Zdrowa żywność jest jednym z topowych tematów w ostatnich latach, na jej temat można usłyszeć niemalże wszędzie, a znaleźć ją można we właściwie każdym sklepie spożywczym. Z jednej strony producenci żywności ekologicznej, organicznej lub tzw. zdrowej zapewniają nas o wysokiej jakości swoich produktów i o ich prozdrowotnym działaniu, z drugiej [...]
[...] z grupy ryzyka dotyczy Twojej osoby, tym bardziej konieczne jest zadbanie o zmianę stylu życia. Wprowadzenie treningu siłowego wspartego dietą uzupełnioną w witaminę D3, K2, kwasy tłuszczowe omega 3, ale i wapń i magnez, powinny być podstawą działania prozdrowotnego. NAJLEPIEJ WCHŁANIALNA WITAMINA K2 W FORMIE MK-7 NATTO Jaki rodzaj treningu [...]
[...] "przyjaznego" dla cholesterolu. Już nawet porcja 1/2 szklanki dziennie może pomóc obniżyć LDL. Oliwa z oliwek Oliwa z oliwek zawiera zdrowe dla serca jednonienasycone kwasy tłuszczowe. Dieta w stylu śródziemnomorskim bogata w oliwę z oliwek może zoptymalizować ważne funkcje cholesterolu HDL, takie jak usuwanie nadmiaru cholesterolu z [...]
[...] walki z infekcjami potrzebuje wsparcia układu odpornościowego, a to pośrednio zapewnić mogą m.in.: cynk oraz witaminy C i D, a także liczne białka i wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Kiedy ból i gorączka są trudne do zniesienia, sięga się po farmakologiczne środki przeciwzapalne. Należy jednak zachować ostrożność przy ich dawkowaniu i [...]
[...] zwierzęcego. Stosowanie diety peskatariańskiej może zapewnić wszystkie niezbędne składniki odżywcze, co w przypadku diety wegańskiej jest trudniejsze. Chodzi głównie o kwasy tłuszczowe omega-3, witaminę B12, wapń oraz białko. Laktoowowegetarianie Co jedzą? Jajka, nabiał, produkty pełnoziarniste, warzywa, owoce, rośliny strączkowe, orzechy. [...]
[...] planować posiłki lub rozważyć suplementację. Diety wegańskie i ścisłe wegetariańskie są również zwykle ubogie w witaminę D, żelazo, wapń, cynk, jod i niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe. Chociaż niektóre z tych składników odżywczych można znaleźć w źródłach roślinnych, to na diecie wegańskiej ciężko jest uzyskać optymalne ich [...]
[...] pełnić funkcję ochronną, antykataboliczną, przed nadmiernym rozpadem tkanki mięśniowej. Podkreślę jednak w tym miejscu jeszcze raz przydatność zadbania o to, aby uwolnione kwasy tłuszczowe, mogły zostać zużyte na cele energetyczne, czyli mówiąc w skrócie, powinniśmy więcej się ruszać. Innym mechanizmem, który może wspierać redukcję tkanki [...]
Przewód pokarmowy człowieka to bardzo złożony ekosystem, zawierający ponad 1012 mikroorganizmów w 1 g treści jelitowej, które należą do około 1000 różnych gatunków drobnoustrojów. Ich skład zależy głównie od rodzaju i składu spożywanego pokarmu oraz wieku i stanu zdrowia. Podsumowanie Szukając probiotyków, warto wybierać preparat o złożonym i [...]
[...] Mimo pozornych podobieństw niektórych związków nie pełnią one dokładnie takich samych funkcji w organizmie. Dobry przykład stanowią tutaj substancje lipidowe, a szczególnie kwasy omega-3. Olej rybi i jego właściwości Rezygnując ze spożycia potraw opartych o zwierzęce źródła substancji odżywczych, należy liczyć się z tym, że pewnych związków nie [...]
