[...] składników odżywczych, których potrzebuje nasz organizm. Porcja 100 g jogurtu greckiego zawiera: Liczba kalorii: ok. 117 Białko: 3,8 g Węglowodany: 5,1 g Tłuszczu: 9 g Oraz wapń, sód. Podsumowanie Białko to bardzo ważny element naszej diety. Bez względu na to, czy jesteśmy zdrowi, czy chorzy, sportowcami czy osobami prowadzącymi siedzący tryb [...]
Budowa masy mięśniowej wymaga dostarczenia odpowiedniego paliwa w postaci pokarmów, które powinny stanowić grupę wysokoodżywczą. Oznacza to, że nie powinny być to typowe fast foody, a żywność reprezentująca bardziej jakościowe kategorie naszego menu. Prezentujemy Wam listę 35 wskazówek, które rzucą nieco światła na to, jakimi kategoriami [...]
[...] (np. olej słonecznikowy). Ogólnie, smażenie powinno się zastąpić obróbką termiczną np. na parze. Dieta DASH mówi również o włączeniu niektórych pokarmów bogatych w potas, wapń i magnez, ponieważ zapobiegają one dysfunkcji śródbłonka i sprzyjają rozluźnieniu mięśni gładkich śródbłonka. Niektóre produkty bogate w potas to: banany, pomarańcze i [...]
Jeśli stawką jest bycie najlepszym, to niestety trzeba przyjąć, iż kontuzje będą się zdarzały. Pomimo że staramy się trenować bezpiecznie, trzymamy dietę i uzupełniamy ją suplementami, to kontuzja są nieuniknione. Oprócz wyżej wymienionych produktów żywnościowych, jak i składników mineralnych, osoby w okresie kontuzji, chcące szybciej wrócić do [...]
Białko jest niezbędnym składnikiem procesu kształtowania sylwetki. Wiele kobiet jednak rezygnuje z konsumpcji odpowiedniej ilości białka. Dlaczego tak się dzieje? Część pań myśli, iż osiągnie w ten sposób redukcję podaży kalorycznej (wartości energetycznej spożywanego pokarmu). Inne boją się, że wskutek dużej podaży białka uzyskają nadmierny [...]
[...] między innymi w: amarantusie, soczewicy, wątróbce, żółtkach jaj czy kaszy gryczanej, jaglanej, ale też orzechach nerkowca oraz w maku, siemieniu lnianym; Fosfor, magnez oraz wapń - odpowiadają za prawidłowy rozwój i wzrost naszych kości. Niedobór fosforu objawić się może właśnie bólami stawów (ważne jest, by proporcja wapnia do fosforu w [...]
Nadciśnienie tętnicze zwiększa ryzyko wystąpienia cukrzycy, chorób układu sercowo-naczyniowego i niewydolności nerek oraz wielu innych. Chociaż może ono mieć różne przyczyny, u większości pacjentów nie jest znane główne źródło problemu. Niemniej jednak, istnieje wiele dowodów wskazujących na związek między wzrostem aktywności współczulnego układu [...]
[...] przyswajanie żelaza z przewodu pokarmowego, dlatego też dobrze jest zachować odstępy czasowe między ich spożywaniem. Według RDA (dla dorosłej osoby) zapotrzebowanie na wapń to około 1000 mg – 1200 mg, wzrasta z wiekiem, ale też wtedy, gdy jesteśmy osobami aktywnymi. Witamina D Wegetarianie narażeni są także na żywieniowy niedobór witaminy [...]
Jeśli powszechność nadwagi i otyłości nie odwróci swojej tendencji wzrostowej, już niedługo z zaburzeniami zdrowotnymi związanymi z masą ciała borykać może się nawet miliard ludzi na świecie. Konsekwencje tego stanu są uciążliwe nie tylko dla samych osób z problematyczną nadwagą, ale dla całego społeczeństwa, gdyż koszty opieki zdrowotnej [...]
