Szacuny
1
Napisanych postów
2934
Wiek
29 lat
Na forum
16 lat
Przeczytanych tematów
25646
KOMPLETNA bzdura. Jak możesz mu to udowodnić:
Niech poczyta podwieszone, zapyta się kogoś kto może stanowić autorytet ;]
afrin
Dlaczego ma?:)
Będzie ok.
Zmieniony przez - Skodzio w dniu 2011-02-12 11:27:33
Szacuny
11150
Napisanych postów
51594
Wiek
31 lat
Na forum
24 lat
Przeczytanych tematów
57816
Na to gdzie zostaną rozprowadzone wolne kwasy tłuszczowe i zgromadzone/spalone wpływ ma mniej inaczej lipaza lipoproteinowa, lipaza triglicerydowa, insulina. Lipazy powodują rozpad lipoprotein a lipaza triglicerydowa rozpad triglicerydu z uwolnieniem glicerolu i wolnych kwasów tłuszczowych. WKT są kolejno przekazywane do cyklu B-oksydacji i tam spalane z wytworzeniem energii. Jeżeli dwa wyżej wymienione enzymy będą aktywniejsze w tkance mięśniowej - energia z tłuszczy będzie wykorzystywana na cele energetyczne bądź tłuszcze będą magazynowane w tkanke mięśniowej jako tłuszcz śródmięsny - co będzie pożądanym efektem. Efektem negatywnym będzie gdy lipazy będą aktywniejsze w tkance tłuszczowej - ilość uwalnianych tłuszczy z tkanki tłuszczowej będzie mniejsza, dodatkowo znacznie wzrośnie proces reestryfikacji triglicerydów, ilość odkładanych triglicerydów również wzrośnie ze względu na wiekszą aktywność lipaz w tej tkance.
Motto tego jest tak, iż na aktywność lipaz duży wpływ ma insulina. Jak wiadomo największy wpływ na wyrzut insuliny mają węglowodany. Ryż i jabłko to same cukry, nie zawierają tłuszczy czy białka. Pobudzając insulinę, niemalże całkowicie zablokujesz aktywność lipaz w tkance mięśniowej, a zaktywujesz te w tkance tłuszczowej. Dostarczając natomiast dużą ilość energii z cukru, organizm zmniejszy ilość uwalnianych triglicerydów z adipocytów ze względu na to, iż do spalania komórkowego wykorzysta glukozę, pływającą we krwi. Jeżeli po posiłku będzie jej za dużo w krwioobiegu, dodatkowo jeszcze po odpowiednich przemianach komórkowych zgromadzi ją w adipocytach.