[...] podlegają zarówno lipidy spożywane wraz z pokarmem jak i ich wewnątrzustrojowe zasoby zgromadzone np. w formie tkanki tłuszczowej podskórnej. Tłuszcze pochodzące z pożywienia (triglicerydy /TG/ - połączenie glicerolu z trzema kwasami tłuszczowymi) podlegają procesowi trawienia w jelicie cienkim, gdzie pod wpływem żółci i licznych enzymów [...]
[...] to środek całkowicie bezpieczny. Tego typu opinie biorą się najczęściej z faktu, iż insulina postrzegana jako środek ratujący życie, a nie preparat mogący zagrozić zdrowiu. Jednocześnie jest to lek tani i stosunkowo łatwo dostępny, a w niektórych krajach można go nabyć nawet bez recepty. Dariusz Szukała Promotor zdrowia, specjalista ds. żywienia
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
.Wywiad z Przemysławem Owczarkiem-aktualnym mistrzem Polski w kategorii do 100 kg oraz czwartym zawodnikiem na mistrzostwach Europy w kulturystyce w Moładawii. /ObrazkiSFD/zdjeciaSFD2/08436215795a475fb855c00164aee5f0.jpg masti: juz tradycyjne pytanie:jak i kiedy się rozpoczęła Twoja przygoda z kulturystyka? Przemyslaw Owczarek: Witam [...]
[...] Jeśli twym celem jest ograniczyć konsumpcję lub całkowicie odstawić mięso i nabiał, awokado może być idealnym sposobem byś zaspokoił swe naturalne pożądania kremowego pożywienia. Dr. Wiliam Ester pisze w Słowniku Naturalnego Jedzenia: ″Awokado jest jednym z najbardziej wartościowych produktów żywnościowych, jakie natura daje człowiekowi. Dla [...]
[...] certyfikatu z akredytacją PZKFiTS) Dzień I: "Podstawy dietetyki - żywienie osób aktywnych" Szkolenie adresowane do osób chcących zdobyć lub poszerzyć wiedzę z zakresu żywienia człowieka ze szczególnym uwzględnieniem potrzeb osób aktywnych fizycznie: Zakres tematyczny: 1. Wprowadzenie do tematu, - wszystko co wiesz na temat żywienia jest [...]
[...] buntować. Najłagodniejsze objawy to zaburzenia apetytu, a najgroźniejsze to trwałe uszkodzenie trzustki powodujące groźną chorobę: cukrzycę. ILE BĘDZIE W SAM RAZ Fizjolodzy żywienia zalecają, by połowa dostarczanej organizmowi energii pochodziła z węglowodanów. Ale uwaga! Cukry proste powinny zaspokajać nie więcej niż 10 % zapotrzebowania na [...]
Chodzac dzisiaj po wykopie trafilem na ciekawy artykul (http://www.wykop.pl/ramka/181223/pij-piwo-bedziesz-wielki), calosc znajduje sie pod adresem http://www.jkudla.com/zdrowie/zdrowie.html mysle, ze warto cos takiego tutaj umiescic, poniewaz nie trafilem dotychczas na sfd, na tyle info na temat piwa w jednym miejscu :) Calosc dosyc dluga, ale [...]
[...] eksperymentu. Przed rozpoczęciem programu, wszystkie badane kobiety uczestniczyły w 2 godzinnych zajęciach edukacyjnych, gdzie zapoznano je z zasadami prawidłowego żywienia oraz rolą aktywności fizycznej w programie odchudzania. Z każdą z uczestniczek badania został przeprowadzony szczegółowy wywiad dotyczący sposobu żywienia, stylu [...]
[...] Artykułów Rolno Spożywczych (http://www.ijhar-s.gov.pl) do zakładki „Zmiany w prawie/legislacja”. W Polsce o obowiązku monitoringu mówi ustawa o bezpieczeństwie żywności i żywienia z 2006 roku (Dz.U. 2006 Nr 171 poz. 1225). Można ją odnaleźć wchodząc na stronę główną sejmu polskiego (sejm.gov.pl), przechodząc do zakładki ISAP (Internetowy [...]
[...] członkom kadry olimpijskiej należytych warunków do startu w Seulu. Poniżej publikujemy refleksję doktor ANNY WASILEWSKIEJ z warszawskiego Instytutu Sportu dotyczące sposobu żywienia kadry narodowej ciężarowców w czasie zgrupowania w Zakopanem. Sądzimy, że zawarte w materiale dane dadzą asumpt do jeszcze ściślejszego kontaktu nauki ze sportem. Tu [...]
