Problem otyłości staje się chorobą cywilizacyjną XXI wieku. Jest to stan, w którym organizm gromadzi ilości energii, znacznie przekraczająca “normy”, jak i możliwości adaptacyjne. W konsekwencji otyłość prowadzi do szeregu zmian w organizmie, co w ostateczności może powodować nawet zgon osoby borykającej się z nadmiarem tkanki tłuszczowej. [...]
[...] dbają o to, by wybierać zdrowe tłuszcze, są także mądrzejsi. Im więcej wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, tym wyższe możesz mieć IQ. W szczególności na uwagę zasługują kwasy tłuszczowe z ryb. Zwróćcie uwagę, że już kobietom w ciąży zaleca się suplementowanie kwasów omega 3, aby ich dziecko dobrze się rozwijało. Nie tylko fizycznie. [...]
[...] Tymczasem okazało się, iż w pierwszym tygodniu stosowania diety serce funkcjonowało gorzej. Nagły spadek podaży energii spowodował „zalanie” krwiobiegu tłuszczem, a te kwasy tłuszczowe były wychwytywane przez serce. Serce bardzo źle funkcjonuje w takich warunkach”. Czyli możliwe jest, iż trening HIIT miał wpływ na uwolnienie kwasów [...]
[...] ryby głębinowe. Czasem wskazane może być zatem uzupełnienie ich, w postaci gotowego suplementu diety. M.in. dzięki zdolności do zmniejszenia nasilenia stanów zapalnych, kwasy tłuszczowe omega-3 mogą także spowalniać postęp sarkopenii. Jedna końcowa uwaga: W przypadku występowania innych dolegliwości zdrowotnych pomysł stosowania dodatkowej [...]
Moda na zdrowe odżywianie oraz stosowanie produktów z działu „superfoods” dociera do coraz szerszego grona odbiorców, szczególnie produkty te używane są przez osoby, które chcą polepszyć swoje zdrowie oraz takie, dla których ważna jest estetyka sylwetki. Jednym z bardzo ciekawych i wartościowych produktów, które możemy znaleźć na półkach z napisem [...]
[...] takich, jak: olej słonecznikowy, olej z pestek winogron, olej ryżowy, olej sezamowy, olej lniany, margaryna. Niestety skład ich oparty jest głównie o niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe. W przypadku oleju lnianego są to omega 3, a reszta produktów zawiera omega 6. Wydawać by się mogło, że omega 3 i 6 to samo zdrowie i wszędzie słyszymy, jak [...]
Dieta wegańska stwarza pewne ryzyko niedoborów dietetycznych. Powiązane są one z trudnościami w dostarczeniu odpowiedniej ilości niektórych witamin, minerałów, jak i kwasów tłuszczowych omega 3, które są niezbędne, aby utrzymać zdrowie fizyczne. Dawkowanie: dzienne zapotrzebowanie na cynk wynosi od 8 do 11 mg na dzień. Zapotrzebowanie rośnie u [...]
Często zastanawiamy się, jak to jest, że jedna osoba wygląda bardzo młodo, a druga bardzo szybko się starzeje pomimo zdrowego stylu życia. Prócz odżywiania i po prostu genetycznych predyspozycji również inne czynniki mają wpływ na procesy starzenia. W naszym organizmie dzieje się wiele magicznych procesów, o których nie myślimy na co dzień. [...]
[...] znacznej ilości tłuszczy. Jednak tego typu zabieg sprawia, że nadal w odżywce posiadamy ich około 10%. Porcja 30 g zawiera około 3 g tłuszczy nienasyconych. Co więcej, kwasy tłuszczowe w białku konopnym zawierają dobrą proporcję kwasów tłuszczowych omega 6 do omega 3 w ilości 3:1. Białka konopne ze względu na wysoką zawartość tłuszczy [...]
[...] nie jest zdrowe. Podsumowując W cytowanym badaniu wykazano, że uszkodzenie wątroby spowodowane przez nadmiar cholesterolu w diecie u myszy zostało silnie wzmocnione przez kwasy omega-6 (wielonienasycone; PUFA) pochodzące z oleju sojowego, ale nie przez kwasy tłuszczowe nasycone występujące w smalcu. W przeciwieństwie do diety opartej na smalcu [...]
