Banan, oprócz tego, że jest jednym z najsłodszych i najbardziej kalorycznych owoców, posiada szereg innych ciekawych i niezwykle cennych właściwości. Ze 100 gramami tego owocu dostarczymy ok. 100 kcal, z czego ponad 20g to węglowodany, ok. 3g błonnika, ponad 1g białka i śladowe ilości tłuszczu - ok. 0,5g. Oprócz wysokiej gęstości energetycznej, [...]
Termin przydatności produktu jest to termin, po upływie którego środek spożywczy traci swoją przydatność do spożycia. Przeznaczony jest on głównie w celu określenia przydatności produktów, które szybko mogą ulec zepsuciu, co zagrażałoby naszemu zdrowiu, a nawet życiu. Zaliczyć możemy tutaj: - mięsa, - ryby, - nabiał, - oleje. Terminy ważności [...]
Zdrowa i dobra dieta w celu kształtowania sylwetki jest podstawą do osiągnięcia sukcesu. Pamiętać należy o tym, żeby skupić się na ogóle diety, a nie na jednym produkcie, jakim w Twoim przypadku jest twaróg. Układając dietę, powinniśmy starać się, aby posiłki były pełnowartościowe. Twaróg niestety to praktycznie samo białko. W dodatku jest on [...]
Każdy, kto trenuje już jaki czas i zaczął bardziej szczegółowo przyglądać się temu, od czego zależne jest uzyskiwanie efektów kształtowania sylwetki zauważył, że niezmiernie istotna jest w tym przypadku nasza dieta, czyli to, co spożywamy w ciągu dnia. Składają się na to różnego rodzaju źródła składników odżywczych: białka, tłuszczów i [...]
Banan, oprócz tego, że jest jednym z najsłodszych i najbardziej kalorycznych owoców, posiada szereg innych ciekawych i niezwykle cennych właściwości. Ze 100 gramami tego owocu dostarczymy ok. 100 kcal, z czego ponad 20g to węglowodany, ok. 3g błonnika, ponad 1g białka i śladowe ilości tłuszczu - ok. 0,5g. Oprócz wysokiej gęstości energetycznej, [...]
Witamina B12 nazywana kobalaminą pełni w organizmie człowieka istotne funkcje, do których zaliczyć należy: - wytwarzanie czerwonych krwinek, - funkcjonowanie układu nerwowego, - odtwarzanie kodu genetycznego, - pobudzanie apetytu, - synteza szpiku kostnego. Zapotrzebowanie dzienne człowieka na tę witaminę wynosi 2 μg a dostarczyć ją można głównie [...]
Spokojnie zamroź i o nic sie nie boj, nic sie z miesem nie stanie. Wklejam taki artykul (za poradnikzdrowie.pl) moze sie komus przyda. "Żeby się nie psuło" Odkąd istnieją lodówki, odpadł nam duży kłopot z przechowywaniem żywności. Ale temperatura bliska zeru nie zawsze jest korzystna. Jak postępować, by produkty dłużej były smaczne, [...]
Nasz układ immunologiczny i różnego rodzaju alergię potrafią przysparzać nam sporo problemów w ogólnym funkcjonowaniu w pracy, szkole, czy na treningach. Uczulonym można być w zasadzie na wszystko. Jednak część substancji bardzo rzadko wykazuje zmiany uczuleniowe. Z reguł największy problem stanowią te, które zawierają w sobie sporo różnego [...]
Najwięcej białka w 100 g produktu posiadają oczywiście odżywki białkowe. Zdecydowanie najwięcej z nich, wysokiej klasy izolaty białka serwatkowego, takie jak na przykład: https://www.sfd.pl/sklep/ALLNUTRITION_Isolate_Protein-opis33551.html Jednak jeżeli bierzemy pod uwagę tylko i wyłącznie pokarm, to oczywiście na czele produktów, które zawierają [...]