[...] to język mniej skomplikowany: Jeśli jedynym żródłem białka w naszej diecie był produkt o - powiedzmy BV 90%, wtedy uzyskamy 90%-owe tempo wzrostu w porównaniu do żywienia sie tylko białkiem wzorcowym. Przestrzegam przed dążeniem do tego, żeby naszym jedynym źródłem białka była odżywka, której BV wynosi 150%. Teoretycznie uzyskalibyśmy [...]
[...] nigdy nie nastąpić w pełni. Z tymi faktami należy się liczyć zarówno w lecznictwie, jak i w dietetyce. Dodam, że w żadnych publikacjach z zakresu biochemii i fizjologii żywienia nie znalazłem informacji o klinicznych objawach nadmiaru białka u ludzi zdrowych. Owszem, należy znacznie ograniczać jego spożycie w niektórych chorobach, takich [...]
[...] może okazać się ważenie naszego jedzenia i obserwowanie efektów. Po 2-3 tygodniach stosowania naszej diety będziemy wtedy wiedzieć jakie kroki podjąć i jak zmienić proporcję żywienia. W przypadku wzrostu naszej wagi będzie to znak, że należy odjąć niewielką ilość jedzenia. W sytuacji gdy waga gwałtownie spadnie należy dodać niewielką ilość [...]
[...] Inwazyjne działanie dużej ilości adrogenów prowadzi także do ogólnego zniekształcenia sylwetki ciała poprzez nadmierne odkładanie się tkanki tłuszczowej trzewnej. Znaczne otłuszczenie ciała wywołane nadmiarem testosteronu prowadzi do przyhamowania wzrostu tkanki mięśniowej. Dariusz Szukała Promotor zdrowia, specjalista ds. żywienia
[...] Planned overfeeding …..i: Refeed Carb Nite Carb Back-Loading Carb Up/carbo-loading I pewnie jeszcze kilka innych by się znalazło. Trochę teorii: Cheat meal : Jedzenie pożywienia, które jest całkowicie zakazane w twojej diecie, głównie wysoko przetworzone, niezdrowe żarcie. Cheat day : Jak wyżej, z tym wyjątkiem, że jest to kilka [...]
[...] posiłków, a co lepsze ma ku temu argumenty w postaci wielu naukowych badań i tysięcy zwolenników, którzy odnieśli spektakularny sukces, właśnie dzięki takiemu modelowi żywienia. Niewiarygodne, prawda? Oczywiście, że niewiarygodne. A nawet pomimo tych wszystkich badań i niesamowitych efektów zaryzykowałbym stwierdzenie zakłamane. Pora więc [...]
[...] stronie WHO kolejno wyniosła 2.3 biliona i 700 milionów. Jak to się dzieje, że wszelkie zalecenia dietetyczne organizacji światowych i państwowych dotyczących „prawidłowego” żywienia nie wykazują poprawy stanu odżywienia ludzi na całym świecie? Te pytanie nurtuje wielu naukowców, dość mocno odpowiadających na nie. Poruszanym problemem tematu [...]
[...] razem wzięte nie są wstanie wykonać tak skomplikowanej pracy jak największa fabryka chemiczna naszego organizmu - wątroba. Potrafi ona przetwarzać nie tylko ogromne ilości pożywienia ale także neutralizować nadmiar alkoholu oraz różnych leków, w tym również sterydów. Zanim jednak omówimy problem posterydowych uszkodzeń wątroby spróbujemy [...]
[...] na nasze zdrowie - ogłosili amerykańscy uczeni. Lekarze są bardzo zaskoczeni Szał na niskotłuszczowe jedzenie ogarnął świat pod koniec lat 80. Wtedy właśnie specjaliści od żywienia utwierdzili się w przekonaniu, że wiele chorób gnębiących kraje zachodnie wynika z nieprawidłowej diety. Ludzie Wschodu zupełnie inaczej się odżywiają; jedzą [...]
[...] w organizmie powstałych w efekcie wzmożonego wysiłku fizycznego. Dlatego tez osiąganie coraz lepszych wyników w sporcie jest możliwe dzięki przestrzeganiu określonych zasad żywienia, będących podstawą właściwej regeneracji organizmu. Zapotrzebowanie na energię i składniki odżywcze w diecie sportowców uzależnione jest od rodzaju uprawianej [...]