[...] z prędkością 10 g na godzinę. Kazeina jest dużo wolniejsza: w badaniach Boirie’a, białko kazeiny nadal było wchłaniane prędkością 3-6 gramów na godzinę. Dodaj do tego inne makroskładniki, a czas ten wydłuży się. http://i39.tinypic.com/2vl6yae.jpg Jeden z moich klientów, pokazujący symptomy dogłębnego i solidnego katabolizmu co jest rezultatem [...]
[...] dla danego produktu proporcjach 2 wcześniejszych produktów) Podsumowując: o ile odżywki nie są niczym innym jak uzupełnienie naszego codziennego odżywiania w makroskładniki (białka, węglowodany, tłuszcze), czyli dostarczają "cegieł" potrzebnych np. do rozbudowy wagi, o tyle suplementy będą pełnić raczej rolę malutkich cegiełek, [...]
[...] Co według definicji oznacza 'IIFYM' ? Według zasady IIFYM,najważniejszą rzeczą jest tu znajomość dokładnego zapotrzebowania organizmu na makroskładniki. Są trzy główne grupy produktów żywnościowych: białka węglowodany i tłuszcze. Każdy z tych makroskładników ma swoją rolę do odegrania i potrzebny jest w [...]
Witam stworzyłem taki artykuł o diecie co i jak.Informacje są z różnych zródeł jeśli coś jest zle napisane prosiłbym żeby to napisał to poprawie. Może komuś się przyda ten artykuł. Jeśli się nie bedzie podobał albo jest zły to prosze moderatora o skasowanie tego tematu z góry dziękuje. Dieta na mase Chciałbyś zdobyć dodatkowe kilogramy miesni(jak [...]
[...] można dodać zamiast jabłka inne owoce jakie lubisz ;) Posiłki możesz mieszać i jeść w takiej kolejności jakiej chcesz, posiłki mają mniej więcej podobną kalorykę i makroskładniki 2 x w tyg zrób sobie zamiast piersi z kurczaka, chudą białą rybę ok. 180g, typu dorsz Zalecenia: - Po wstaniu najlepiej wypić 2-3 szklanki wody, można dodać [...]
[...] = 1560 kcal Janek pływa 3 razy w tygodniu : 1560x 1,1 = 1716 kcal Janek musi zjadać minimum 1716 kcal na początku drogi z odchudzaniem. Następnie rozkładamy nasze makroskładniki. Najpierw białko, które w diecie redukcyjnej ma ogromne znaczenie. Standardowo przyjmuje się od 1,5-2,2 g białka na kg. Janek z racji płci i 3 treningów [...]
[...] "dostępna" Znaczne ograniczenie spożycia węglowodanów i tłuszczów może prowadzić do znacznego zmniejszenia dostarczanej ilości energii dostępnej i sprawić, że dominującym makroskładnikiem w diecie staną się białka, a to oznacza prawie pewne kłopoty. Pisałem o tym w poprzedniej części i napiszę jeszcze raz - zmniejszenie dostarczanej ilości [...]
[...] dla danego produktu proporcjach 2 wcześniejszych produktów) Podsumowując: o ile odżywki nie są niczym innym jak uzupełnienie naszego codziennego odżywiania w makroskładniki (białka, węglowodany, tłuszcze), czyli dostarczają "cegieł" potrzebnych np. do rozbudowy wagi, o tyle suplementy będą pełnić raczej rolę malutkich cegiełek, [...]
[...] dla danego produktu proporcjach 2 wcześniejszych produktów) Podsumowując: o ile odżywki nie są niczym innym jak uzupełnienie naszego codziennego odżywiania w makroskładniki (białka, węglowodany, tłuszcze), czyli dostarczają „cegieł" potrzebnych np. do rozbudowy wagi, o tyle suplementy będą pełnić raczej rolę malutkich cegiełek, [...]
[...] a nie przyniesie ze sobą cegieł, to domu nie wybuduje. Może jedynie coś tam postukać, ale budowla nie urośnie. Młotek to odpowiednik treningu siłowego, a nasze cegły to makroskładniki, czyli to, co składa się na jedzenie. Dom to nasze mięśnie. Wyróżniamy trzy rodzaje makroskładników: -Białko- główny budulec mięśni. Dużo ludzi kupuje [...]