Dlaczego warto jeść kiełki roślin? Czy warto wprowadzić je do diety? Co w sobie kryją? I dlaczego tak mało ich zjadamy? Czy hodowanie ich w domowych warunkach jest możliwe? Jak hodować kiełki Nasiona są suche i zamknięte, aby mogły wykiełkować, potrzebują do tego odpowiednich warunków. Najważniejsze z nich to odpowiednie oświetlenie, temperatura [...]
Jedną z najlepszych rzeczy w jedzeniu za granicą jest odkrywanie pysznych i egzotycznych owoców. Potrafią zaskakiwać i wyglądem, i smakiem i jak się okazuje, nawet pospolite dla nas owoce jak np. banan potrafią w innych zakątkach świata być zupełnie "innymi" bananami. Czy warto jeść owoce egzotyczne? Jak widzisz, owoce nie ograniczają się [...]
Opisane zagadnienie wraca co kilka lat, jedni ludzie straszą jajkami ze względu na zawarty w nich cholesterol, inni przekonują, że tego rodzaju produkty nie mają żadnego negatywnego wpływu na zdrowie. Często jestem pytany o tego typu kwestie. Uważam, że każdy powinien podejmować decyzje samodzielnie, ale bazując na danych naukowych, a nie na [...]
Współcześnie modne jest negowanie medycyny. Powstały setki stron poświęconych „alternatywnym terapiom”, które są sprzeczne nie tylko z nauką, a często nawet ze zdrowym rozsądkiem. Przede wszystkim należy wystrzegać się środków o udowodnionym działaniu niszczącym dla wątroby. Uwaga np. wbrew obiegowym opiniom, nie ma aż takiego znaczenia, czy np. [...]
Teoretycznie, wybranie diety dla kulturysty czy biegacza nie nastręcza problemów. Jej stosowanie też nie powinno być skomplikowane. Wystarczy regularnie dostarczać określoną ilość energii, by osiągać wyznaczone cele. Jak temu zaradzić? Aby uzyskać wystarczającą ilość węglowodanów dla sportowców, którzy podejmują intensywne treningi, może być [...]
Napoje typu cola kiedyś były uznawane za dobro luksusowe. Wiem, iż obecnie to brzmi śmiesznie, ale kiedyś dostępność produktów „z zachodu” była u nas znikoma. Tak samo kiedyś posiadanie telefonu komórkowego było wyznacznikiem statusu, a teraz z „komórkami” widzi się kilkulatków. Sprzedaż napojów gazowanych i słodzonych pokazuje, iż ludzie [...]
[...] prawidłowego funkcjonowania organizmu ważne jest również to, że białko sojowe obniża poziom „złego” cholesterolu we krwi oraz zawiera zdrowe tłuszcze, magnez, wapń i potas. Białko roślinne w proszku Białko roślinne w proszku najczęściej otrzymywane jest ze wspomnianej soi, a także z grochu, pszenicy, ryżu i konopi indyjskich. Choć [...]
Niedawno trafiłem na rewolucyjny pogląd: „pasteryzacja mleka powoduje, że zawarty w nim wapń staje się nierozpuszczalny, co oznacza, że nasz organizm nie może go wchłaniać”. Cóż, nic na to nie wskazuje. Wchłanianie wapnia mierzono u 10 ochotników płci męskiej. Podawano im mleko odtłuszczone, mleko wzbogacone wapniem lub zupę z rukwi [...]
Wapń jest ważnym składnikiem kości i zębów, bierze udział w procesie krzepnięcia krwi i jest odpowiedzialny za prawidłowe funkcjonowanie nerwów i mięśni. Jest również niezbędny do przyswajania witaminy B w diecie. Żelazo może być istotne dla kobiet, które tracą większe ilości krwi w trakcie cyklu miesiączkowego. Żelazo pełni istotną funkcję, [...]
[...] produktów mlecznych, wielu producentów zaczęło wzbogacać wapniem także napoje roślinne. A jeśli pijesz takie napoje wzbogacone, to możesz się zastanawiać, czy dodany wapń jest tak samo korzystny dla Twojego organizmu, jak wapń, który otrzymujesz naturalnie z mleka krowiego. Wapń jako dodatek do napojów roślinnych: jaką rolę odgrywa? To, [...]