SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

kwasy tłuszczowe

  • Czy tłuszcz szkodzi? Rodzaje kwasów tłuszczowych

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] iż często za promowaniem ich wyników stoi określona grupa wpływu zasobna w kapitał. Nie chodzi o tworzenie teorii spiskowych, tylko o fakty. Gdzie występują różnego rodzaju kwasy tłuszczowe? Jednonienasycone (MUFA): oliwa z oliwek (najwięcej kwasu omega-9, oleinowego), olej rzepakowy. Wielonienasycony (PUFA) n-6: olej sojowy, olej słonecznikowy, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1379 Data: 2020-04-14 09:22:36
  • Mity na temat odchudzania

    Artykuł
    Pogromcy Mitów

    [...] iż w ciągu godziny „cardio” pozbędziesz się od 24 do 30 g tłuszczu (216 do 270 kcal ze źródeł tłuszczowych). Na dodatek, z tych wszystkich kalorii tylko 31% zapewniają wolne kwasy tłuszczowe, czyli w najlepszym wariancie wydatkujemy tylko ~ 83,7 kcal na godzinę pracy z tłuszczu podskórnego przy zadanej intensywności. Aż 45% energii zapewniają [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 9095 Data: 2017-11-22 12:15:25
  • Kształtowanie sportowej sylwetki i rozwój mięśni są celem większości mężczyzn. Również panie coraz częściej realnie określają swój cel, zamiast opowiadać o „ujędrnianiu”, „tonizowaniu” i „poprawie napięcia” mięśni. Dawniej kobiety obawiały się treningu masowego, gdyż myślały, że zamienią się w Schwarzeneggera. Sądziły, że nazwanie inaczej swojego [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 13376 Data: 2020-11-25 07:50:24
  • [...] wchłaniane, jak gąbka. Jest to moment na to, aby dostarczyć nie tylko wysokiej jakości składników odżywczych, ale i wykorzystać szereg suplementów diety takich, jak: aminokwasy eaa, kreatyna, beta-alanina, czy magnez. Wiele osób w tym okresie stosuje również aminokwasy typu BCAA, jednak pamiętać musimy, że BCAA jest zapalnikiem, który [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 18310 Data: 2018-04-21 13:24:36
  • Dieta DASH - hit czy kit?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    W ciągu ostatnich 50 lat w Stanach Zjednoczonych klinicyści zaobserwowali wzrost występowania chorób, w tym nadciśnienia tętniczego (HTN), cukrzycy, nowotworów, otyłości i choroby wieńcowej (CAD). Szacuje się, że codziennie z powodu chorób serca w Stanach Zjednoczonych umiera 2000 osób. Przewlekłe choroby związane z otyłością stały się głównymi [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1451 Data: 2019-10-25 19:44:32
  • Dieta wysokotłuszczowa zabija?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] odniesienie do ludzi dostarczających np. orzechy, migdały, pestki, awokado, olej lniany, oliwę z oliwek, tłuszcze z jajek, ryb, nabiału, tłuszcze zawarte w mięsie, kwasy omega-3 w postaci suplementów? OK, szybkie porównanie: smalec: 46 g tłuszczów nasyconych, 42 g jednonienasyconych oraz 6,5 g wielonienasyconych, oliwa z oliwek: 15 g [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1864 Data: 2020-07-15 07:40:05
  • Bardzo wielu producentów żywności, guru dietetyki, współczesnych doradców i autorów książek znalazło żyłę złota. A to głoszą, iż „najlepsza dla serca jest oliwa z oliwek”. Za chwilę przekonują, iż o wszystkim decyduje wykluczenie z diety cukru, glutenu, ziemniaków, alkoholu, owoców, słodzików czy masła. Jeszcze inne osoby twierdzą, iż tajemnica [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4485 Data: 2018-07-01 11:53:23
  • Troska o nasze stawy jest jednym z kluczowych zadań, w przypadku osób aktywnych fizycznie, ale nie tylko. Dbałość o stawy powinna być dla każdego ważna, z racji tego, iż uszkodzenie stawu spowodować może wyłączenie nas na długi czas z aktywności fizycznej. Kwasy tłuszczowe Omega-3 Kwasy Omega-3 to jeden z najskuteczniejszych naturalnych [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 9272 Data: 2017-11-06 10:15:36
  • Cztery główne hormony regulujące masę ciała

