[...] " Nie no jasne,tomurbanowicz - jeśli łykasz jak młody pelikan takie pełne herezji g**** teksty, to się nie dziw, że potem piszesz brednie, że kulturyści umierają od białka przed 40-tką. BMR nie zależy od białka? A białko nie ma kcal? Utrata wagi zależy od bilansu energetycznego, a proteiny chronią mięśnie na redukcji - jest na ten temat [...]
[...] osób pragnących utrzymać szczupłą i jędrną sylwetkę. W organiźmie osoby nie trenującej i odżywiającej się normalne, podczas doby ulega rozpadowi od 180 do 280 gram białka, z czego 65-80% jest zamieniane w komórkach na nowe cząsteczki białkowe (tzw. turnover), a 20-35% jest po prostu spalane. Zatem, jeżeli w ustroju [...]
[...] nawet bez specjalnego ich dobierania, czy kompletowania odpowiednich zestawów białek (54). Występują też liczne korzyści zdrowotne, gdy zaopatrujemy nasz organizm w białka, których źródłem są rośliny." Kompletny nonsens. Biochemia podaje, że najlepszym dla człowieka białkiem jest białko o składzie chemicznym najbardziej zbliżonym do [...]
[...] Są smaczne i maja wielką wartość dietetyczną. W jego składzie znajduje się około 30% łatwo przyswajalnego tłuszczu (dlatego swą konsystencją przypomina masło), około 2% białka, karoteny, witaminę C (6mg/100g), witaminy E,K,H,PP, z grupy B, natomiast prawie zupełnie nie ma w nim cukrów (szczególnie cenią go więc diabetycy). Awokado jest [...]
[...] żołądek, prostata, skóra. Wartość pH żołądka powinna wynosić 2(!). Jest to więc wyjątkowo kwaśne środowisko zapewniające m.in. prawidłowe działanie pepsyny trawiącej białka. Kwasy żołądkowe stanowią również zabójczą broń przeciwko drobnoustrojom wnikającym z pokarmem. Jednak w przypadku zmiany pH, drobnoustroje te są w stanie gwałtownie [...]
[...] fałszywa opinia, jakoby białko pochodzenia zwierzęcego było bardziej wartościowe dla człowieka, niż roślinne. Taki pogląd sugeruje, że białko zwierzęce to jakiś inny rodzaj białka, niż białko roślinne. Tymczasem zarówno jedno jak i drugie białko zbudowane jest z tych samych aminokwasów, ale tworzących różne kombinacje. Te kombinacje tworzą [...]
[...] nasilenie jeśli przekroczą "próg" ilości receptorów poprzez większą dawkę. Poprostu androgeny będą sobie spokojnie pływały w osoczu i szkodziły bo może zabraknąć białka wiążącego androgeny IGF-3B chyba tak się ten związek nazywa. Ilość tego białka rośnie wraz z stażem i przystosowaniem organizmu najwięcej mają go żołnierze sił [...]
[...] frazesem, bo tak się przyjęło w oświeconym środowisku. Nikt o kwasie fitynowym nie mówił. Natomiast surowe białko jaja zawiera chyba to się nazywa awidyna, która zwyczajnie utrudnia trawienie białka. Strawność takiego białka jest bardzo niska. Picie surowych jaj w celu dostarczenia białka ma więc podobny sens jak jedzenie surowego mięsa.
Mozecie rozwinac kwestie gorszego przyswajania białka z surowego miesa wolowego - np. tatar z poledwicy. O białkach jaj słyszałem ale o miesie nic takiego do mnie nie dotarło. Każdy proces wymagające temperatury przekraczającej punkt denaturacji białek ( od mniejsze więcej 40 stopniu C) będzie powodował ich rozpad do peptydów a później do [...]
Is anybody there? Witam serdecznie! :)) Witaj Leniwcu!:))))))))))))))) Trzeba już wstawać ( a nie moowiam,że powinieneś wcześniej kłaść się spać? ) BTW śniadanka: "Wiec mówizie z enimozna pic białek z jaj???? Hmmm a naprzykład na filmach jak pokazuja filmy o rokim itp oni wcinali raczej pili bialka??? wiec jak to wkoncu?" A u [...]
[...] d****i od diet LC i tłuszczowych. Dowodem wyższości diety HC jest porównanie społeczeństw europejskich do Japończyków. U nas się je 33/33/33 ewentualnie nieco mniej białka, Japończycy jedzą bardzo mało tłuszczów, średnią ilość chudego białka i mnóstwo węglowodanów. Oczywiście mowa o diecie izokalorycznej, a nie przejadaniu się. Wojmir, [...]
[...] denaturacji białek ( od mniejsze więcej 40 stopniu C) będzie powodował ich rozpad do peptydów a później do aminokwasów. Organizm sam w sobie posiada enzymy rozkładające białka, ale nigdy nie będzie ich rozkładać w 100% tym bardziej jak jemy ich 60 i czasem więcej g na posiłek x 5-6 razy dziennie. Dlatego usmażenie mięsa zdenaturuje [...]
[...] denaturacji białek ( od mniejsze więcej 40 stopniu C) będzie powodował ich rozpad do peptydów a później do aminokwasów. Organizm sam w sobie posiada enzymy rozkładające białka, ale nigdy nie będzie ich rozkładać w 100% tym bardziej jak jemy ich 60 i czasem więcej g na posiłek x 5-6 razy dziennie. Dlatego usmażenie mięsa zdenaturuje [...]
Są ludzie przekonani, iż białko ma właściwości termogenne. Strawienie 1 grama białka wymaga więcej energii niż to białko dostarcza do organizmu. Zatem kalorie kaloriom nie są równe. Trzeba byłoby coś więcej wiedzieć o tej diecie Głuchego. Ja wspominałem anegdotkę, gdy Głuchy zdobył tytuł Mistrza Świata amatorów - być może u Wujaszka wspominał [...]
Przecierz bialko serwatkowe jest o wiele wydajniejsze niz bialko jaj czy piersi z kurczaka.To ze jedna porcja serwatki zawiera 26 g bialka to jak bysmy to przeliczyli na bialko z jaj to by nam wyszlo ze 40g tego bialka Misiek
[...] samo wpc, jajka, nabiał dobrej jakości. Generalnie nie liczymy tylko roślinnego. Na masie jak masz dużo węgli, a liczył byś roślinne to zjadając np 600g ryzu dostarczasz 50g białka a ma one nie wielką wartość w BB A to luz to ja tez nie licze roslinnego , to normalka myslalem zeby dac 3 g z samego miecha i reszte z jaj i wpc i sw , podaz miecha [...]
Mozecie rozwinac kwestie gorszego przyswajania białka z surowego miesa wolowego - np. tatar z poledwicy. O białkach jaj słyszałem ale o miesie nic takiego do mnie nie dotarło.
[...] ryżowy, w wersji bieda mąka ryżowa, i robisz budyń. Gainer. Suszone owoce, soki owocowe, tylko to już wiadomo jako dodatek. Białko z nabiału jeśli tolerujesz, skyry, twarogi, puddingi białkowe. A najlepiej po prostu wpc, u mnie ponad połowa białka idzie w wpc, z kurczakiem mam tylko 1 posiłek dziennie. Tu chłopaki to i po 10 jaj dziennie lecą.