Z zastosowaniem preparatów przedtreningowych sportowcy sztuk walki mogą doświadczyć mobilizacji sportowego ducha i zwiększenia gotowości do walki o najwyższe trofea. Wyższa siła oraz wytrzymałość i opóźnienie poczucia zmęczenia wpływają bowiem na precyzję i celność uderzeń, oraz zaważyć mogą o zwycięstwie. Istnieją też związki hamujące ból oraz [...]
Materiał przygotowany na zlecenie i potrzeby Polskiego Radia Kierowców. O czym dowiesz się z tego artykułu? Innym składnikiem wspierającym relaksację jest teanina, aminokwas znajdujący się w zielonej herbacie. Teanina jest w budowie podobna do kofeiny, jednak promuje stan relaksu bez senności, zwiększając aktywność fal alfa w mózgu, które są [...]
W obecnych badaniach duży nacisk kładziony jest na naturalne molekuły i ich potencjalne efekty terapeutyczne w profilaktyce wielu chorób. Kofeina najczęściej kojarzy się ze sportem lub pracą umysłową. Dla wielu osób jest to zatem stymulant, który wydaje się nie mieć potencjalnie korzystnych dla zdrowia zastosowań. Okazuje się jednak, że ta z [...]
Otyłość wynika z długotrwałego braku nierównowagi między spożywaną a wydatkowaną energią. To proste stwierdzenie maskuje jednak skomplikowaną sieć biologicznych i behawioralnych czynników. Chociaż wydawać by się mogło, że każdy zna korzyści ze zgubienia nadwagi, to nie wszyscy wiedzą, że benefity wykraczają ponad poprawę sylwetki i wydolności. [...]
Nie każdy lubi działanie kofeiny, nie każdy też może ją stosować. Niektóre osoby ze względu na zaburzenia metabolizmu tego związku nie mogą sięgać nawet po herbatę czy czekoladę gorzką, gdyż reagują nadmiernym pobudzeniem. Kofeina ma bardzo specyficzne działanie i jest przy tym bardzo skuteczna. Źródła: Tinsley, G. M., Jagim, A. R., Potter, G. [...]
[...] aflatoksyną. Ile aflatoksyn może być w żywności? Dozwolone ilości aflatoksyn w różnych krajach. Źródło: Usha P. Sarma i wsp. “Aflatoxins: Implications on Health” Powyższa tabela pokazuje, jak kolosalne zagrożenie stanowią aflatoksyny, skoro mogą być ich tylko mikrogramy w kilogramie danego produktu żywnościowego. Mikrogram to 0,000001 g, czyli [...]
Nie zawsze dobrym pomysłem jest stosowanie wskaźnika BMI. Nie tylko nie nadaje się dla sportowców, ale wskazuje, że kulturyści, trójboiści czy strongmani są otyli. Wskaźnik ten nie uwzględnia składu ciała, ale tylko wagę. Podsumowanie Nie da się obliczyć idealnej wagi oraz wymiarów, bo każdy człowiek ma inne proporcje tłuszczu, mięśni, kości o [...]
Melatonina, neuro-hormon wydzielany przez szyszynkę, odgrywa znaczącą rolę w regulacji rytmów dobowych funkcjonowania organizmu. Choć jej podstawowym zadaniem jest wprowadzanie w fazę snu, coraz więcej badań naukowych sugeruje, że może ona mieć wpływ na różne aspekty zdrowia. Podsumowanie Wszystkie wymienione związki wykazują zdolność do [...]
[...] salt intake and gastric cancer incidence in a defined Japanese population: The Hisayama study https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/ijc.21822 https://mcdonalds.pl/tabela-wartosci-odzywczych Hisatomi Arima i in. Mortality patterns in hypertension https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22157565/ Chang-YunYoon “High and low sodium intakes are [...]
Kwercetyna należy do flawonoidów. Obecna jest w produktach spożywczych roślinnych, takich jak cebula, szparagi i jagody. Dzięki jej szerokiemu spektrum biologicznego działania zyskuje coraz większe zainteresowanie w nauce ze względu na jej zastosowania w obszarze chorób kardiometabolicznych. W najnowszym przeglądzie z września 2023 roku skupiono [...]
