what doesn't kill you makes you stronger.
▪█─────█▪
PODSUMOWANIE PRZEMIANA SYLWETKI 2013
http://www.sfd.pl/PODSUMOWANIE_PRZEMIANY_/_UNKNOVVN-t953320.html
PRZEMIANA SYLWETKI 2013
http://www.sfd.pl/Konkurs/UNKNOVVN-t933010.html
...
Napisał(a)
Mali, zjedz
...
Napisał(a)
Czyli nie zaszkodza mi
...
Napisał(a)
agneteHej dziewczyny Jak jemy zupę, to wliczamy do bilansu tylko to co zjadłyśmy z niej? Wywaru nie wliczamy? Chodzi o zupę tylko na kawałku mięcha i warzywach.
Ja nie wliczam, a czasem jem rosół. Podaję tylko to co miałam w środku
...
Napisał(a)
Z orzechow to cos mi po glowie swita, ze tylko ziemne sa beeee.
...
Napisał(a)
Potwierdzam - ziemnych nie jemy!!
...
Napisał(a)
BlueCrocusczarny kot.... drugi raz wczoraj pieklam chleb i znowu zakalec. Wydaje mi sie ze mam zbyt zimno w domu i zakwas nie chce rosnąć podczas dokarmiania. Kiedyś widziałam takie czapeczki z materialu, z warstwa trzymająca ciepło. Może to by mi sie nadalo.
Z mojego doświadczenia wynika, że zakwas wcale nie musi jakoś specjalnie rosnąć, jak ma kwaśny smak i zapach to jest dobrze (z mąki żytniej 2000). Po trzech dniach dokarmiania powinien być gotowy, jeśli na start było choć trochę starego zakwasu. Poza tym ja wlewam zawsze lekko ciepłą wodę.
Zakalec może się zrobić nawet przy idealnym zakwasie i chyba zawsze jest skutkiem słabego wyrośnięcia lub za niskiej temperatury.
miałam własny zakwas ale ze 2 dni wcześniej zrobiła mi się warstwa wody na górze słoika. Rozbełtałam i dodałam mąki ale co z tego jak mam zimno w domu bo kolo 20st. W sumie chleb gryczany jest ponoć niezły ale już z mąki żytniej razowej nie wyszedł. Ta mąka razowa była prawie cała z takich płatków jak otręby. Swoją drogą dziwne bo ten zakalec wyrósł mi bardziej niż gryczany. Co do temp pieczenia to było na 180 w gazowym. Znajomy piecze wstawiając chleb do zimnego piekarnika i dopiero go rozgrzewa. Chleb po wyrobieniu stał ze 4 godziny, podgrzewałam go co chwilę w piekarniku. W przyszłym tygodniu spróbuję ponownie :)
...
Napisał(a)
Czarny kocie ja mam w domu średnio 18-20stopni i chleb zawsze wychodzi. A jesteś pewna, że to zakalec bo żytni zawsze będzie wilgotny w środku mi za pierwszym razem wyszedł tak jakby zakalcowaty (bardziej zbity) ale to dlatego, że dałam za mało wody.
"pod tym niechcianym tłuszczem niekoniecznie ukrywa się nasz ideał urody" Obliques
Don’t be a follower. Be a leader even if for a while you are only leading your shadow.
DT -> https://www.sfd.pl/DT_Arphiel-t1191724.html
...
Napisał(a)
Zakwas nie potrzebuje mega temperatury, żeby pracować, 20 stopni jest ok. Gdy dokarmiam, zawijam słoik w ręcznik i w tym ręczniku sobie buzuje.
Metoda rośnięcia w nagrzewającym się piekarniku jest ok, aczkolwiek wstawiałabym tam chleb już wyrośnięty.
Mam piekarnik elektryczny, wstawiam blachy do piekarnika pod lampkę, bez temperatury (jeśli mam zimno w domu).
Przyczyną niepowodzenia może być m. in. to, że zakwas jest zbyt młody. Stabilny, mocny zakwas to taki, który ma ok 6 miesięcy i więcej.
Jeśli zakwas jest młody, można dodać do niego szczyptę drożdży, pomogą podnieść mąkę i nie zmarnujemy wszystkiego.
Własny chleb z mąki pp nie przypomina tego ze sklepu. Jest gliniasty i często trudny do krojenia w cienkie kromki. Bezwarunkowo po pieczeniu musi wystygnąć, dopiero później można go kroić.
Piszę z własnego doświadczenia, opinie innych osób mogą być diametralnie inne :)
Metoda rośnięcia w nagrzewającym się piekarniku jest ok, aczkolwiek wstawiałabym tam chleb już wyrośnięty.
Mam piekarnik elektryczny, wstawiam blachy do piekarnika pod lampkę, bez temperatury (jeśli mam zimno w domu).
Przyczyną niepowodzenia może być m. in. to, że zakwas jest zbyt młody. Stabilny, mocny zakwas to taki, który ma ok 6 miesięcy i więcej.
Jeśli zakwas jest młody, można dodać do niego szczyptę drożdży, pomogą podnieść mąkę i nie zmarnujemy wszystkiego.
