[...] syntezie kwasów tłuszczowych, jak też przy wchłanianiu witaminy C. Współdziała w przemianie aminokwasów i cukrów jak również uczestniczy z witaminą K w syntezie protrombiny białka odpowiedzialnego za prawidłowe krzepnięcie krwi. Wpływa na właściwe funkcjonowanie skóry oraz włosów, zapobiega siwieniu włosów oraz łysieniu. Biotyna jest bardzo [...]
[...] syntezie kwasów tłuszczowych, jak też przy wchłanianiu witaminy C. Współdziała w przemianie aminokwasów i cukrów jak również uczestniczy z witaminą K w syntezie protrombiny białka odpowiedzialnego za prawidłowe krzepnięcie krwi. Wpływa na właściwe funkcjonowanie skóry oraz włosów, zapobiega siwieniu włosów oraz łysieniu. Biotyna jest bardzo [...]
[...] go w wątrobie i mięśniach. Glukoza powstała z jego rozpadu jest niezbędna do spalania wolnych kwasów tłuszczowych. Trawienie - chemiczny rozkład składników odżywczych (białka, tłuszczów, węglowodanów) pod wpływem enzymów trawiennych na związki proste, przyswajalne przez organizm. Czyli na takie cząsteczki, które będą mogły być [...]
[...] które to w wyniku wielu przyczyn (zaburzenia przemiany materii, dziedziczności, itp.) nie są wydalane z organizmu. Należy wyeliminować z jadłospisu produkty zawierające dużo białka, szczególnie: wątrobę, smażone i wędzone mięso, ryby solone, buliony mięsne, itp. Należy spożywać więcej sałatek, surówek owoców, przerośniętej pszenicy, codziennie [...]
[...] tkanki tłuszczowej przy jednoczesnym zachowaniu masy mięśniowej, jeden element pozostaje niezmienny, niezależnie od rodzaju stosowanej diety - jest nim wysokie spożycie białka. Tak, ja również dobrze znam kulturystów, którzy przysięgają, że dochodzą do wspaniałej rzeźby, stosując dietę, w której 20 % kalorii pochodzi z białka, a 70 % - z [...]
[...] Choroba to proces rozkładu i gnicia substancji organicznych, rezultat zanieczyszczenia przewodu pokarmowego nadmiarem pokarmów śluzotwórczych, proces chemicznego rozkładu białka, któremu często towarzyszy nieprzyjemny zapach. Skuteczne sposoby powrotu do zdrowia Jeżeli chory zacznie stosować pożywienie bezśluzowe: owoce, warzywa, nasiona, [...]
[...] jajkiem, oliwa z oliwek-filiżanka na sen: - twarog chudy 100g - dibencozide magnum czyli po kolei: 1) MOJE ZAPOTRZEBOWANIE WYNOSI: (waże 61kg przy 173cm wzrostu) 134 g białka 92 g tłuszczu 335 g węglowodanów 2700 kcal 2)z powyższej diety po odjęciu dwóch posiłków wyszło dzienne spożycie: 100 g białka 66,7 g tłuszczy 274 g węglowodanów 1740 [...]
[...] Natomiast to czy osiągniemy rozwój mięsni bez przyrostu tkanki tłuszczowej zależy zarówno od rodzaju węglowodanów, jakie spożywamy, jak tez od wzajemnych proporcji miedzy białkami/węglowodanami/tłuszczami w diecie, jak i od samej kaloryczności diety, - czyli od ogólnej ilości pokarmu. Węglowodany w naszej diecie: W naszej [...]
[...] znaczenie żywieniowe, a także oszacować ich jakość, czyli prawdopodobny stopień wykorzystania (w %) do celów budulcowych organizmu. Powiem dla przykładu, że jeśli jakość białka wynosi 50%, to znaczy, że może ono być wykorzystane przez organizm tylko w połowie; na tyle po prostu pozwala jego skład aminokwasowy. Chcąc zatem wyrównać dzienny [...]
[...] Dlatego aby jak najszybciej zahamować ten proces należy najlepiej wypić odżywkę białkową, w takiej ilości aby było w danej porcji nie mniej jak 25 gram łatwo przyswajalnego białka. Można to zastąpić posiłkiem wysokobiałkowym chociażby z 6 białek jaja kurzego i jednego żółtka. Po za tym w białku i w serze twarogowym występują aminokwasy, które [...]
[...] węglowodanów w sporych ilościach, najlepiej aby nie obciążać układu pokarmowego jest spożycie koktajli białkowo węglowodanowych . W okresie bez treningu należy się oprzeć na białkach wolno i równomiernie trawionych takich jak kazeina ( mleko i przetwory mleczne, głównie ser) lub z odżywek na kazeinie miraceralnej. W okresie około treningowym [...]
[...] podstawy do ułożenia własnej diety. Więc zaczynamy. Całość rozkładamy na 6 części. Przyjmujemy, że trening odbywa się między 4 i 5 posiłkiem. BIAŁKA Stałe dostarczanie białka jest bardzo ważne, ze względu na to iż nasz organizm nie potrafi ich syntezować. Źródłami białka są: * jajka - jajka jadamy najczęściej na śniadanie, czasem w ciągu [...]
[...] warto zwrócić uwagę na jakość mięsa, na to by nie bazować tylko na chudym drobiu, by wybierać też te „tłustsze” mięsa. Mięso jest równie dobrym źródłem pełnowartościowego białka, posiada również wszystkie niezbędne aminokwasy egzogenne, których organizm nie jest wstanie sam syntezować, musi dostarczyć je z jedzenia. W skład tych aminokwasów [...]
Witam chce zaczac diete 3200 kcal Wiek : 26 Waga : 75 Wzrost : 185 Cel Diety : masa uwagi i sugestie : Ektomorfik Staż treningowy : 2.5 roku z przerwami B=2g/kg =600 kcal T=1g/kg =675 kcal W=481g (reszta) = 1925 kcal staram sie unikac gotowania i smarzenia raczejprzyzadzam na parze ewentualnie odgrzewam w mikrofali w pracy. [...]
[...] SOKÓW CUKRU 2-DIETA OLEJOWA I - 200g ser biały chudy+5 białek jaj (Można przyrządzić na patelni lub w mikrofalówce) ser rozgniatamy widelcem, dodajemy białka mieszamy razem dodajemy przyprawy -smażymy na maśle lub teflonie a w mikrofali bez tłuszczu. II- 200g gulaszu +warzywa TESCO MIX CHIŃSKI (200g gulaszu wieprzowego lub [...]