W miniony weekend odbyły się zawody Arnold Strongman Classic. Bez wątpienia były świetnym widowiskiem dla wszystkich fanów strongman na całym świecie. Rywalizacja była niezwykle zacięta, ale tylko jeden człowiek mógł zwyciężyć i zdobyć ten zaszczytny tytuł. Najsilniejszy człowiek świata 2019 i mistrz Rogue Invitational Strongman 2021, Martins [...]
W Polsce niesłychanie popularne są szkodliwe dla zdrowia i wyglądu sylwetki trendy. Doskonale przyjęły się u nas: siedzące spędzanie czasu (telewizja, komputery, tablety, smartfony), nieaktywność fizyczna, picie alkoholu, palenie klasycznego tytoniu i wdychanie nowych wyrobów (e-papierosy), wykonywanie tatuaży (kancerogeneza), przekłuwanie skóry [...]
Estrabolom stanowi funkcjonalny składnik mikrobiomu, czyli zasiedlającego organizm zestawu mikroorganizmów. Jego specyficzną cechą jest zaangażowanie w metabolizm estrogenów, hormonów płciowych, które kojarzone są z kobietami, jednak potrzebnych obu płciom. Źródła: Barrea, Luigi et al. “Probiotics and Prebiotics: Any Role in Menopause-Related [...]
McDonald’s, Coca-cola i inne firmy lokują setki tysięcy dolarów w budowanie pozytywnego wizerunku. Starają się przedstawić swoje produkty jako zdrowe, a niektóre „obficie sponsorowane” badania sugerują, iż można bezkarnie jeść w McDonald’s, jeśli tylko wykonuje się interwały. Jeden Big Mac dostarcza 2.3 g soli w porcji. Skoro maksymalna, zalecana [...]
Choroba Parkinsona i cukrzyca typu 2 to schorzenia, które z pozoru mogą wydawać się niepowiązane. Najnowsze badania sugerują jednak, że istnieją mechanizmy molekularne i metaboliczne, które łączą obie te choroby. Od agregacji białka α-synukleiny, czyli kumulacji toksycznego dla komórek nerwowych białka, do dysregulacji insuliny oraz epizodów [...]
Najlepsze ćwiczenia dla klatki piersiowej - na ten temat można napisać książkę, ale i tak nie dojdziemy do konsensusu. Znajdą się żelaźni zwolennicy wyciskania sztangą „na płaskiej”, jak i ćwiczeń na sztangielkach/hantlach. W rzeczywistości, według słownika PWN płaska jest: «figura geometryczna, której wszystkie punkty leżą na jednej [...]
Dopingiem rzadko zajmują się osoby czytające książki, a przypadek jeden na milion dotyczy osoby, która czytałaby prace dotyczące farmakologii, patologii czy biochemii. Dlatego ugruntowana na forach internetowych wiedza jest pełna błędów, obiegowych mitów i półprawd. Tak samo porady udzielane przez Dave’a Palumbo na kanale YouTube RX Muscle [...]
Dolegliwości bólowe, w szczególności jelit, mogą mieć charakter nagły lub przewlekły, a także podłoże fizjologiczne lub psychologiczne. Niezależnie od tego, jaki jest ból, który dotyka daną osobę, ograniczać on może efektywność w wykonywanej pracy, osłabiać rozwój i stan zdrowia, a także negatywnie wpływać na nastrój. Znając przyczyny występowania [...]
Przy okazji różnorakich skandali dopingowych na różnych portalach, pojawiają się tak pozbawione, treści merytorycznych, że aż zabawne, artykuły „specjalistów od dopingu”. Niestety, niewiele osób rozumie podstawowe zagadnienia dotyczące nielegalnego wspomagania, więc podobne publikacje uchodzą „dziennikarzom” na sucho. Cytat z artykułu: [...]
[...] 2 g sodu dziennie (5 g soli kuchennej). Referencje: 1. https://www.statista.com/statistics/219420/net-income-of-the-mcdonalds-corporation/ 2. https://mcdonalds.pl/tabela-wartosci-odzywczych 3. Chang-YunYoon “High and low sodium intakes are associated with incident chronic kidney disease in patients with normal renal function and [...]