache i Kitawańczycy nie mają trądziku. Dlaczego? Po [...]
szukałem w archiwum czegoś na temat indeksu glikemicznego i znalazłem, ale wszędzie było albo za mądre, albo nie do końca wyjaśnione. "węglowodany o wysokim IG podnoszą poziom insuliny i powodują tycie" ale dlaczego?? jeśli jednak już gdzieś to było (albo coś podobnego) to proszę o skasowanie "Które węglowodany służą do redukcji tkanki tłuszczowej [...]
[...] bierze się złe samopoczucie we wtorek, a dobre w środę lub odwrotnie? Dlaczego w czwartek potrafisz podnieść większy ciężar, a w sobotę mniejszy? Wszystkiemu „winny jest" indeks glikemiczny. Przeczytaj, o co tu chodzi i reguluj własne samopoczucie według potrzeb. Słowo „glykemia" oznacza poziom cukru we krwi. Indeks glikemiczny (GI) to [...]
[...] Ile? Zależy jaki zjedlismy posilek. Im wyższa wartość IG danego produktu, tym wyższy poziom cukru we krwi, po spożyciu tego produktu. Natomiast spożycie produktu o niskim indeksie glikemicznym powoduje powolny i relatywnie niewielki wzrost poziomu cukru i co za tym idzie - niewielki wyrzut insuliny. Warto pamiętać, że przetwarzanie produktów [...]
[...] spozycia z kalori w postaci węglowodanów ! Nalezy unikać spozywania ww których przyswajanie powoduje silny wzrost poziomu glukozy we krwi ..czyli węglowodanów o wyskoim indeksie glikemicznym (IG).( IG poziom indeksu glikemicznego nazywamy Zdolność każdego węglowodanu do podwyższania poziomu glukozy we krwi ..) a starać się [...]
[...] aby zabierać ze sobą: gotowaną pierś, puszkę tuńczyka, czy twaróg). A jeśli chodzi o węglowodany to dostarczajmy je z normalnego jedzenia dbając jednocześnie o to by ich indeks glikemiczny był odpowiedni do pory w jakiej je spożywamy. W ciągu dnia spożywajmy produkty o niskim lub co najwyżej średnim IG, a bezpośrednio po treningu o IG wysokim [...]
[...] szczególnej wagi nabiera uzupełnienie glikogenu w mięśniach. Najlepiej zabrać się do tego natychmiast po skończeniu ćwiczeń. Niech będą to węglowodany proste o wysokim indeksie glikemicznym. Popularne banany nie są najlepszym rozwiązaniem gdyż zawierają błonnik więc ich masowe spożywanie po zakończeniu ćwiczeń nie jest do końca uzasadnione. [...]
[...] specyficznemu profilowi aminokwasów zwiększają wydzielanie insuliny, dzięki czemu wykazują silniejsze działanie anaboliczne niż inne białka. Okazuje się, że pomimo niskiego indeksu glikemicznego (patrz indeks laktozy), ich indeks insulinemiczny, mówiący jak bardzo po posiłku podnoszą poziom insuliny we krwi, jest porównywalny do indeksu [...]
[...] odmiany ryżu i pieczywo pełnoziarniste, a także produkty zawierające soczewicę, ciecierzycę, kuskus, owies, nasiona roślin strączkowych. Produkty o niskim indeksie glikemicznym (IG - lista produktów uszeregowanych ze względu na poziom glukozy we krwi po ich spożyciu) powinno stosować się na 1-2 godziny przed zawodami, aby [...]
[...] - możemy je znaleźć w takich produktach jak ziemniaki, kasze, ryż, chleb, płatki owsiane. Ważnym elementem w wyborze węglowodanów oprócz wyżej wymienionego podziału stanowi indeks glikemiczny (IG), który pokazuje nam jak szybko podnosi się poziom glukozy w organizmie (Zaino, 2009). Węglowodany o wysokim IG powodują wzmożone wydzielanie [...]
