[...] z proteiny serwatkowej (np. WPC; koncentrat białka serwatkowego) oraz przesunąć czas jedzenia węglowodanów na godziny przedpołudniowe. Wiemy też, iż oporność insulinowa jest najmniejsza rano, a największa wieczorem. Osoby mające problem z glikemią, przy podaży węglowodanów w godzinach popołudniowych wykazują zaburzenia glikemii w ciągu [...]
[...] diecie kulturysty” i przy tym przytoczyć badanie odnoszące się do pacjentów ze schyłkową niewydolnością nerek. To po prostu skandal! Po drugie, jeszcze bardziej bulwersujący jest fakt, iż autorzy tekstu w gazecie kulturystycznej przytaczający wspomniane badanie, zupełnie pominęli jego rodzaj. Było to badanie prospektywne, obserwacyjne. A ma to [...]
[...] mięśni”, i hormonie wzrostu, któremu przypisuje się cudowne właściwości odmładzające. Warto zweryfikować popularne mity dotyczące testosteronu, ponieważ rzeczywistość zwykle jest inna, niż „fakty” tworzone przez kreatywnych autorów tekstów. Najwięcej mitów dotyczy seksu. Nie powinno to dziwić, biorąc pod uwagę fatalny system edukacji. Młodzi [...]
[...] i książek (np. Tom Clancy w książce „Czerwony sztorm” z 1986 r. i w grze komputerowej z 2001 r.), a co dopiero mówić o poważniejszych opracowaniach. Obecna sytuacja nie jest żadnym zaskoczeniem, biorąc pod uwagę, co stało się w 2014 r. i jak pięknie to zostało zignorowane. A czy ktoś pamięta, jak był ignorowany Hitler w latach 30. XX wieku? [...]
Testosteron jest jednym z najważniejszych hormonów błędnie wiązanych tylko z mężczyznami. Odgrywa ogromną rolę także u kobiet. Wyniki badań klinicznych sugerują, że egzogenny testosteron poprawia funkcje poznawcze i funkcjonowanie układu mięśniowo-szkieletowego u kobiet po menopauzie. Redukcja tkanki tłuszczowej Naukowcy zmierzyli u 11 zdrowych [...]
Jedzenie, trening, codzienne funkcjonowanie – wszystko ma ciemną i jasną stronę. W XXI wieku pojawiło się wiele nowych zagrożeń, związanych z trybem życia. Szacuje się, iż cukrzyca, nowotwory i choroby sercowo-naczyniowe będą głównymi przyczynami śmierci w ciągu najbliższych lat. Co prawda, średni czas życia w krajach rozwiniętych (np. w USA) [...]
[...] np. BCAA (L-leucyna, L-izoleucyna, L-walina), węglowodany, jabłczan L-cytruliny, arginina, tauryna, beta alanina, kofeina i inne składniki. Nie da się powiedzieć, co jest lepsze, z pewnością kompleksowy produkt nie sprawia tylu kłopotów z mieszaniem licznych składników. Nic nie stoi na przeszkodzie, by np. osobno podawać określone dawki [...]
Mięso wzbudza wiele kontrowersji i słusznie. Od razu zaznaczę, że nie jestem zażartym przeciwnikiem mięsa, po prostu wątpliwości mają sami naukowcy. Artykuł mógłby mieć równie dobrze kilkadziesiąt stron, ale celowo skróciłem pewne zagadnienia, a osoby zainteresowane odsyłam do literatury oraz nowych badań. Czy są powody do paniki? Na zakończenie [...]
[...] go wysoka zawartość witaminy C, choć nie najwyższa wśród warzyw i owoców (istnieją na ten temat rozbieżności). Witamina C bierze udział w procesach oksydoredukcyjnych (jest silnym czynnikiem redukującym). Kwas askorbinowy jest niezbędnym składnikiem pokarmowym dla ludzi, ponieważ brakuje nam końcowego enzymu oksydazy [...]
[...] rozgrywano by w kategoriach wagowych. Co prawda, w brazylijskim jiu-jitsu ogromne znaczenie ma technika, koordynacja, kontrola przeciwnika, ale negowanie roli siły mięśni jest bezsensowne. Niektórzy naukowcy, np. Andreato LV i wsp., twierdzą, iż maksymalna siła dynamiczna, izometryczna oraz wytrzymałość siłowa decydują o sukcesie w BJJ. Jak [...]
