Płatki jaglane to zdrowa i wygodna propozycja na pożywne śniadanie, czy posiłek w ciągu dnia. Otrzymywane są z gniecionych ziaren prosa – to jedno z najdłużej uprawianych zbóż, bogate w wartości odżywcze i witaminy z grupy B. Płatki jaglane charakteryzuje wysoka zawartość żelaza, lecytyny, wapnia, fosforu i potasu, co doskonale działa na stan skóry i włosów. Stanowią bardzo dobre, łatwo przyswajalne źródło białka roślinnego, pozytywnie wpływając na układ pokarmowy oraz ogólne samopoczucie.Poprzez działanie przeciwgrzybiczne wzmacniają organizm i w łatwy sposób usuwają toksyny!
Wartości odżywcze
w 100 g
Wartość energetyczna 361,00 kcal
Białko 10,00 g
Węglowodany 69,00 g
Tłuszcz 4,00 g
Jest to produkt bardzo bogaty w białko , nie ma dużo tłuszczu a także ilość węglowodanów jest bardzo przystępna . W dodatku posiada dużo błonnika , który każdy z nas powinien dostarczać do organizmu . Bardzo popularna jest ostatnio dieta bezglutenowa i właśnie te płatki takie są bardzo smaczne ! Polecam
przykładowe przepisy na płatki jaglane :
- omlet z płatków
- deser z płatków jaglanych
- jaglanka
- ciastka jaglane
- ciasto jaglane
http://www.bogutynmlyn.pl/