[...] promieniowania ultrafi oletowego. Od jakiegoś czasu niektóre gazety i lokalne nadmorskie przy prognozach pogody zamieszczają informacje o tym, jaki danego dnia jest indeks UV. Są to bardzo ważne informacje, bo ludzie często nie uświadamiają sobie, jak intensywnie operuje słońce - nie czują gorąca, gdy na przykład od wody wieje chłodny [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
[...] zasad dodam jedną – nadrzędną – pamiętaj aby jedzenie, które jesz było jak najmniej przetworzone! Wyjaśnię też kilka kwestii oraz dam kilka wskazówek. -IG oznacza indeks glikemiczny, który określa wpływ produktu na stężenie glukozy 2-3 godziny po spożyciu. Skąd mam wiedzieć co ma jakie węglowodany – najprościej mówiąc wysoki IG mają [...]
[...] przeczytac tutaj: http://www.sfd.pl/Insulina__a_metabolizm_białek_mięśniowych-t730772.html Teraz kilka zdan dotyczacej mleka o odpowiedzi inuslinowej na owe spozycie. IG (indeks glikemiczny) kazdy zna: Teraz tak - wedlug tabelek: Mleko pełne 3% tł.-> IG 27 Mleko odtłuszczone -> IG 32 czyli po spozyciu porcji mleka poziom glukozy we krwi [...]
Witam. w tym temacie będziemy wrzucać wszystkie warte uwagi przeczytania artykuły znajdujące się w dziale. Jeśli jakieś tematy waszym zdaniem są warte by tu się znalazły wysyłajcie je mejlem do mnie bądź innych moderatorów, jeśli będą godne by się tu znajdować, wrzucimy je. Zapraszam również do zbioru linków w dziale odchudzanie: [...]
[...] przez człowieka sterydem jaki kiedykolwiek ujrzał światło dzienne jest 17 alfa alkilowany Trenbolone inaczej Methyltrienolon czyli metylowany Tren. Powiedzmy, że indeks androgeniczny testosteronu wynosi 100, Trenu Acetate bodajże 500 choć nie wiem jak się ma to w przełożeniu, iż Acetan trenu jest 3 krotnie silniejszy androgenicznie i [...]
[...] kości choroby reumatyczne kości, w tym: stopień zwapnienia trzonu, stopień zwapnienia bioder, współczynnik hiperplazji kości, współczynnik osteoporozy, współczynnik reumatyzmu, indeks wzrostu kości układ odpornościowy, w tym: indeks gruczołów limfatycznych, indeks immunologiczny migdałków, indeks szpiku kostnego, indeks śledziony i więcej
indeks glikemiczny (Glycemic Index) - zdolność każdego węglowodanu do podwyższania poziomu glukozy we krwi Porównanie krzywej wzrostu poziomu glukozy we krwi po 120 minutach od spożycia produktu w ilości dostarczającej 50 g przyswajalnych węglowodanów oraz równoważnej ilości czystej glukozy. Dla glukozy przyjęto arbitralnie wartość indeksu [...]
[...] (białko zapewnia budowę i regenerację mięśni). Ze względu na “szybkość” działania węglowodanów dzielimy je na: - proste, - złożone. Węglowodany proste to produkty o wysokim indeksie glikemicznym, takie jak cukier czy miód. Wysoki indeks glikemiczny to po prostu szybkie uwalnianie energii. Z kolei węglowodany złożone zazwyczaj mają niższy indeks [...]
[...] Warto zauważyć, ze praktycznie wszystkie węgle (praktycznie, bo w paru lepszej klasy gainerach możemy znaleźć już węgle złożone pochodzące z owsa) posiadają wysoki indeks glikemiczny, co w pewien sposób wyklucza ich picie poza pora po treningu. Czy warto? Na pewno ich spożywanie odpada w przypadku endomorfikow, chyba ze nie zależy im [...]