[...] gromadzone w organizmie w wyniku lipogenezy. Odpowiedz jest prosta, choc zaskakujaca: gdyby nie dzialala na nie lipaza lipoproteinowa (z powodu obecnosci nadmiaru insuliny) kwasy tluszczowe byly wykorzystywane przez organizm do uzyskania niezbednej mu energii, jako najwydajniejsze i latwo dostepne jej zródlo. Utrata wagi (LIPOLIZA) Jak widac, [...]
[...] (alkohol) jest przekształcony w wątrobie na octan; jakaś nieznana jego porcja jest wtedy włączona do octanu-CoA, ale tylko minimalna jego ilość jest zamieniona na kwasy tłuszczowe. Efekt alkoholu na magazynowaniu tłuszczy jest podobny do tego dotyczącego węglowodanów: przez zahamowanie utleniania tłuszczy, możliwe jest to, aby [...]
[...] tak szybko dzieki czemu maja dluzsza trwalosc i odpornoscci na cieplo. Zas wlasnie tluszcze wieloniensaycone takie jak olej lniany, slonecznikowy , winogronowy , to glownie kwasy omega 6 i omega 3. Tluszcze te bardzo szybko sie utleniaja i nalezy je spozywac w 2 tygodnie po otworzeniu.Sposob przechowywania takze powininen byc specyficzny, a [...]
1. Hiita mam na razie zostawić w spokoju póki nie wyrobię wystarczającej kondycji? Czy jednak powinnam spróbować, nawet po treningu? Albo zakładając, że czymś się dosuplementuję między siłownią a hiitem? (chociaż na taki full wypas jak stosuje Vlad pewnie jestem jednak za krótka ;)) HIIT'a bym odpuścił na razie, najpierw się dobrze roztrenuj, i [...]
[...] - Szybko się trawi i nie zapycha - dzięki temu można zjeść normalnie posiłek potreningowy, a przed nim dostarczyć niezbędnych aminokwasów organizmowi. Super OMEGA-3 - kwasy tłuszczowe pomagają w pracy układu krążenia, pracy mózgu. BCAA Powder - czyste BCAA, bardzo fajne jeśli ktoś potrzebuje BCAA w proszku bez substancji słodzących i [...]
szajba - wieprzowina jest dobra (dietetyk z Po treningu pisze, że zawiera kwasy tłuszczowe zawarte w oliwie z oliwek i oleju rzepakowym) i możesz jeść chudą wieprzowinę z korzyścią dla swojej sylwetki. W MC chyba lepiej robić dłuższe przerwy niż tylko na zmianę ciężaru (chociaż mała ilość powtórzeń i na nie maksymalnych ciężarach na to pozwala). [...]
Zaznaczam, że czytałem to i przytaczam (a nie twierdzę tego): "jesz tłuszcz i niewykorzystany sobie krąży we krwi (kwasy tłuszczowe), aż go wykorzystasz, albo wydalisz" W ogóle, to taki trochę skrót myślowy: - jesz tłuszcz, to się szybciej i na dłużej nasycisz (w porównaniu do WW). - jesteś głodny? wciągnij kostkę smalcu. nadal jesteś głodny? [...]
"Kwasy tłuszczowe omega-3 to jeden z kluczowych składników diety wspomagającej odchudzanie. U osób systematycznie spożywających zalecaną dawkę kwasów omega-3 stwierdza się ubytek masy tłuszczowej ciała i zmniejszenie wskaźnika BMI. Kwasy omega-3 wywierają hamujący wpływ na tworzenie tkanki tłuszczowej a także aktywnie mobilizują jej [...]
[...] śluzu oraz lecytynę (bardzo ważny składnik odżywczy dla tkanek nerwowych naszego organizmu), ponadto zawiera witaminy A, E, a ze soli mineralnych cenny cynk oraz nienasycone kwasy tłuszczowe, traktowane jako witamina "F", a wywierające korzystny wpływ w leczeniu różnych chorób skórnych, jak łuszczyca, egzemy, trądzik. Siemię lnu zawiera [...]
