[...] też wziąć pod uwagę wysiłek jaki wprowadzamy w życie i jaki były do tej pory. Kiedy już określimy ile powinniśmy zjadać kalorii, trzeba też ustalić zapotrzebowanie na makroskładniki – białko, węglowodany i tłuszcze. I tutaj na początek, jeśli nigdy nie przyglądaliśmy się temu jak się odżywiamy, warto skorzystać z „książkowych” zaleceń i [...]
[...] najlepsze suplementy. Obecna technologia ułatwia nam to w znacznym stopniu. Powstała masa różnego rodzaju kalkulatorów, które wyliczą za nas zapotrzebowanie kaloryczne i makroskładniki. Ciekawym rozwiązaniem są również dzienniki żywieniowe, których zasada działania polega na tym, że wprowadzamy produkty do arkusza, a system podlicza nam [...]
[...] i rozłóżmy nasze makro na 4 posiłku i też będziemy w stanie kształtować naszą sylwetkę. Oczywiście dążymy do tego żeby jak największa część naszego zapotrzebowania na makroskładniki była pokrywana z diety, pożywienie to najlepsze źródło, ale jeśli mamy wymagającą pracę czy nie zawsze uda się zjeść odpowiednią ilość posiłków suplementy mogą [...]
[...] ciała. Ćwiczymy zgodnie z zasadą "stymulujemy zamiast niszczyć" a więc ogromna ilośc serii i ćwiczeń odpada. 2.Odpowiednia dieta. Powinna ona zawierać wszystkie niezbędne makroskładniki, witaminy i minerały. Pracując na budowie w znaczącym stopniu zwiększamy swoje zapotrzebowanie kaloryczne. Możliwe więc, iż będziemy musieli spożywać o wiele [...]
[...] http://potreningu.pl/articles/5255/zapotrzebowanie-kaloryczne-dla-wnikliwych- Dodajemy lub odejmujemy około 400 kcal do/z zapotrzebowania i dzielimy otrzymany wynik na makroskładniki: 2 g białka/kg masy ciała, 1 g tłuszczów i reszta węglowodanów. Następnie ustalamy ilość posiłków, która będzie nam pasowała i łączymy ze sobą źródła [...]
[...] jako trening akcesoryjny podczas budowania masy. By budować masę konieczny jest po pierwsze dodatni bilans kaloryczny, wyliczenie naszego zapotrzebowania na kalorie oraz makroskładniki, a po drugie odpowiedni trening który daje bodziec naszym mięśniom do rozwoju. Pływanie niestety takiego bodźca nam nie da. Wystarczy spojrzeć na pływaków, czy [...]
[...] należy spożywać na kg masy ciała. Zwykle sporo problemów dostarcza białko i być może główną przyczyną tego jest fakt, że kojarzy nam się ono z kluczowym, budującym makroskładnikiem w diecie sportowca. Na początek warto zapamiętać, że każdy z makroskładników odgrywa w diecie istotną rolę i ważny jest także stosunek jednego do drugiego. [...]
Jeżeli chodzi o ważenie produktów przed obróbką termiczną: -Jak już zostało wspomniane produkty takie jak np. mięso tracą część wody po obróbce, zaś ich kaloryczność oraz makroskładniki są podane dla surowego produktu - produkt bo obróbce traci około 20% objętości -To samo tyczy się chociażby makaronu czy ryżu tylko w tym przypadku działa to w [...]
Mógłby ktoś jeszcze ocenić moją dietę? :-) Wyliczyłam sobie podział na makroskładniki i nie wiem, czy dobrze wyliczyłam, bo dosyć sporo węgli mi wyszło, których nie jem aż tyle jak widać z jadłospisu. BIAŁKO: 1,8g x 50kg = 90g TŁUSZCZE: 1,5g x 50kg = 75g WĘGLOWODANY: 316g (przyjęłam kaloryczność 2300) Dobrą kaloryczność sobie ustaliłam i [...]
Jeżeli chcesz, to licz właśnie w opisany przez Ciebie sposób. Warto pamiętać jednak o tym, że każdy chleb ma takie same makroskładniki. Chyba, że ma jakiś wyjątkowy skład. Np. jest z samych ziaren, czy ma dodatki białka pochodzenia roślinnego, np. z ciecierzycy, soi, czy grochu. W innej sytuacji w tabeli masz podane wartości i nie widzę [...]
