[...] tłuszczem co tak "znikł" z krwi. W domyśle autor zdaje się sugerować że to dobrze. Wysiłek fizyczny faktycznie zwiększa aktywność LPL. A co robi ten enzym? "Pakuje" wolne kwasy tłuszczowe(te które służą jako paliwo dla komórek) do tkanki tłuszczowej wiążąc je w postaci trójglicerydów. Gdzie tworzą naszą "kachaną" oponkę. A tak przy okazji... W [...]
"Smażenie na oliwie z oliwek. Oliwa zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe obniżające poziom cholesterolu. Jednak pod wpływem wysokiej temperatury zamieniają się one w szkodliwe kwasy nasycone. Warto więc zastąpić ją olejem rzepakowym, ponieważ w trakcie smażenia obecne w nim nienasycone kwasy tłuszczowe nie ulegają przekształceniu." [...]
[...] że ich kaloryczność jest jeszcze dwukrotnie wyższa, za to niewile słabsza rozpuszczalność w wodzie. Z przewodu pokarmowego wchłaniają się więc tak, jak węglowodany i aminokwasy, poprzez krązęnie do mięsni szkieletowych i mięśnia sercowego. Tu szybko uwalniają energię, bo nie muszą byc ani skracane w peroksysomach, ani wprowadzane do [...]
Wczoraj wykończyli mnie w pracy, siedziałam dłużej, do tego zakwasy od rana, więc niestety było bez treningu. Wzamian za to spędziłam wieczór na motywowaniu się do rzucenia palenia. Tzn. motywację mam, musiałam tylko samą siebie przekonać, że mam w sobie tyle siły, że dam radę. Od rana jest całkiem nieźle. Tzn. unikam narazie ludzi, bo większość [...]
[...] obowiązują takie same przypadki jak w przypadku hiperlipidemii. Dieta w cukrzycy: -jest bogata w węglowodany złożone i substancje błonnikowe -jest bogata w nienasycone kwasy tłuszczowe -jest uboga w łatwo przyswajalne węglowodany -jest uboga w tłuszcze i nasycone kwasy tłuszczowe 1.Wartość energetyczna: -odpowiednia do potrzeb, z [...]
[...] LDL są tez regulatorami biosyntezy cholesterolu nie tylko w komorkach peryferyjnych, ale rowniez i w wątrobie Najciekawsze czytamy pod koniec rozdziału - "nienasycone kwasy tłuszczowe silnie wzmagają wydalanie cholesterolu z kałem, szczegolnie gdy jego ilosc znacznie przekracza dopuszczalną norme. W innym rozdziale jest jeszcze wzmianka o [...]
[...] tego całkowicie... Obecnie uwarza się, że główną przyczyną powstawania trądziku jest prawdopodobnie chlor - składnik soli kuchennej, w mniejszym zaś stopniu nasycone kwasy tłuszczowe i cukry.I tu znów dania sprzedawane w barach szubkiej obsługi są nadmiernie solone.Trądzik , to również efekt nieracjonalnego trybu życia, a wtym oraniczania [...]
Omegi omegami (przereklamowane chyba). EPA i DHA to są cuda zaklęte w kwasy tłuszczowe. - EPA i DHA to właśnie "omegi" czyli kwasy omega 3. Trany często mają tę wadę, że dostarczają zrównowazonej dawki wit D i witaminy A. Tej pierwszej w diecie brakuje niemal zawsze, ale tej drugiej - nie koniecznie, a nadmiar jest szkodliwy. Dlatego też z tranó [...]
Omegi omegami (przereklamowane chyba). EPA i DHA to są cuda zaklęte w kwasy tłuszczowe. - EPA i DHA to właśnie "omegi" czyli kwasy omega 3. Trany często mają tę wadę, że dostarczają zrównowazonej dawki wit D i witaminy A. Tej pierwszej w diecie brakuje niemal zawsze, ale tej drugiej - nie koniecznie, a nadmiar jest szkodliwy. Dlatego też z tranó [...]
