SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Lady przy garach, czyli luźne pogadanki o kuchni i nie tylko ;-)

temat działu:

Ladies SFD

słowa kluczowe: , , , , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 278693

Nowy temat Temat Zamknięty
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 11274 Wiek 41 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 38938
Mam pytanie odnośnie gotowania strączkowych. Oveja pisała żeby wylać wode, w której się moczyły a ja od zawsze słyszałam, że się je gotuje w tej samej wodzie co były moczone. Nawet taki ciekawy artykuł znalazłam z wyjasnieniem dlaczego: http://www.e-dietetyka.pl/podstawy-zywienia/156-zmiany-zachodzce-w-produktach-podczas-procesow-kulinarnych-.html  a Wy jak gotujecie? Bo ja ostatnie dwa pasztety robiłam ze strączkowych gotowanych w "nowej" wodzie - tak jak w przepisie.

Winners train, losers complain.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 170 Wiek 40 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 3145
http://www.wysokieobcasy.pl/wysokie-obcasy/1,114757,12041421,Kurczaki_w_Polsce_sa_dobrze_traktowane.html?as=1&startsz=x

co sądzicie? propaganda pana z Krajowej Rady Drobiarskiej? BTW to, że coś jest zgodne z przepisami unijnymi nie oznacza, że jest dobre i zdrowe..
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 7 Napisanych postów 3070 Wiek 36 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 64241
Sheep
Mam pytanie odnośnie gotowania strączkowych. Oveja pisała żeby wylać wode, w której się moczyły a ja od zawsze słyszałam, że się je gotuje w tej samej wodzie co były moczone. Nawet taki ciekawy artykuł znalazłam z wyjasnieniem dlaczego: http://www.e-dietetyka.pl/podstawy-zywienia/156-zmiany-zachodzce-w-produktach-podczas-procesow-kulinarnych-.html  a Wy jak gotujecie? Bo ja ostatnie dwa pasztety robiłam ze strączkowych gotowanych w "nowej" wodzie - tak jak w przepisie.


gotowanie w wodzie wykorzystywanej wcześniej do moczenia zmniejszy straty składników mineralnych, ale jednocześnie zmniejszy straty składników antyodżywczych, w które niestety strączkowe są bogate. Moczenie, gotowanie w nowej wodzie i kiełkowanie pozwolą na pozbycie się większej ilości substancji antyodżywczych, dlatego to praktykuję. Poza tym zawarte w nasionach oligosacharydy są przyczyną wzdęć, bo podczas ich rozkładu powstaje metan, wodór i te sprawy Obróbka termiczna wiele w tej kwestii nie pomoże, ale płukanie tak

"Jeśli spędzasz zbyt wiele czasu myśląc o czymś, nigdy tego nie dokonasz" (Bruce Lee)

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 338 Napisanych postów 7798 Wiek 33 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 225727
wczoraj robiłam chleb kalafiorowy z przepisu Agaty. Pychotka.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Specjalista
Szacuny 55 Napisanych postów 13783 Wiek 33 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 111973
co do tego przepisu, jak by się sprawdził gotowany kalafior? może krócej gotowany?

what doesn't kill you makes you stronger.
▪█─────█▪

PODSUMOWANIE PRZEMIANA SYLWETKI 2013
http://www.sfd.pl/PODSUMOWANIE_PRZEMIANY_/_UNKNOVVN-t953320.html

PRZEMIANA SYLWETKI 2013
http://www.sfd.pl/Konkurs/UNKNOVVN-t933010.html

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 338 Napisanych postów 7798 Wiek 33 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 225727
tak gotowałam go krócej i był trochę twardszy niż normalnie jak ugotuje
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 11274 Wiek 41 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 38938
Oveja

gotowanie w wodzie wykorzystywanej wcześniej do moczenia zmniejszy straty składników mineralnych, ale jednocześnie zmniejszy straty składników antyodżywczych, w które niestety strączkowe są bogate. Moczenie, gotowanie w nowej wodzie i kiełkowanie pozwolą na pozbycie się większej ilości substancji antyodżywczych, dlatego to praktykuję. Poza tym zawarte w nasionach oligosacharydy są przyczyną wzdęć, bo podczas ich rozkładu powstaje metan, wodór i te sprawy Obróbka termiczna wiele w tej kwestii nie pomoże, ale płukanie tak


To już się wyjaśniło, dlaczego po takich strączkach (gotowanych w nowej wodzie) mnie nie wzdyma ;) Dziś kolejny raz robię "czekoladę" z ciecierzycy :D

Winners train, losers complain.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 6 Napisanych postów 258 Wiek 42 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 6165
Sałatka z kalafiora


Kalafior średniej wielkości,
3-4 rzodkiewki,
2 ząbki czosnku
majonez,
przyprawy, pieprz, sól,

Kalafior tarkujemy na tarce o małych oczkach, rzodkiewki i czosnek również tarkujemy na tych samych oczkach.
Rzodkiewki mogą zdarzyć się lekko gorzkie, więc trzeba spróbować.
Możemy wycisnąć trochę wody, jeśli kalafior i rzodkiewka, taką pozostawiły.
Mieszamy dokładnie, dodajemy majonez - 2-3 łyżki i przyprawy wg. uznania (sól, pieprz, mieszankę przypraw a la warzywko).
I gotowe.

Bardzo smaczna sałatka podana samodzielnie, jako dodatek do mięs czy nawet jako uzupełnienie kanapki czy innych dań.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 36 Napisanych postów 15338 Wiek 37 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 191806
youlca, przepis to raczej wklejaj tutaj -> https://www.sfd.pl/Lady_w_kuchni,_czyli_nasze_babskie_przepisy_;_-t696301.html

"pod tym niechcianym tłuszczem niekoniecznie ukrywa się nasz ideał urody" Obliques
Don’t be a follower. Be a leader even if for a while you are only leading your shadow.
DT -> https://www.sfd.pl/DT_Arphiel-t1191724.html

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 1271 Wiek 41 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 12119
Co do strączków... Mam okropne gazy po zjedzeniu i już chciałam od jutra rzucać ten pokarm bo moje życie małżeńskie cierpi na ich spożywaniu i nie ukrywam, mam tego dość


Widząc wypowiedź o moczeniu i braku problemów, zobaczyłam iskierkę w tunelu, więc jestem skłonna spróbować one more time. Ile czasu trzeba namaczać ziarna żeby się pozbyć 'substancji pierdotwórczych'? Czy namaczanie ma się odbywać w temperaturze pokojowej czy np lodówka też jest właściwym miejscem?

Czekam na odpowiedź i daję strączkom ostatnią szansę na rehabilitację

Nie gardź sobą, że bitwę przegrałeś. Trzeba pewnej siły, by się zapędzić tam, gdzie się bitwy przegrywa.

http://www.sfd.pl/Pierwsza_redukcyjna_po_50:50..._dukanie...mm..._i_innych_eksperymentach-t865808.html 

Nowy temat Temat Zamknięty
Poprzedni temat

Trening Brzuch, nogi

Następny temat

WIOSENNE PORZADKI - zabawa / start str24/ podsumowanie str35i36

WHEY premium