EAA to essential amino acids, czyli aminokwasy uznane za niezbędne dla funkcjonowania człowieka. Uwaga: czym innym jest podtrzymanie funkcji życiowych osoby nieaktywnej fizycznie, prowadzącej siedzący tryb życia, a czym innym zapewnienie optymalnego wzrostu mięśni kulturyście. Na koniec najważniejsze! Najnowsze badania Sanghee Park i wsp. [...]
Jerry Brainum, który od ponad 30 lat pisze artykuły naukowe dla magazynów poświęconych fitnessowi i kulturystyce niedawno wypowiedział się na temat stosowania sterydów i SARMów w kulturystyce oraz wspomniał o Dorianie Yates, który podczas swojej kariery przyjmował niebezpieczny związek Anadrol 50 (oxymetholone, w Polsce: Anapolon). [...]
[...] np. nadużywając masła, smalcu, śmietany, sera mascarpone, sera żółtego, boczku czy oliwy z oliwek jest znacznie łatwiej obrosnąć w tłuszcz. Na zakończenie Węglowodany są niezbędne, w pewnej ściśle określonej ilości dla mózgu i krwinek czerwonych, jednak niezwykle modne diety ketogeniczne sprawdzają się na redukcji, ale niekoniecznie przy [...]
Dieta roślinna zyskuje coraz większe grono zwolenników. Produkty są bogate w składniki odżywcze, takie, których nie znajdziemy w pokarmach pochodzenia zwierzęcego. Modna staje się całkowita rezygnacja z produktów odzwierzęcych i przejście na wegetarianizm. Zainteresowanie weganizmem zaczęło wzrastać pod koniec 2010 roku i od tego czasu nieustannie [...]
W planie treningowym mogą znaleźć się ćwiczenia, które faktycznie są niezbędne, ale zwykle przynajmniej kilka z nich to ozdobniki, „posypka na torcie” i niezbyt praktyczne „wypełniacze” czasu. Z czego można zrezygnować bez uszczerbku dla formy, a których ćwiczeń nie powinno się pomijać? W pierwszej części tekstu odniosę się do najczęściej [...]
Istnieją dwa główne modele dietetyczne stosowane u sportowców, jeden z nich polega na ograniczeniu dowozu węglowodanów (lowcarb mniej niż 150 g węglowodanów dziennie, dieta ketogeniczna mniej niż 50 g węglowodanów dziennie). W tego rodzaju dietach zamiast węglowodanów stosuje się tłuszcze. Podaż białka jest tu zwykle niższa, szczególnie w diecie [...]
[...] ma niekorzystny wpływ na wątrobę, nerki i układ trawienny. Co daje białko Białko – co daje? To podstawowy budulec mięśniowy, który dostarcza organizmowi aminokwasy niezbędne do wielu funkcji życiowych, związanych m.in. z metabolizmem i budowaniem tkanki mięśniowej. Ponieważ proteiny przyspieszają przemianę materii, uruchamiają wiele [...]
Aktualizacja 11.12.2023 Chyba każdy z nas wie, że należy spożywać odpowiednią ilość białka. W przypadku przeciętnego Kowalskiego najczęściej zaleca się wielkość zbliżoną do oficjalnych zaleceń 0,8-1 g na kilogram masy ciała. Jednak zalecenia dotyczące spożycia białka dla osób aktywnych są dużo większe - średnio od 1,4 g do 2,2 g (a czasami więcej) [...]
Wokół treningu i dietetyki narosło tyle mitów, że gdy zacząłem choć z grubsza je omawiać, wyszło 120 stron tekstu. Podobny problem pojawił się w przypadku kwestii dopingowych. To i tak praca, która nie trafi do większości „ekspertów z YouTube”. Mimo setek publikacji oraz profesjonalnych opracowań, ciągle spotyka się absurdalne tezy zamieszczane w [...]
Aktualizacja 04 grudnia 2022 Zainteresowanie suplementacją wspomagającą stawy przychodzi zazwyczaj, gdy dojdzie do uszkodzenia, nadwyrężenia czy przeciążenia aparatu ruchu. Rzadko myślimy o suplementacji tego typu w kontekście typowo profilaktycznym, gdzie suplement za zadanie ma odżywiać stawy i podtrzymywać ich pełną aktywność. Czy właściwym [...]
