[...] zaobserwowano znaczne podwyższenie aktywności enzymów w surowicy 39,2% żołnierzy wykazywało stężenia mioglobiny w surowicy w przedziale od 0,37 μg/ml do 21,9 μg/ml w okresie badania (normalnie stężenie mioglobiny nie przekracza 90 µg/L, tutaj wynosiło od 370 µg/L do 21900 µg/L, czyli znacznie przekraczało normę) u sześciu żołnierzy [...]
[...] Ponadto, jak sama nazwa wskazuje, ashwagandha ma wpływ na poprawę jakości snu. Tradycyjnie ashwagandha jest stosowana w leczeniu kilku zaburzeń neurologicznych. Niektóre badania wskazują, iż ekstrakty z witanii ospałej mają potencjał antynowotworowy. Co to jest encefalopatia? Jest rodzajem uszkodzenia układu nerwowego przez amoniak, [...]
[...] naukowcy chcieli ustalić, jak często u biegaczy występują urazy i wyjaśnić, dlaczego się pojawiają? W badaniu 115 biegaczy było obserwowanych przez 18-20 miesięcy. W trakcie badania 85% biegaczy doznało kontuzji na tyle poważnej, że straciło 1 dzień treningu. Najsilniej z ryzykiem kontuzji była związana objętość treningu, tj. przebieganie więcej [...]
[...] w odpowiedzi na serie wykonywane do załamania ruchu i w sposób klasyczny, z zapasem (nawet kilku powtórzeń). Trening do załamania - badanie naukowe Co było celem? Celem tego badania było zbadanie wpływu 8-tygodniowego programu treningu siłowego przy niskich i wysokich obciążeniach, wykonywanego z lub bez osiągnięcia załamania mięśniowego, na siłę [...]
Wiemy, iż wiele składników wchodzących w skład diet zachodnich poprzez różne mechanizmy sprzyja pojawieniu się raka. Przypisuje się taką rolę przetworzonym produktom mięsnym. Kontrowersje wzbudza czerwone mięso oraz inne rodzaje mięsa wysokoprzetworzanego, niezależnie od jego koloru. Referencje: S. Shankar i in. Dietary fiber and cancer [...]
Jedzenie to istotny element naszego życia. Jest to nie tylko nasza energia, ale także źródło istotnych składników odżywczych wpływających na nasze zdrowie i samopoczucie. Nie da się ukryć, że jest to także część naszego życia towarzyskiego. Zdarza się jednak, że siedząc w domu, czy samochodzie non stop coś podjadamy. I to nie z głodu, czy [...]
Imbir w medycynie chińskiej sięga swoją historią 5 tysięcy lat wstecz. Ze źródeł naukowych wyczytać można, że wykorzystywany był zarówno w formie świeżej, jak i suszu, którego poddawano sproszkowaniu poprzez tarcie. Medycyna ajurwedyjska opisuje działanie imbiru jako znakomitego środka, który wspomaga układ trawienny, działając jako regulator, jak [...]
Większości z nas zdarza się podjąć jakieś postanowienie – bardzo często dotyczą one diety, jaką mamy zamiar wprowadzić dla lepszego samopoczucia oraz wyglądu. Podejmujesz decyzję o regularnym uczęszczaniu na siłownię. Kupujesz ubrania i buty treningowe, które... po pewnym czasie zaczynają zbierać kurz. Jeżeli twoje noworoczne postanowienie, w tym [...]
Wykorzystanie kreatyny w świecie sportu jest dość powszechną praktyką, która niesie za sobą wiele korzyści. Jej działanie jest tak szerokie, że nie ma ograniczeń co do jej zastosowania, a suplementacja tym związkiem przydać się może we wszelkich dyscyplinach sportowych. Jednak sam wpływ kreatyny na to, jak funkcjonują mięśnie to nie wszystko. Jej [...]
Wysoki poziom cukru we krwi utrzymuje się, gdy organizm nie jest w stanie skutecznie transportować cukru do komórek. Gdy taki stan utrzymuje się, a my nic z tym nie robimy, z czasem może dojść do rozwoju cukrzycy. Dane z 2017 roku pokazują, że mamy w Polsce około 3 miliony osób chorych na cukrzycę. Z czego 9 na 10 przypadków to cukrzyca typ 2. W [...]