Komuś na pewno pomożesz Tylko co do tego podnoszenia, to jest tam tłuszcz nasycony. Ktos przeczyta że są tam kwasy tłuszczowe i nie będzie chciał pić tranu, bo będa tam kwasy tłuszczowe nienasycone
[...] wchłaniania tłuszczów. Kwasy tłuszczowe MCT wchłaniają się do krwioobiegu bardzo szybko (podobnie jak glukoza), a do spalenia potrzebują dwukrotnie mniej tlenu niż pozostałe kwasy tłuszczowe. Charakteryzują się dwukrotnie większą energią spalania (8,3 kcal/g) niż węglowodany czy białka (4 kcal/g), co jest przyczyną zwiększonej termogenezy [...]
[...] kwas koniferylowy (jako składnik lignanowy). B. Zespół fitosteroli (630 mg%): kampesterol, stigmasterol, beta-sitosterol. C. Olej tłusty (20-30%) – zawierający kwasy tłuszczowe: linolowy (ok. 60%); olejowy (ok. 30%); palmitynowy (9%). D. Zespół flawonoidów: kwercetyna, apigenina, luteolina, naringenina, eriodictiol taxifolina czyli [...]
[...] wody, mleka lub soku Wartość odżywcza W 100 g Wartość energetyczna 1609kJ / 385kcal Białko 33,3 g Węglowodany 55,5 g W tym cukry 3,3 g Tłuszcz 3,3 g W tym nasycone kwasy tłuszczowe 1,67 g Błonnik pokarmowy 0 g Sód 0,1 g Aminokwasy rozgałęzione BCAA* 6 g Kwasy tłuszczowe Omega-3 1,67g L-Alanina 1594 mg L-Arginina 739 mg L-Kwas [...]
[...] A teraz uważnie przeczytaj to: "1. Należy spożywać 6-7 posiłków co 2,5 - 3 h 2. Należy w każdym posiłku spożywać "pełne białko" (zawierające wszystkie aminokwasy) 3. Należy w każdym posiłku spożywać węglowodany o w miarę jak najniższym I/G pochodzące z warzyw(najlepiej włóknistych) i owoców 4. Należy dbać aby posiłek przed [...]
DZIĘKI ZA ODPOWIEDZI STATYSTYCZNIE PRZY TAK DUŻEJ LICZEBNOŚCI OSÓB ODWIEDZAJĄCYCH TO FORUM WYDAWAŁO MI SIĘ, ŻE ZNAJDZIE SIĘ TUTAJ JAKIŚ LEKARZ LUB FIZJOTERAPEUTA - REHABILITANT. POZA TYM KAŻDY FORUMOWICZ MOŻE PODZIELIĆ SIĘ ZE MNĄ CENNYMI UWAGAMI, JEŚLI NIE DAJ BOŻE PRZYDAŻYŁA MU SIĘ PODOBNA KONTUZJA. DALEJ CZEKAM NA ODPOWIEDZI SWOJĄ DROGĄ BOOFI - [...]
[...] Do takich zaliczamy m.in. Oleje roślinne bogate w kwas linolenowy (GLA) - oleje z wiesiołka, ogórecznika i czarnej porzeczki bogate w NNKT (niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe) - olej lniany, konopny, słonecznikowy, sojowy, rzepakowy, olej z zarodków pszennych, olej z zarodków kukurydzianych, oliwa z oliwek, olej z orzechów [...]
Pierwsza sprawa... Aby kwasy tłuszczowe mogły ulec calkowitemu spaleniu w pierwszej kolejności muszą zostać zamienione w "aktywny kwas tłuszczowy" tzw. acylo-CoA. Następnie ten "aktywny kwas tłuszczowy" transportowany jest przy pomocy karnityny do wnętrza mitochondrium. Tam, po odłączeniu od l-karnityny jest w następnej [...]
[...] aby być najwyższej klasy przed treningowym drinkiem. Zawiera w sobie zaawansowaną mieszankę najwyższej klasy suplementów takich jak: boostery azotowe, kreatynę, aminokwasy, fosforany, witaminy, ekstrakty ziołowe oraz kompleks węglowodanów dla uzyskania większej pompy treningowej , zwiększenia ilości energii, wytrzymałości i siły. Z tymi [...]
[...] słonecznikowym, sojowym, tranie Margaryny utwardzane pomimo tego, że pod wpływem procesu uwodarniania przyjęły właściwości tłuszczów nasyconych i są trwałe, to zawierają one kwasy tłuszczowe trans (transizomery), najgorsze i najbardziej niezdrowe tłuszcze jakie ludzkość wymyśliła Zmieniony przez - Charon w dniu 2006-01-05 20:28:13