Teoretycznie, wybranie diety dla kulturysty czy biegacza nie nastręcza problemów. Jej stosowanie też nie powinno być skomplikowane. Wystarczy regularnie dostarczać określoną ilość energii, by osiągać wyznaczone cele. Jak temu zaradzić? Aby uzyskać wystarczającą ilość węglowodanów dla sportowców, którzy podejmują intensywne treningi, może być [...]
[...] jej niedoborze), produkcji energii, wspomagania zdrowia układu krążenia i komórek nerwowych. Dzienne zapotrzebowanie wynosi ok. 2,4 mcg. Omega 3 Kwasy tłuszczowe omega-3 są niezbędne dla naszego zdrowia. Odgrywają ważną rolę w funkcjonowaniu i funkcjonowaniu mózg przez całe nasze życie. Dodatkowo wspierają one zdrowie oczu, stawów, skóry i [...]
[...] są elementarnymi cegiełkami białka, zarówno enzymatycznego, jak i nieenzymatycznego, jak również prekursorami wielu kluczowych związków. Czy wszystkie aminokwasy są niezbędne w pożywieniu? Które aminokwasy są niezbędne w pożywieniu? Gdzie znajdę aminokwasy? Braki kluczowych aminokwasów, czyli co to jest aminokwas ograniczający? Które [...]
Na temat owoców i warzyw krąży wiele sprzecznych informacji. Niektórzy uważają (błędnie), że owoce nie podnoszą stężenia insuliny we krwi, dlatego można je bezkarnie jeść np. na noc lub między posiłkami. Tymczasem z praktyki mogę podać przykład człowieka, który wywołał u siebie duże zaburzenia glikemii, pochłaniając na noc nadmierne ilości [...]
[...] to nawet przy najlżejszych dawkach testosteronu i innych aromatyzujących SAA musisz liczyć się z wystąpieniem skutków ubocznych. Wtedy stosowanie inhibitorów aromatazy jest niezbędne. Jaką rolę odgrywają estrogeny w ustroju? U mężczyzn estrogeny powstają w drodze aromatyzacji, z testosteronu. Najprawdopodobniej to właśnie estrogeny regulują [...]
[...] (0.2 kg w grupie kontrolnej). Czy warto zbijać stężenie estrogenów, w tym estradiolu? Moim zdaniem, niekoniecznie. Z badań Joela S. Finkelsteina wynika, iż estrogeny są niezbędne dla hipertrofii. Mężczyźni, którzy otrzymali 10 g żelu z testosteronem dziennie uzyskali większy przyrost, niż grupa, w której blokowano aromatyzację przy użyciu [...]
[...] Jednak należy pamiętać, iż nie każdy dobrze toleruje dużą ilość tłuszczów w diecie. Poza tym ze względu na specyfikę treningu siłowego może się okazać, iż węglowodany są niezbędne, A tłuszcze są nie do końca równie dobrym paliwem, inaczej niż w dyscyplinach wytrzymałościowych. W końcu dieta ketogeniczna prowadziła do wyraźnego spadku stężenia [...]
[...] nie dostarcza cholesterolu, który jest niezmiernie ważny dla funkcjonowania układu nerwowego, także jest składnikiem błon plazmatycznych, nie dostarcza tłuszczów, które są niezbędne do przyswajania się witamin, np. A, D, E i K, dostarcza za dużo błonnika, co zmniejsza wchłanianie tłuszczów (czyli ma wpływ na ilość witamin A, D, E i K w ustroju, [...]
Białko jest niezbędnym składnikiem procesu kształtowania sylwetki. Wiele kobiet jednak rezygnuje z konsumpcji odpowiedniej ilości białka. Dlaczego tak się dzieje? Część pań myśli, iż osiągnie w ten sposób redukcję podaży kalorycznej (wartości energetycznej spożywanego pokarmu). Inne boją się, że wskutek dużej podaży białka uzyskają nadmierny [...]
[...] dowozu glukozy! Jak więc można napisać, iż cukier przyczynia się do składowania toksyn? Jakich toksyn, skoro cukier nie jest toksyną, a pewne ilości glukozy są dla nas wręcz niezbędne?! Osoby, które nie mają choćby elementarnej wiedzy (na poziomie szkoły podstawowej), mogą rozsiewać rozmaite błędne teorie. Podobnie jest z tłuszczami nasyconymi. [...]