Słodycze, budynie, ciastka, przekąski, słodzone napoje czy fast-food, to czynniki burzące uzyskaną przez nas formę i zdrowie, jakim możemy się cieszyć przez długie lata. Bazowanie na nich i spożywanie w dużej ilości niestety jest największym problemem współczesnej ludzkości. Pogłębia to nie tylko otyłość i nieatrakcyjny wygląd sylwetki, ale [...]
Śniadanie przedstawiane jest przez wielu dietetyków jako najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Zwykło się nawet mówić, że śniadanie należy zjeść, jak król, czyli „na bogato”. Wysokokaloryczne śniadanie ma nam dać energię na wiele godzin i zmniejszyć ryzyko nadmiernego spożycia kalorii w ciągu dnia. Jakie były wyniki badania? Naukowcy mieli [...]
Włączenie do codziennych jadłospisów dodatkowej ilości białka może przynieść wiele korzyści odżywczych. Jest to jeden z najczęściej stosowanych „zabiegów” dietetycznych, kiedy poprawić się chce stosunek beztłuszczowej masy ciała do masy tkanki tłuszczowej, czy wydolność organizmu oraz stan zdrowia przy niektórych schorzeniach. Nie są to jedyne [...]
Kolejne danie wegańskie od ALLNUTRITION, tym razem inspirowane kuchnią kontynentalną. Po rozpakowaniu od razu rzucają się w oczy ziarenka kaszy bulgur, pestki dyni, czarne oliwki oraz różnego rodzaju nasiona/kiełki. Wiele gotowych posiłków to zwykle jakaś kasza, plus mikroskopijne kawałki jakiegoś dodatku. W tym przypadku bogactwo składników [...]
Dieta redukcyjna w przypadku wielu osób różnie może się kojarzyć. Głównym założeniem tej diety jest redukcja tkanki tłuszczowej dzięki deficytowi kalorycznemu oraz odpowiedniej proporcji między poszczególnymi makroskładnikami żywieniowymi, czyli białkami, tłuszczami oraz węglowodanami. Dieta redukcyjna może być inaczej interpretowana przez osoby [...]
Poszukując idealnej dla siebie diety, często nadmiernie komplikuje się sprawy, próbując na przykład z różnymi manipulacjami zawartościami składników odżywczych o funkcjach energetycznych, czyli tłuszczy i węglowodanów, a przy tym zapomina się, że dla dobrego stanu odżywienia organizmu źródło energii ma drugorzędne znaczenie i że ważniejszą rolę [...]
Składniki: 100g jogurtu naturalnego 430g twarogu półtłustego 100g banana 2 jajka 25g mąki z topinamburu 20g odżywki białkowej o smaku ciasteczkowym 125g malin Sposób przygotowania: Jogurt zblendować z twarogiem i bananem na gładką masę. Dokładnie wymieszać z odżywką białkową i mąką. Następnie wbić jajka i wymieszać dokładnie. Do posmarowanej [...]
Czego potrzebujesz: 110 g kaszy jaglanej 1,5 szklanki mleka ( zawsze 3 krotna objętość kaszy ) 150 g wiórków kokosowych 40 g masła migdałowego 65 g miodu 20 g mąki kokosowej 30 g izolatu - smak biała czekolada 30 g migdałów bez skórki Jak wykonać: Kaszę wsypać na sitko i wypłukać zimną wodą, kolejno wrzątkiem i ponownie zimną wodą. Zabieg [...]
Czego potrzebujemy: 3 jajka 300 g pomidorów z puszki ząbek czosnku 5 g oleju kokosowego rafinowanego 40 g awokado przyprawy - sól pieprz, bazylia Jak wykonać: Pomidory odlewamy z zalewy, siekamy i wrzucamy na rozgrzany olej. Doprawiamy do smaku, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i dusimy około 5 minut. Jak pomidory puszczą trochę soku - [...]
Czego potrzebujemy: Na naleśniki: 280 g mleka - u mnie 2% tłuszczu 280 g wody 2 jajka 220 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 5 g oleju kokosowego rafinowanego szczypta soli Potrzebujemy 2 naleśniki Sos do naleśnikowego papadrelle: 50 g awokado 100 g szpinaku 3 g oleju kokosowego rafinowanego 20 g sera feta 100 g pomidorków koktajlowych sól, pieprz, [...]
Dieta wegańska i wegetariańska, szczególnie wśród kobiet, zyskuje coraz większą popularność. Wynika to z różnych powodów, głównie etycznych, ale również niekiedy podejścia zdrowotnego czy ekologicznego. Każdy z nas ma wybór i dokonuje go świadomie. Istotne jest jednak to, aby wiedzieć dokładnie, co robimy i jakie może to mieć konsekwencje dla [...]
Konopie siewne wykorzystywane są od tysięcy lat do produkcji włókien oraz oleju z nasion. W ostatnim czasie nasiona tej rośliny wykorzystuje się także do produkcji izolatów i hydrolizatów białek. W badaniu House JD i wsp. określono proporcje makroskładników i jakość białka nasion konopi oraz produktów uzyskanych z nasion konopi uprawianych w [...]
Składniki: 100g kaszy jaglanej 40g odżywki białkowej o smaku waniliowym 150g jogurtu typu greckiego + dodatki: owoce, gorzka czekolada itp. Sposób przygotowania: Kaszę jaglaną ugotować do miękkości. Wystudzić. Zblendować z jogurtem i odżywką białkową. Przełożyć do miseczki i dodać ulubione owoce i inne dodatki. Wartości odżywcze samego puddingu: [...]
Czego potrzebujemy: 100 g gorzkiej czekolady 40 g oleju kokosowego nierafinowanego 120 g mascarpone 25 g białko waniliowe WPC delicious wymiata :) 3 łyżeczki ziarna ekspandowanego - ja użyłam jagły 10 silikonowych foremek do muffinek Jak wykonać: 40 g czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej z 20 g oleju kokosowego. Lekko ostudzoną masę wylewamy [...]
Czego potrzebujemy: Spód: 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej 25 g masła w temperaturze pokojowej 50 g oleju kokosowego rafinowanego w temperaturze pokojowej 100 g sera mascarpone 2 żółtka szczypta soli Nadzienie: 450 g szpinaku mrożonego 10 g oleju kokosowego sól, pieprz, gałka muszkatołowa, 4 ząbki czosnku 2 całe jajka plus 2 białka które [...]
Nasiona szałwii hiszpańskiej znane są od czasów Azteków, ale to właśnie teraz obserwujemy gwałtowny wzrost zainteresowania tą rośliną. Wynika to z większej potrzeby wzbogacania naszej diety w produkty bogate w składniki odżywcze. Moc błonnika Istnieją dowody na to, że błonnik nierozpuszczalny jest bardziej sycący i bardziej ogranicza głód niż [...]
Czy bycie weganinem lub wegetarianinem oznacza, że trzeba jeść same sałatki i rezygnować z licznych przysmaków? Oczywiście, że nie. Burgery, choć kojarzą się nam z soczystym kawałkiem mięsa, mogą być także wegańskie. Jedną z propozycji jest Vege Burger od ALLNUTRITION. Dostępne są dwa rodzaje — orkiszowy i jaglany. Na pierwszy test wybrałam [...]