Witam Tak naprawdę jest to kwestią indywidualną. Można spożyć białko nawet bezpośrednio po treningu, o ile masz taką możliwośc i nie czujesz żadnego dyskomfortu ze strony układu trawiennego. Osobiście musze odczekać pewien okres czasu, gdyż wypicie odżywki od razu po ćwiczeniach kończy się u mnie biegunką bądź w najlepszym wypadku lekkim bólem [...]
nie możesz nabiału? to dlaczego przed snem masz serek wiejski? oprócz kury możesz pić wpc, jeść chuda wołowinę/wieprzowinę, chude ryby nabiał jako źródło białka jest raczej stosowany tylko jako ten ostatni posiłek ze względu na kazeinę
Białko jest jednym z trzech podstawowych składników odżywczych naszej diety. Bez dostarczenia odpowiedniej ilości białka nie jesteśmy w stanie budować mięśni, regenerować organizmu, a nasza równowaga hormonalna może ulec zaburzeniu. Dlatego też istotne jest to, aby wraz z pożywieniem dostarczyć optymalną ilość białka z jak najlepszych jego źródeł. [...]
Jajka bez wątpienia są jednym z podstawowych źródeł białka, tłuszczów i sporej ilości witamin oraz składników mineralnych w naszej diecie. Można zaliczyć je razem z kilkoma innymi produktami jak kasza gryczana, czy wątróbka do niedrogich, łatwo dostępnych i lubianych przez większość osób super food. Czyli produktów o wyjątkowych właściwościach [...]
jajka są błednie w teorii kwalifikowane do nabiału, ale nim nie są. nabiał to ogół produktów, ktore powstają, z tego co "dają wymiona krów/kóz/owiec", dlatego też osoby, które mają problem z nietolerancją nabiału, jak najbardziej jaja mogą spozywać
Początki układania diety są trudne, ale przyjrzenie się swoim posiłkom i wprowadzenie korekt wychodzi tylko na dobre. Jak się do tego zabrać? Najpierw należy ustalić zapotrzebowanie kaloryczne. Pomocne w tym będą informacje zawarte w artykule: http://potreningu.pl/articles/1873/jak-prawidlowo-okreslic-zapotrzebowanie-na-energie- W drugiej [...]
Każdy, kto chce zmienić swoją sylwetkę pierwsze o czym zdaje sobie sprawę to świadomości, iż warto zwiększyć ilość spożywanego białka. Jest ono wielkocząteczkowym biopolimerem zbudowanym z reszt aminokwasów połączonych ze sobą wiązaniami peptydowymi. Występuje ono we wszystkich żywych organizmach i wirusach. Białka pełnią w naszym organizmie trzy [...]
Termin przydatności produktów spożywczych często przysparza nam sporo problemów i wątpliwości. Każdemu zdarza się sytuacja, gdy zaglądamy do lodówki i znajdujemy produkt, który jest już po okresie przydatności wyznaczonym przez producenta, a w zasadzie przez przepisy, jakimi musi on się kierować. Co robić w takiej sytuacji? Wiele zależy od tego, [...]
Tak jak nie ma spalania miejscowego tak i ciężko przytyć we wskazanym przez siebie miejscu. Jeżeli rzeczywiście mamy bardzo szczupłą budowę ciała i zależy nam na tym by wzrosła zarówno waga jak i nasze obwody to należy zmodyfikować swoją dietę i trening. Trening nie służy jedynie redukcji, ale również ukształtowaniu ciała. Jest bardzo istotnym [...]
W świecie kulturystyki, szczególnie wśród osób amatorsko trenujących, a w zasadzie zaczynających swoją przygodę z kształtowaniem sylwetki pojawiają się często różnego rodzaju teorie żywieniowe, treningowe, czy suplementacyjne. Między innymi na temat przyswajalności białka. Wiele osób myśli, że istnieją różnego rodzaju zabiegi, odnośnie do tego [...]