[...] Każda osoba powinna skoncentrować się na ćwiczeniach fizycznych, odpowiadających jej wydolności tlenowej. Jeżeli intensywność ćwiczeń jest odpowiednio dobrana, to wówczas kwasy tłuszczowe stanowią priorytet w przemianach energetycznych. Stosowanie np. intensywnych ćwiczeń w celu pozbycia się zbędnej tkanki tłuszczowej nie wydaje się być [...]
[...] Każda osoba powinna skoncentrować się na ćwiczeniach fizycznych, odpowiadających jej wydolności tlenowej. Jeżeli intensywność ćwiczeń jest odpowiednio dobrana, to wówczas kwasy tłuszczowe stanowią priorytet w przemianach energetycznych. Stosowanie np. intensywnych ćwiczeń w celu pozbycia się zbędnej tkanki tłuszczowej nie wydaje się być [...]
[...] z rodzajami tłuszczów, jakie znajdują się w produktach spożywczych. Ułatwi Ci to czytanie etykiet i wybieranie produktów, które są korzystne dla Twojego zdrowia. nasycone kwasy tłuszczowe- ogranicz ich ilość w swojej diecie :(masło, sery, mięso i produkty mięsne, pełnotłuste mleko, ciasta, tłuszcze do pieczenia, twarde margaryny, olej palmowy, [...]
[...] wzmacnia zachodzące w organizmie procesy termogeniczne (wydzielanie energii powstałej podczas spalania tłuszczy w postaci ciepła) i lipolityczne (rozkład tłuszczy na wolne kwasy tłuszczowe). White Willow Bark (Kora wierzby bialej) - wyciag z tej czesci rosliny zawiera naturalna salicyne. Substancja ta stosowana byla od dawna w medycynie ludowej [...]
[...] chipsów, chrupek, płatków śniadaniowych. Kwasy trans są formą nienasyconych kwasów tłuszczowych, które, jak stwierdzono w badaniach, w organizmie zachowują się jak nasycone kwasy tłuszczowe, czyli wykazują działanie miażdżycowe. Na obecną chwilę większość margaryn produkowana jest z olejów roślinnych metodą przeestryfikowania, dzięki czemu kwasy [...]
[...] beztlenowa 3. Wysiłek tlenowy (glikoliza) - niska/średnia intensywność, czas pracy powyżej 12-15 minut do godziny ( i dłużej) źródło energii :glikoliza tlenowa + wolne kwasy tłuszczowe 4. Wysiłek tlenowy (lipoliza) - niska intensywność czas pracy powyżej 20 minut. źródło energii : wolne kwasy tłuszczowe Ludzkie ciało korzysta także z ciał [...]
Olej lniany jest najlepszym naturalnym źródłem kwasów Omega-3, zaś kwasy Omega-3 to podstawowa cegiełka używana do budowy zdrowych (posiadających odpowiedni potencjał elektryczny) błon komórkowych dla każdej komórki naszego organizmu. Właściwie zbudowana błona komórkowa decyduje o zdrowiu komórki: to dzięki jej odpowiedniemu ładunkowi [...]
[...] polega na stosowaniu wysokich temperatur oraz katalizy za pomocą metali ciężkich, takich jak nikiel i kadm. Proces ten jest rodzajem sztucznego nasycenia, które kreuje kwasy tłuszczowe typu TRANS (transizomery), jest to rodzaj kwasów tłuszczowych nie występujący nigdzie w przyrodzie. Budową strukturalną przypominają one naturalne kwasy [...]
[...] za "brzuch piwny", który może być wynikiem nadmiaru estrogenów. PIERWSZA LINIA OBRONY ŻYWIENIOWEJ Żywność antyestrogenowa: warzywa kapustne owoce cytrusowe kwasy tłuszczowe omega-3 organiczne mięso i nabiał Inhibitory estrogenowe: męczennica rumianek indole warzyw kapustnych DRUGA LINIA OBRONY ŻYWIENIOWEJ Żywność promująca [...]
[...] się często, lecz z umiarem. Produkty stosowane powszechnie w kuchni śródziemnomorskiej są bogate w błonnik, witaminę C, mikro- i makroelementy oraz w cenne wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Ci, którzy taką dietę stosują na co dzień, dostarczają organizmowi pod dostatkiem witamin i składników mineralnych, mają także bardzo dużo składnika [...]