[...] składników, to postęp będzie widoczny krótko, bo za chwilę, organizm nie będzie już miał z czego budować… Co zatem zrobić? Najłatwiej osiągnąć progres, dodając makroskładniki w posiłkach po treningu. Rozpocząć od zwiększenia, w dwóch kolejnych posiłkach ilości węglowodanów(bezpośrednio po treningu dodajemy więcej o 20%-50% [...]
[...] i kulturystycznym. Oznacza to, że każdy ćwiczący powinien znać odpowiednie proporcje makroskładników, wiedzieć kiedy i jak często spożywać posiłki oraz o jakich porach dane makroskładniki mają największy wpływ na nasz organizm i progres naszego treningu. Składniki diety rozkładane są na trzy komponenty: białka, węglowodany oraz tłuszcze. Obok [...]
[...] występującą chorobą tego układu jest choroba niedokrwienna serca, zwana też chorobą wieńcową, główną jej przyczyną jest arterioskleroza . Tłuszcze i węglowodany, jako makroskładniki wpływające na ryzyko wystąpienia chorób serca Rozwój wielu chorób dotykających współczesne społeczeństwo ma patogenezę związaną z złymi nawykami żywieniowymi. [...]
[...] standardowe (ograniczają się to wytworzenia ujemnego bilansu kcal czy to za pomocą ćwiczeń czy też kombinacji ćwiczeń i diety np. dieta zbilansowana) -Diety ograniczające makroskładniki ( diety, podczas których w naszym jadłospisie zostają ograniczone pewne makroskładniki: węglowodany lub tłuszcze odpowiednio są to diety low-carb i low-fat) [...]
[...] sporo cukru, to jednak są to przeważnie tzw. lewu-lozy, które są dobrze znoszone przez cukrzyków. Mają witaminę C, B2, trochę witaminy A Mają prawie wszystkie mikro- i makroskładniki, a przede wszystkim żelazo, wapń (dużo), magnez i mangan. Mają tendencję do pochłaniania wszystkiego z gleby (nawozy, środki ochrony roślin), jednakże [...]
[...] awokado, kokosowego itp. A więc uzupełniamy tabelkę o nowe info /SFD/Images/2015/11/17/6123677acd5444f9b12398257013410d.jpg Timing posiłków Ok, ustaliliśmy już kalorie I makroskładniki, to może teraz trochę o samych posiłkach. Ta część jest prosta. Będziesz jadł 4 posiłki dziennie, z równomiernie rozłożoną kaloryką. Czyli nic prostszego od [...]
[...] odpowiedniej ilości białka. To makroskładnik będący fundamentem tej diety, jego ilość determinowana jest rodzajem płci oraz poziomem wagi i wzrostu. Innym znaczącym makroskładnikiem są oczywiście węglowodany, podkreślam, iż na szczególną uwagę zasługuje przy omawianiu interesującej nas kwestii ich ilość. Pierwszą fazą jest interwencja, [...]
[...] (pozostaje 1.960kcal), - tłuszcze 50g = 450kcal (pozostaje 1.510kcal), - węglowodany 378g = 1.510kcal. Komponując posiłki pamiętajmy, że musimy uwzglednić w nich trzy makroskładniki: białko, tłuszcze oraz węglowodany. Bardzo ważnym jest spożywanie odpowiedniej ilości warzyw – przede wszystkim brokułów, szpinaku, pomidorów i innych. Dzienne [...]
Witam serdecznie. Mam już niemały dylemat, odnośnie tego od jakiej wagi liczyć kalorie i makroskładniki piersi z kurczaka - surowego mięsa, czy po usmażeniu? Wyszukiwałem wcześniej podobny temat w internecie i wszyscy mówią, że powinno się brać pod uwagę to ile waży surowe mięso i od tego liczyć kalorie, makroskładniki. I zanim mnie ktoś tu [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
[...] się modzie to, czy dostarczymy odpowiednią proporcję białek, tłuszczy i węglowodanów z fast-foodów czy niskoprzetworzonej żywności ma znaczenie. Żywność to nie tylko te trzy makroskładniki, to również masa witamin, minerałów, kwasów tłuszczowych, związków itd. Każdy z nich jest niezbędny dla naszego organizmu, a niedobory (lub nadwyżki) mogą [...]