[...] to powyższy temat jest doskonałą bazą do tworzenia kilkudziesięciostronicowych opracowań, rozważań naukowych. Niestety, nie da się odpowiedzieć na to pytanie. Kolejne badania przynoszą sprzeczne rezultaty, a wiele zależy od wagi, wieku, profil hormonalnego, beztłuszczowej masy ciała, faktu czy proteiny spożywa się same czy w otoczeniu [...]
Sen ma kluczowe znaczenie dla życia. W badaniach laboratoryjnych szczury pozbawione snu nie mogą pozostać przy życiu dłużej niż miesiąc. Na ludzi także brak snu wpływa destrukcyjnie. Osoby cierpiące na chorobę zwaną śmiertelną bezsennością umierają w ciągu 18 miesięcy, ponieważ nie mogą w pełni czerpać korzyści, związanych ze snem. Na "szczęście" [...]
Ryż jest jedną z najpopularniejszych form węglowodanów jedzonych na świecie. W krajach azjatyckich ryż jest podstawą wielu potraw. W Stanach Zjednoczonych i Europie większość ludzi spożywa biały ryż, który nie jest uważany za szczególnie pożywny. Biały ryż ma niewielką ilość minerałów, witamin i błonnika, który ma za zadanie spowolnić wzrost [...]
Układając plan treningowy, skupiamy się na jego ogólnej budowie, jaką jest dobór ćwiczeń, ilość serii czy ilość wykonywanych powtórzeń. Rzadko kiedy zwracamy uwagę na to, jakim tempem wykonywać powinniśmy poszczególne powtórzenia lub na to, ile powinna wynosić optymalna przerwa pomiędzy seriami. Wiele osób pyta mnie o to, co ma robić w czasie, gdy [...]
Wypalenie treningowe może dopaść każdego z nas. Każdemu z nas zdarzają się takie dni, że nie cieszymy się na myśl o treningu i ciężko nam się zebrać do wyjścia, jednak mimo to większość z nas i tak idzie na trening, wiedząc, że poczuje się lepiej, gdy serce zacznie bić mocniej, krew zacznie szybciej krążyć! Co jednak zrobić, gdy pojawiają się [...]
[...] o szybkiej kinetyce). Niewykluczone, iż większa porcja WPC (30-50 g) również byłaby tu zalecana, szczególnie dla mężczyzn ważących zdecydowanie więcej niż panie z badania Laury C Ortinau i wsp. Referencje: Laura C Ortinau, Heather A Hoertel, Steve M Douglas & Heather J Leidy „Effects of high-protein vs. high- fat snacks on appetite [...]
Długie misje lotów kosmicznych, takie jak przyszłe misje załogowe na Marsa, mogą spowodować spadek kondycji astronautów, utratę gęstości kości i zmniejszenie ich masy mięśniowej. Okazuje się jednak, że wiele z tych negatywnych skutków można złagodzić za pomocą czerwonego wina, a dokładniej rzecz biorąc, jego kluczowego składnika - resweratrolu. [...]
[...] osób z branży. Temat dotyczący zdrowia zawodowych kulturystów był w ostatnich latach gorącym tematem, a wiele osób w branży domaga się, aby sportowcy mieli obowiązkowe badania kontrolne przez cały rok. Do postu opublikowanego przez rodzinę odnieśli się najbliżsi przyjaciele Luke’a: - Nigdy nie kłamałem i nigdy nie będę kłamał o Luke'u. [...]
Glutamina jest jednym z 20 aminokwasów powszechnie występujących w białku. Jest aminokwasem względnie niezbędnym, czyli takim, który wprawdzie może być produkowany przez organizm, ale z którego syntezą organizm nie nadążą w sytuacjach wzmożonego zapotrzebowania, np. podczas przedłużającego się, intensywnego wysiłku fizycznego. Glutamina jest [...]
Wirusy wywołujące infekcje sezonowe nie wzbudzały w nas dotąd szczególnego zaniepokojenia. Dopiero w ostatnich miesiącach dotarła do powszechnej świadomości stara prawda, że w pewnych sytuacjach wirusy mogą sprzyjać rozwojowi ciężkiego zapalenia płuc, szczególnie u osób w wieku podeszłym i z poważnymi problemami zdrowotnymi, współistniejącymi z [...]