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] unikaj wysoko przetworzonej żywności eliminacja produktów dosładzanych np.: sacharozą sypiaj odpowiednią ilość godzin, około 7-8h na dobę włącz do diety produkty bogate w kwasy tłuszczowe Omega-3 jadaj owoce oraz warzywa Podsumowanie Nie ma „dobrych” i „złych” hormonów. Wszystkie hormony, które produkowane są w naszym organizmie, istnieją po [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 9191 Data: 2018-01-04 10:30:39
  • Omega 3, 6, 7, 9 - czym się od siebie różnią?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Nienasycone kwasy tłuszczowe Omega 3, 6 i 9 są w naszej diecie niezbędne. Nie wystarczy jednak spora ich ilość w naszej diecie, bardzo ważny jest podział na odpowiednie proporcje poszczególnych kwasów Omega. Każdy z kwasów Omega 3, 6 i 9 pełni odmienną funkcję i jest równie ważny w diecie - jednak najczęściej można usłyszeć na temat Omega 3 i że [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7859 Data: 2017-10-11 10:36:51
  • [...] wieku, wagi, wytrenowania, warunków). Tym bardziej, iż w pracy wytrzymałościowej już po kilku-, kilkunastu minutach ogromnego znaczenia nabierają WKT, FFA (wolne kwasy tłuszczowe, w istocie ich nazwa jest myląca, ale to temat na zupełnie inny artykuł). Powyższe zagadnienie podparłem również praktyką, gdyż zdarzało mi się wykonywać [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 14832 Data: 2018-03-11 11:44:40
  • [...] wewnątrzkomórkowego cAMP, pobudzenie receptorów beta3-adrenergicznych, agoniści aktywujący receptor γ-proliferatora peroksysomów (PPAR-γ), ekspozycja na wolne kwasy tłuszczowe (WKT, FFA). W badaniach stężenie leptyny w surowicy znacznie wzrosło przy przejściu z niedoczynności tarczycy do subklinicznego stanu nadczynności tarczycy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 12165 Data: 2018-07-10 11:46:41
  • Jeśli chcemy w tym artykule pomówić o tym, jakie tłuszcze są najlepsze, to wpierw musimy dowiedzieć się (w największym uproszczeniu), jakie ogólnie są rodzaje tłuszczów. W tym miejscu warto wspomnieć również o tym, że wielu specjalistów poleca, aby stosunek kwasów omega-6 do omega-3, w naszej diecie był jak najbliższy wartościom 1:1. Niestety [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1991 Data: 2020-09-17 13:04:05
  • Wśród sportowców oraz osób aktywnych fizycznie coraz częściej spotkać można tych, którzy naprawdę uważają na to, co jedzą. Stąd też wielką popularność zyskał olej lniany - większą niż jego źródło – siemię lniane. Lignany wykazują szereg cennych właściwości, między innymi: regulują pracę naszej gospodarki hormonalnej, uzupełniają niedobór [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5519 Data: 2018-01-09 07:50:50
  • Odchudzanie powinno interesować nawet połowę populacji niektórych krajów. W Polsce sytuacja wcale nie jest lepsza. Zgromadzony tłuszcz to nie jest tylko problem wizualny, ale przede wszystkim sprzyja poważnym chorobom, szczególnie jeśli występuje w głębszych warstwach w tułowiu. Tego rodzaju tkanka jest aktywna metabolicznie, sprzyja powstawaniu [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1927 Data: 2022-12-29 10:58:48
  • Tłuszcz i węglowodany: tuczący duet?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] i zaszkodzić nawet najzdrowszej osobie. Nie należy stawiać znaku równości pomiędzy wszystkimi rodzajami tłuszczów. Te z grupy omega-6 (szczególnie kwas arachidonowy) i kwasy tłuszczowe nasycone (np. kwas palmitynowy) często są rozpatrywane, jako związki prozapalne, tymczasem te z grupy omega-3 (np. kwas eikozapentaenowy EPA oraz DHA kwas [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3220 Data: 2019-07-16 22:56:14
  • [...] stężenia insuliny chłód post (powstrzymanie się od jedzenia) zwiększenie się ilości wewnątrzkomórkowego cAMP pobudzenie receptorów beta3-adrenergicznych ekspozycja na wolne kwasy tłuszczowe (WKT, FFA) Jak widać, mamy tu do czynienia z paradoksem – androgeny hamują ekspresję leptyny, a przecież z testosteronu łatwo powstają estrogeny, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6528 Data: 2018-01-10 11:01:33
  • Dieta militarna - hit czy kit?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] Knife’a”, to wygląda ona następująco: 40-50 g wartościowych protein w każdym posiłku (chuda wołowina, pierś z kurczaka, jajka, ryby, białko serwatkowe (WPC, WPI, WPH), aminokwasy (BCAA, EAA), białko kazeinowe, 2-3.2 g protein na kg masy ciała, dziennie wartościowe tłuszcze w każdym posiłku (awokado, oliwa z oliwek, olej rzepakowy, nasiona, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5160 Data: 2019-02-10 17:34:59
  • [...] zapewniają duże ilości zbóż, roślin strączkowych, orzechów, owoców i warzyw. Jeśli chodzi o składniki odżywcze, diety wegetariańskie są zazwyczaj bogate w węglowodany, kwasy tłuszczowe omega-6, błonnik pokarmowy, karotenoidy, kwas foliowy, witaminę C, witaminę E i magnez. Dostarczają niewiele białka (np. 15%), w tym, ze względu na roślinne [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1600 Data: 2019-05-31 09:55:09
  • Nadciśnienie tętnicze zwiększa ryzyko wystąpienia cukrzycy, chorób układu sercowo-naczyniowego i niewydolności nerek oraz wielu innych. Chociaż może ono mieć różne przyczyny, u większości pacjentów nie jest znane główne źródło problemu. Niemniej jednak, istnieje wiele dowodów wskazujących na związek między wzrostem aktywności współczulnego układu [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 838 Data: 2023-08-15 09:57:58