[...] zredukowanie stresu, czas reakcji, zwinność, koordynację, moc, szybkość, utrzymanie równowagi przed okresem dojrzewania, to przewaga, jaką daje taka aktywność fizyczna jest nie do nadrobienia w ciągu całego życia! Niestety, z reguły zwykłe zajęcia sportowe nie wystarczą, gdyż nie rozwijają one w sposób równomierny ww. cech. Mówią o tym [...]
[...] od dawna stosowali wysokobiałkowe programy żywieniowe. Dopiero na początku XXI wieku zliberalizowano podejście do ilości białka w diecie - wcześniej sądzono, iż w nadmiarze jest niesamowicie szkodliwe dla człowieka (dla nerek, wątroby etc.). Tak samo, gdy w latach 60. XX wieku rozpoczęła się wielka walka z tłuszczami (szczególnie nasyconymi) [...]
Białko serwatkowe jest doskonale sprzedającym się produktem, który nie wymaga reklamy. Niektórzy guru kulturystyki twierdzą, iż odżywki są zbędne, a kupowanie białka serwatkowego nie jest wcale potrzebne. Czy to prawda? Czy białka roślinne są sobie równe? Jaki rodzaj białka jest najlepszy? Czy białko ma wpływ na system odpornościowy? Kiedy jest [...]
Większość informacji publikowanych w Internecie jest kiepskiej jakości. Wiedza powielana na Facebooku i w postaci infografik często jest pełna błędów. Dlatego podstawowym i niezbędnym źródłem informacji o odżywianiu powinny być książki. Przy tym nie mają być to publikacje modnych dziennikarek (które często nie wiedzą, o czym piszą), guru [...]
L-Karnityna jest aminokwasem z grupy betain. Tego typu aminokwasy nie wchodzą w skład budowy białek, z czego najlepiej są znane aminokwasy, niemniej pełnią w organizmie inne niezwykle ważne funkcje życiowe. L-Karnityna gromadzi się głównie w tkance mięśniowej, która magazynuje 95% zasobów tego aminokwasu, i ma największe znaczenie dla tej właśnie [...]
We współczesnym świecie powszechna jest dezinformacja. Część autorów posługuje się nią celowo, inni nie znają się na danym zagadnieniu, więc nieświadomie powielają mity i półprawdy. W tym wszystkim najgorsze są informacje częściowo prawdziwe, potrzeba ogromnego nakładu czasu, aby pokazać, co jest prawdą, a co fałszem. Oto kilka przykładów. Jeśli [...]
[...] mierzę się z tematem rzeką. Z seksem związane są setki mitów, błędnych opinii i wierzeń opartych o źródła nienaukowe. Szeroki dostęp do Internetu sprawia, iż dezinformacja jest bardzo chętnie dystrybuowana. Przykładowo wiele osób wierzy, iż seks oralny (fellatio) jest bezpieczny pod względem przenoszenia wirusa HIV, tymczasem okazało się, iż [...]
[...] rodzaju kasze. Kasza jęczmienna pęczak Mniej popularna odmiana kaszy jęczmiennej. Cechuje się obecnością całych ziaren w porównaniu z łamaną czy wiejską, gdzie ziarno jest cięte. Dzięki temu nie nabiera dużej ilości wody podczas gotowania. Cena ok. 1,7 zł za 400 g. Czasami dostępna w markecie Biedronka. Powszechna w hipermarketach. Zawiera [...]
[...] w Madrycie. Ale Bellot niczym w amatorstwie nie błyszczał, nie wchodząc nawet do półfinału na Arnold Classic Europe 2017. A tu taka metamorfoza! Tak, czy owak, Kaleński jest nie mniej utalentowany niż Krizanek, ale musi jeszcze rozbudować niektóre grupy mięśniowe, aby móc rywalizować z Krizankiem o medale. Te wydarzenia spowodowały jednak [...]
[...] (hipertrofia) powinna być celem większości mężczyzn chodzących do klubów. Tkanka mięśniowa pozwala na zachowanie zdrowia, sprawności, zapewnia pożądany wygląd sylwetki oraz jest atrakcyjna wizualnie. Wbrew obiegowym opiniom, wcale nie chodzi tylko o podaż protein, ale o ogólną wartość energetyczną pożywienia, dostarczaną każdego dnia. Jeśli [...]