[...] tkanek. 65-70% węglowodanów 65-70% spożywanych przez sportowca kalori powinno pochodzić z węglowodanów złożonych, to znaczy zbóż nieoczyszczonych jarzyn i owoców. Podstawowe kwasy tłuszczowe Należy spożywac odpowiednią ilość podstawowych kwasów tłuszczowych. 20% białka Należy spożywać wystarczającą ilość wysokiej jakości białka. Można wyliczyć [...]
[...] podzielić przez 9 aby otrzymać liczbę gramów tłuszczu jaki może spożyć w ciągu jednego dnia. 2/3 tłuszczów spożywanych powinna być pochodzenia roślinnego (wielonienasycone kwasy tłuszczowe). Ponieważ trudno skontrolować ilość codziennego tłuszczu pochodzenia zwierzęcego warto do przyrządzania posiłków których skład możemy kontrolować (do [...]
[...] na mieszkańcach południowej Europy. Badacze podejrzewają, że za przeciwnowotworowe własności oliwy odpowiedzialne są, obecne w niej w dużych ilościach, jednonienasycone kwasy tłuszczowe, np. kwas oleinowy. Niestety, eksperymenty na zwierzętach nie dały dotychczas zgodnych wyników. Prawdopodobnie dlatego, że podawano im mieszaninę różnych [...]
[...] waha się od 15 do 20%, najwięcej jest go w mięsie chudym. Wartość biologiczna białka mięsa jest bardzo wysoka. Białko każdego rodzaju mięsa zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy. Dzienne zapotrzebowanie człowieka dorosłego na białko wynosi 0,8-1g na 1 kg masy ciała. Czyli zapotrzebowanie osoby o wadze 70 kg wynosi 56-70g dziennie. Porcja 100 g [...]
[...] miano "eliksiru życia", gdyż wykryto, że zawiera ponad dwadzieścia biopierwiastków (m.in. potas, wapń, magnez, cynk, żelazo, miedź i mangan), prawie wszystkie aminokwasy egzogenne i większość endogennych, wolne kwasy tłuszczowe, enzymy oraz niemal kompletny zestaw witamin, głównie z grupy B, wśród których na szczególną uwagę kwas [...]
[...] w żółci, co ma istotne znaczenie w profilaktyce kamicy żółciowej. Uczestniczą w trawieniu tłuszczów i wchłanianiu rozpuszczonych w nich witamin. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe wchodzące w skład fosfolipidów zmniejszają stężenie cholesterolu i normalizują poziom lipoprotein w surowicy, działając przeciwmiażdżycowo. Zwiększają [...]
[...] %-) ) bo od tych pieprzonych aerobów i gapienia się w ilość spalonych kalorii przez 40 min idzie zidiocieć. Myślałem, że w trakcie wysiłku tlenowego spalane są "wolne kwasy tłuszczowe", a tu ZONK - głównie jakieś śródmięśniowe o których istnieniu pojęcia nie miałem, czyli 40 min nudy by mieć prawie nic. A no i zapomniałem o tym, że [...]
- nadmiar tluszczy w diecie doprowadza do zmian miazdzycowych w naczyniach krwionosnych dlaczego ? dlatego ze dlugolancuchowe kwasy tluszczowe wchlaniaja sie do naczyn limfatycznych nastepnie ida do zyl podobojczykowych, kolejno zanim dotra z krwioobiegiem do watroby , ktora dopiero teraz moze je przetworzyc, zostaja wychwycone przez ognisak (lub [...]
ok czyli oliwa dla Ciebie to tylko kwasy tłuszczowe tak? Więc wyjaśnij mi czemu wszyscy EV piją na zimno? Czemu w takim razie kupuje się EV, a nie z wytłoczyn i powiedz mi jaka jest w końcu zawartość estrów alkilowych w oliwie z biedronki, bo cóż to takiego jest wiem i nie musisz mi regułek z googli wklejać, bo niestety googlowa wiedza ni jak ma [...]