[...] sie do wzmocnienia kosci. Tluszcze nasycone nie powoduja chorób serca. W rzeczywistosci, tluszcze nasycone sa najlepszym pozywieniem dla serca. Twoje cialo wytwarza kwasy nasycone z weglowodanów. “Ogranicz cholesterol" Cholesterol zawarty w pozywieniu, przyczynia sie do wzmocnienia scianek jelit i wspomaga rozwój zdrowego mózgu i ukladu [...]
[...] cząsteczka sterydu = steroidu gdy do tych pierścieni przyłączy się łańcuch węglowy, powstaje cholesterol - budujący inne sterydy Witamina D, kwasy żółciowe, hormony płciowe, hormony kory nadnercza, są sterydami. Do tworzenia wszystkich konieczny jest cholesterol. Powstaje on w wątrobie, skąd jest wydzielany do [...]
[...] i skrobia traktowana enzymami amylolitycznymi, 5) chlorek amonu, 6) plazma krwi, żelatyna spożywcza, hydrolizaty białkowe oraz ich sole, białka mleka i gluten, 7) aminokwasy oraz ich sole inne niż kwas glutaminowy, glicyna, cysteina i cystyna oraz ich sole i które nie spełniają funkcji dodatków, 8) kazeina i kazeiniany, białczany, 9) [...]
[...] spowalniać jego rozwój. Część badań poddaje w wątpliwość tę cechę argininy. W jednym badaniu podawano argininę (20g/dzień) bez innych towarzyszących związków (jak np. n-3 kwasy tłuszczowe) i nie osiągnięto żadnej poprawy. Powstaje pytanie: czy arginina nie działa, czy działa wyłącznie synergistycznie, jako sygnał do obrony? 1. McCafferty DM, [...]
[...] - zboże XXI wieku Amarantus należy do najstarszych roślin uprawnych świata, wykorzystywaną już przez Inków i Azteków. Jest cennym źródłem białka, zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne, w tym lizynę, metioninę i tryptofan. W nasionach znajduje się również dużo jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Amarantus jest źródłem wielu [...]
[...] BIAłKO WęGLOWODANY WITAMINY MINERAłY TłUSZCZE BIAłKO Podstawowy budulec organizmu (w tym mięśni). W wyniku procesów trawiennych białka są rozkładane na poszczególne aminokwasy niezbędne do budowy tkanek i syntezy własnego białka organizmu. Poniżej podajemy zalecane dawki białka w zależności od poziomu aktywności. Poziom aktywności [...]
[...] wszystkie dzienne potrzeby pokarmowe, lecz praktycznie udaje się to nam w bilansie 5-10 dni. Głównym źródłem energii w pokarmach są tłuszcze i węglowodany. Białko, alkohol i kwasy wyłączymy z rozważań. Białko spełnia w organizmie funkcje budulcowe i regulatorowe, a ponadto jest mało wydajnym paliwem, choć w sytuacjach skrajnych nim jest. Z [...]
[...] przedłużało jego trwałość. Głównym czynnikiem odpowiedzialnym za psucie się płynnych tłuszczy roślinnych są właśnie tak korzystne dla naszego zdrowia nienasycone kwasy tłuszczowe, oraz witaminy. Im więcej wiązań nienasyconych posiada taki tłuszcz tym bardziej jest nietrwały i podatny na proces utleniania, ( czyli przyłączenia się [...]
[...] spowalniać jego rozwój. Część badań poddaje w wątpliwość tę cechę argininy. W jednym badaniu podawano argininę (20g/dzień) bez innych towarzyszących związków (jak np. n-3 kwasy tłuszczowe) i nie osiągnięto żadnej poprawy. Powstaje pytanie: czy arginina nie działa, czy działa wyłącznie synergistycznie, jako sygnał do obrony? 1. McCafferty DM, [...]
[...] w organizmie. W przeciwnym razie brak jakiegoś aminokwasu może być czynnikiem ograniczającym syntezę mięśni. W skład aminokwasów egzogennych wchodzą takie aminokwasy jak fenyloalanina, izoleucyna, leucyna, lizyna, metionina, treonina, tryptofan, walina oraz, dodatkowo u dzieci, histydyna i arginina. Po treningu siłowym [...]