Żyjemy w świecie, gdzie elektronika jest dosłownie wszędzie. Migające ekrany znajdują się niemal w każdej witrynie sklepowej, smartwatch co chwilę wibruje przy nadejściu wiadomości, na wyciągnięcie ręki można sprawdzić co dzieje się na świecie, napisać do znajomych czy rodziny wyciągając smartfona. Podsumowanie Odpowiednie strategie mogą [...]
Nasz kręgosłup wykonuje ważne zadanie polegające na utrzymaniu pozycji pionowej ciała. Jest to istotna cecha, która w wyniku ewolucji dała przewagę gatunkowi ludzkiemu nad pozostałymi ssakami. Jednak nie tylko cecha nośna jest ważna. Kręgosłup stanowi również ochronę dla rdzenia, który jest łącznikiem pomiędzy mózgiem a wszystkimi członkami ciała. [...]
Aby w pełni odpowiedzieć na pytanie zawarte w tytule, musimy sobie wpierw uświadomić, w jakim celu planujemy stosować spalacz tłuszczu? Do głowy przychodzą mi minimum trzy główne zastosowania. Po czwarte - z obniżonym libido i możliwościami realizacji seksualnej... Długotrwałe ograniczenie kalorii odbierane jest przez organizm jako okres głodu, [...]
[...] więcej o ich wpływie np. na poposiłkowe stężenie insuliny. Co się okazało? W jednym z badań porównano dietę bogatą w tłuszcze nasycone, z dietą bogatą w jednonienasycone kwasy tłuszczowe (MUFA) u 162 osób. Węglowodany dostarczały 45% całkowitej energii. W grupie tłuszczów nasyconych zastosowano masło oraz margarynę bogatą w tłuszcze nasycone. [...]
Wydawać by się mogło, że jelita i kości mają ze sobą niewiele wspólnego. Rozwój badań naukowych nad funkcją naszych jelit jest obecnie na tyle zaawansowany, że dysponujemy wieloma danymi na temat niezwykłych właściwości układu pokarmowego. Dane te potwierdzają, że około 70% naszej odporności uwarunkowane jest od kondycji jelit. Można z powodzeniem [...]
Okres jesienno-zimowy jest znakomitą okazją do tego, aby szybko złapać infekcję górnych dróg oddechowych czy też wystawić organizm na ryzyko osłabienia odporności. Jest to powiązane ze spadkiem temperatury, zmienną aurą pogodową i niedostosowaniem ubioru do panujących warunków poza domem. Wymienione czynniki sprawiają, że nasz organizm musi [...]
[...] antyoksydanty, wykazuje korzystny wpływ na zdrowie sercowo-naczyniowe i profil lipidowy. Poznaj dietę: Śródziemnomorską Poznaj dietę: DASH Dodatkowo jej składniki, takie jak kwasy tłuszczowe omega-3, mają działanie przeciwzapalne. Dieta DASH, z kolei, skupiająca się na bilansie sodu-potasu i wysokim spożyciu błonnika, efektywnie obniża ciśnienie [...]
[...] podchodzących w sposób profesjonalny do tematu bilansowania diety to robienie sobie pod górkę. Korzystając bowiem z programu, który zlicza witaminy, składniki mineralne, kwasy tłuszczowe i błonnika (a nie tylko energię oraz białko, węglowodany i tłuszcze), trzeba byłoby w takiej sytuacji każdy dzień bilansować w dwóch okienkach i z [...]
Z pewnością nie raz słyszeliście teorie o tym, że pewne produkty są dobre i warto je dodać do swojej diety, a inne wprost przeciwnie. Być może nawet słyszeliście, że te dobre produkty kiedyś były w kategoriach tych złych i na odwrót. Trzeba mieć jednak na uwadze, że kawa kawie nierówna. Dlatego należy zwrócić uwagę na jej jakość, wybierać [...]
Z wiekiem zmieniają się potrzeby Twojego organizmu - zaczynasz tracić masę kostną i mięśniową, spada tempo metabolizmu, utrzymanie prawidłowej masy ciała staje się trudniejsze, a ryzyko rozwoju chorób przewlekłych rośnie. Co prawda starzenie się organizmu jest nieuniknione i jak dotąd nie wynaleziono na to antidotum, jest jednak wiele rzeczy, [...]