Tak jak pisałem. Dowolne. Sprawdziłam na ilewazy.pl różne chleby i faktycznie wartości kaloryczne, jak i makroskładniki są podobne (obojętnie z jakich mąk te chleby są zrobione). Bo właśnie trochę roboty mi to zajęło zanim wszystko obliczyłam, zważyłam i jakoś nie bardzo chce mi się to robić za każdym razem. Teraz już wiem, jak będę to robiła - po [...]
[...] spanko, 10-11 godzin to za dużo. Gainera wypijaj zaraz po treningu a posiłek pełnowartościowy do godziny po treningu. Następne porcje zależą od pokrycia zapotrzebowania na makroskładniki z posiłków. Jeśli więc tyjesz w dość łatwy sposób nie możesz przesadzać z tym gainerem (możesz się tylko ograniczyć do spożywania go po treningu). Pozdrawiam [...]
[...] ale przede wszystkim na zdrowie na kolejne lata. Z tego też względu zdecydowanie warto zwrócić uwagę na to, co, ile i kiedy spożywamy. Istotne jest to, aby kalorie i makroskładniki dobrane były pod nasz organizm i cel. Pamiętać należy również o tym, żeby bazować na produktach jak najlepszych pod względem jakości i najmniej przetworzonych. [...]
[...] zapotrzebowania kalorycznego. Można tego dokonać tutaj: http://potreningu.pl/articles/5255/zapotrzebowanie-kaloryczne-dla-wnikliwych-. Następnie podzielić kcal na makroskładniki: 1,6-2 g białka/kg masy ciała, minimum 1 g tłuszczów i reszta kalorii, które zapewne wyjdą około 2000 przeznaczone na węglowodany. Aby dokładnie zdiagnozować [...]
[...] się" i tak w 100g ugotowanego produktu mamy około 12g węglowodanów. -Produkty takie jak np. mięso działają odwrotnie - tracą część wody po obróbce, zaś ich kaloryczność oraz makroskładniki są podane dla surowego produktu - produkt bo obróbce traci około 20% objętości -Kolejną kwestią są jaja, dużo lepszym wyborem są jaja swojskie, w których [...]
[...] Klucz do sukcesu opisałem w pierwszym akapicie. Poczytaj tematy podwieszone dla początkujących. Gdy wyliczysz swoje podstawowe zapotrzebowania oraz ilość wymaganych makroskładniki ułóż z nich dietę i wklej ją tutaj a na pewno ktoś pomoże lub poczytaj 10 wskazówek żywieniowych i ich się trzymaj ponieważ sądzę iż może być Ci trudno zmienić [...]
[...] wzoru: https://potreningu.pl/articles/5255/zapotrzebowanie-kaloryczne-dla-wnikliwych-. W zależności od celu odjąć lub dodać do uzyskanego wyniku około 300 kcal. Z kolei makroskładniki ustalić zgodnie z zaleceniami: 1,6-2 g/kg masy ciała białka, 1 g tłuszczów i reszta kcal z węglowodanów. Ciężko jest rozszyfrować czy w rzeczywistości jest [...]
[...] osoby. Ułożyłem coś takiego. I tu znów problem, bo wychodzi 2603kcal - czyli w okolicach tego co potrzebuję aby utrzymać wagę. Nie wiem co uciąć żeby było mniej kalorii a makroskładniki pozostały w podobnych proporcjach. Mogę liczyć na podpowiedź ? nie da się wrzucić diety - zrobie to w domu. Zmieniony przez - l0kash w dniu 2014-02-11 17:54:46
[...] indywidualnie, osobiście mam rozrzut od 2g do ponad 3g w zależności od okresu treningowego w jakim się znajduje. Ale nie można bazować tylko na białku istotne są wszystkie makroskładniki i ich proporcje w diecie. Białko z odżywki również wliczasz do bilansu to oczywiste. Zmieniony przez - rion10 w dniu 2023-07-18 12:42:01 Zmieniony przez - [...]