[...] tej lipazy rośnie w okresie głodzenia, maleje po posiłkach. Trójglicerydy rozpadają się do dwuglicerydów. HSL rozkłada dwuglicerydy do monoglicerydów. Powstają WKT (wolne kwasy tłuszczowe) i glicerol. Na dodatek, u pań po ekstrakcie zielonej herbaty stwierdzono wyższe stężenie adrenaliny i noradrenaliny (te hormony mają związek z lipolizą, [...]
Grzyby są organizmami, których coraz to nowe właściwości prozdrowotne odkrywane są przez naukowców. Wiele z nich w istotny sposób wpływa na stymulację układu odpornościowego, wykazują właściwości przeciwwirusowe, przeciwzapalne czy zwiększające produkcję poziomu testosteronu. Jednym z ciekawszych grzybów jest bez wątpienia Cordyceps. W kolejnym [...]
Wielokrotnie powtarzamy, że nasze mięśnie nie rosną podczas wysiłku, a ich wzrost następuje podczas odpoczynku. Jednak rzadko kiedy zauważyć można tendencję do tego, że ktoś z pytających osób chce zwiększyć ilość dni odpoczynku kosztem dni treningowych. Zazwyczaj tendencja dotyczy tego, aby trenować jak najczęściej i jak najciężej, co zaczyna [...]
Systemy odpornościowe człowieka, zarówno wrodzone, jak i nabyte, mogą być pielęgnowane za pomocą odpowiedniej diety i stylu życia. Istnieje szereg czynników, które ułatwiają układowi immunologicznemu walkę z różnymi zagrożeniami, jednak dosyć łatwo jest również te procesy zaburzyć. Chociaż statystycznie osoby dorosłe są nieco mniej narażone na [...]
Tauryna jest aminokwasem, występującym naturalnie w organizmie. Znajdziemy ją w niektórych produktach spożywczych, takich jak mięso i ryby, dodawana jest też do większości napojów energetycznych. Ochrona przed starzeniem się mózgu Tauryna może działać ochronnie na prace naszego mózgu. Regularna suplementacja może sprawić, że pewne stany [...]
[...] wieńcowej serca, nowotworom i cukrzycy typu 2. I choć często się mówi o potencjalnych niedoborach składników odżywczych takich jak białko, żelazo, witaminy D i B12, wapń i kwasy tłuszczowe omega-3, to istnieją dowody, że dobrze zaplanowana dieta może być odżywcza i pełnowartościowa. Okazuje się, że nie ma problemu, aby stosowała ją kobieta w [...]
Choroba zwyrodnieniowa stawów powiązana jest z wieloma czynnikami ryzyka. Głównie pod uwagę bierze się takie elementy jak wiek, płeć i geny. Istnieją również czynniki, które zależą wyłącznie od nas samych, są to m.in. masa ciała i wykonywany zawód. Najczęściej zwyrodnieniom ulegają stawy kolanowe i właśnie w tym artykule skupimy się na wpływie [...]
Według badań naukowych mamy wpływ na ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, raka czy cukrzycy, wystarczy zmienić nawyki żywieniowe. Sama rezygnacja z alkoholu mogłaby uratować na świecie każdego roku nawet 3 mln osób. Niestety większość ludzi nie podejmuje odpowiednich działań, by przedłużyć sobie życie, lub robi to zbyt późno. Podsumowując Dieta ma [...]
Przesuszona skóra na łokciach to częsta przypadłość, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, gdy za oknem robi się zimno. Sucha skóra na łokciach charakteryzuje się nie tylko mało estetycznym wyglądem, ale też jest bardzo nieprzyjemna w dotyku. Czy wystarczy stosowanie zwykłego balsamu nawilżającego, by przywrócić skórze prawidłową kondycję? Wśród [...]
[...] Do produktów tych należą m.in.: jaja, szczególnie żółtka - są pełne aminokwasów i przeciwutleniaczy, takich jak tryptofan, tyrozyna, cholina, biotyna. Zawierają też kwasy tłuszczowe omega-3 ananas - zawiera tryptofan, trochę serotoniny i dużo bromelainy - enzymu, który łagodzi stany zapalne sery — są źródłem tryptofanu oraz [...]