Własny chleb z mąki pp nie przypomina tego ze sklepu. Jest gliniasty i często trudny do krojenia w cienkie kromki. Bezwarunkowo po pieczeniu musi wystygnąć, dopiero później można go kroić.
Piszę z własnego doświadczenia, opinie innych osób mogą być diametralnie inne :)
G R A N I C E * S Ą * W * N A S
Never say never, starting over
It’s not perfect but it’s getting closer :)
...
Napisał(a)
zakwas żytni musi być aktywny, czyli najlepiej dokarmić go dwukrotnie w odstępach 24 godzin i uzyć po max 14-16 godzinach od dokarmiania, poza tym miałas za niską temperaturę pieczenia, chleby wymagają wysokiej temperatury, opadającej, czyli wkładasz do piekarnika 240 st na 10 minut, zmniejszasz do 220 na kolejne 20 minut i dopiekasz w 200 jeszcze z 20 minut
żytni chleb powinien po upieczeniu leżeć z 24 godziny, zawinięty ( po ostudzeniu ) w ściereczkę - ja jakoś nie umiem go tak zostawić pachnącego i kroję jak tylko wystygnie, ale leży w tej sciereczce z tydzień i im starszy to lepszy i kroić mozna na cieniutkie kromeczki ;)
żytni chleb powinien po upieczeniu leżeć z 24 godziny, zawinięty ( po ostudzeniu ) w ściereczkę - ja jakoś nie umiem go tak zostawić pachnącego i kroję jak tylko wystygnie, ale leży w tej sciereczce z tydzień i im starszy to lepszy i kroić mozna na cieniutkie kromeczki ;)
...
Napisał(a)
planuje zrobic dzemer ze sliwek-zupelnie bez niczego tzn cukru i slodzikow (moze troche przypraw) - macie doswiadczenie jak to sie przechowuje (nie plesnieje)? za porady typu: przechowywac w sloiku w lodowce od razu ladnie dziekuje jako ze nie mam w niej miejsca. Maja byc eleganckie powidla z kupnych sliwek w uk (moga byc ze spirytusem , albo z wodka bo spirytu nie mam). Lub np jablka prazone lub mus- brak mi takich wytworow a na mame nie ma co liczyc, jako ze nawet buraczki w domu sa slodzone
The best way to predict your future is to create it.
Poprzedni temat
Trening Brzuch, nogi
- 1
- 2
- ...
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
- 41
- 42
- 43
- 44
- 45
- 46
- 47
- 48
- 49
- 50
- 51
- 52
- 53
- 54
- 55
- 56
- 57
- 58
- 59
- 60
- 61
- 62
- 63
- 64
- 65
- 66
- 67
- 68
- 69
- 70
- 71
- 72
- 73
- 74
- 75
- 76
- 77
- 78
- 79
- 80
- 81
- 82
- 83
- 84
- 85
- 86
- 87
- 88
- 89
- 90
- 91
- 92
- 93
- 94
- 95
- 96
- 97
- 98
- 99
- 100
- 101
- 102
- 103
- 104
- 105
- 106
- 107
- 108
- 109
- 110
- 111
- 112
- 113
- 114
- 115
- 116
- 117
- 118
- 119
- 120
- 121
- 122
- 123
- 124
- 125
- 126
- 127
- 128
- 129
- 130
- 131
- 132
- 133
- 134
- 135
- 136
- 137
- 138
- 139
- 140
- 141
- 142
- 143
- 144
- 145
- 146
- 147
- 148
- 149
- 150
- 151
- 152
- 153
- 154
- 155
- 156
- 157
- 158
- 159
- 160
- 161
- 162
- 163
- 164
- 165
- 166
- 167
- 168
- 169
- 170
- 171
- 172
- 173
- 174
- 175
- 176
- 177
- 178
- 179
- 180
- 181
- 182
- 183
- 184
- 185
- 186
- 187
- 188
- 189
- 190
- 191
- 192
- 193
- 194
- 195
- 196
- 197
- 198
- 199
- 200
- 201
- 202
- 203
- 204
- 205
- 206
- 207
- 208
- 209
- 210
- 211
- 212
- 213
- 214
- 215
- 216
- 217
- 218
- 219
- 220
- 221
- 222
- 223
- 224
- 225
- 226
- 227
- 228
- 229
- 230
- 231
- 232
- 233
- 234
- 235
- 236
- 237
- 238
- 239
- 240
- 241
- 242
- 243
- 244
- 245
- 246
- 247
- 248
- 249
- 250
- 251
- 252
- 253
- 254
- 255
- 256
- 257
- 258
- 259
- 260
- 261
- 262
- 263
- 264
- 265
- 266
- 267
- 268
- 269
- 270
- 271
- 272
- 273
- 274
- 275
- 276
- 277
- 278
- 279
- 280
- 281
- 282
- 283
- 284
- 285
- 286
- 287
- 288
- 289
- 290
- 291
- 292
- 293
- 294
- 295
- 296
- 297
- 298
- 299
- ...
- 300
Polecane artykuły