SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Lady przy garach, czyli luźne pogadanki o kuchni i nie tylko ;-)

temat działu:

Ladies SFD

słowa kluczowe: , , , , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 277360

Nowy temat Temat Zamknięty
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 501 Wiek 34 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 14246
Podbijam pytanie Agi o mąki, bo czasami miałabym ochotę upiec coś i dużo łatwiej współpracowałoby się z mąką pszenną pełnoziarnistą 2000 niż z żytnią. Oczywiście od czasu do czasu, np. do pizzy czy jakiegoś ciacha.

A tak walczę ja http://www.sfd.pl/liqierek_bezalkoholowy-t909754.html

Good things come to those who work their asses off the couch.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 7 Napisanych postów 459 Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 4986
lunika osobiście nie piekłam ale na blogu Dorotki "moje wypieki" chyba coś jest z tego co pamiętam.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 6 Napisanych postów 1032 Wiek 52 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 6937
Mąka typ 450 - mielone są same środki ziaren
Mąka typ 2000 - mielony jest pies z budą (ziarno z otrębami, otoczkami i co tam jeszcze)
Czym wyższy numer mąki tym więcej budy z tym psem

Potem są teorie o chlebach, które ciasta dźwignie sam zakwas a które trzeba dźwigać drożdżami.
Buszując dalej mamy teorie o skórce chrupiącej i o piecach do chleba (ponoć w tych nowoczesnych chleb się zaparza a nie piecze)
Dobry młynarz to jeszcze powie jak bardzo mokra jest mąka (z mokrej rozpadają się pierogi np.)


Nie wgłębiajcie się w to..  pieczecie z sercem i zgodnie z przepisem to na pewno wyjdzie.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 4 Napisanych postów 1489 Wiek 39 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 35096
Mam pytanie, czy to możliwe, że mięso i ryby kurczą się po zamrożeniu? Do tej pory myślałam, że po prostu nieprawdę podają na opakowaniu. Przykładowo po odjęciu glazury powinno być 450 g flądry, a ja zważyłam po rozmrożeniu i było tylko 407 g.
Ja sama wszystko ważę przed zamrożeniem i ostatnio wyciągnęłam filet z indyka, który ważyłam przed włożeniem do zamrażalnika i ważył trochę mniej po rozmrożeniu. Nie wiadomo teraz, co liczyć.

Zmieniony przez - Agnese w dniu 2013-05-09 14:02:53

"Never let the odds keep you from doing what you know in your heart you were meant to do."

P.S. Cudownie być poza Ladies: czysta micha z czitem raz w tygodniu, jedzenia aż za dużo, przez większą część roku brak aero, indywidualna trenerka i forma psychiczna i fizyczna jest, a na wakacje będzie mega wypas

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 2975 Wiek 38 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 22214
Agnese, część wody w mięsie po zamrożeniu i rozmrożeniu wycieka, więc siła rzeczy waga się zmniejsza. Ale co liczyć, to ja niestety nie wiem...
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 4 Napisanych postów 1489 Wiek 39 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 35096
No własnie....wiem, że mam tyle i tyle gram indyka, a jak go zamrożę i rozmrożę nagle waga inna....może ktoś poradzi, czy w misce uwzględniać pierwsze ważenie, czy ważenie po rozmrożeniu...

"Never let the odds keep you from doing what you know in your heart you were meant to do."

P.S. Cudownie być poza Ladies: czysta micha z czitem raz w tygodniu, jedzenia aż za dużo, przez większą część roku brak aero, indywidualna trenerka i forma psychiczna i fizyczna jest, a na wakacje będzie mega wypas

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 1474 Wiek 46 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 64909
Agnese, ja też porcjuję, mrożę i rozmrażam mięsko, ale waga jeśli mi się waha to może 5gram mniej lub więcej więc jak dla mnie żadna różnica

Co do ryb i glazury to tu już trochę inna sprawa. Te ważę po rozmrożeniu, bo czasem firmy oszukują i mimo, iż deklarują tylko 10% glazury okazuje się, że tego lodu na tej rybce znacznie więcej jest...

“It does not matter how slowly you go so long as you do not stop”

3. Obecnie: FAT OFF- TEST http://www.sfd.pl/Moni__DT__cause,_like_it_:_-t956247-s17.html#post1

2.PRZEMIANA 2013: http://www.sfd.pl/Konkurs\_Moninkaaa-t933927.html#post7

1.Początki: http://www.sfd.pl/Moninkaa__REDUKCJA-t883490.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 237 Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 4702
Hej Ladies! Jestem nowa na forum, ale ogladalam Was z ukrycia juz jakis czas

Czy jest tu moze jakas Pani, ktora mieszka w USA? Chetnie przedyskutowalabym, gdzie mozna dostac sesowne jedzenie;)

I kolejna sprawa, dosca nietypowa;) Chce sie przekonac do krewetek. Do tej pory mnie odrzucalo na ich, malo apetyczny dla mnie widok i ich dziwna kosystencje, na ktorej mi zeby podskakuja - mialam dosc po jednym kesie:P Czy podzielicie sie jakas dobra rada? Jak upichcic, jakie wybrac, czy jesc z zawiazanymi oczami etc:P

EDIT: W kwestii krewetek doradzila mi juz jo1984. Teraz tylko chcialabym znalezc jakas Pania z kraju big maca:P

Zmieniony przez - lisc_laurowy w dniu 2013-05-10 20:30:54
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 264 Wiek 39 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 10396
dziewczyny, gdzie trzymacie zakwas w lato? w zimę trzymałam przy kaloryferze, a chlebek wyrastał na deseczce położonej na kaloryferze.. teraz kaloryfery już nie grzeją, a słońce w mieszkaniu mam tylko rano, więc za gorąco nie jest..
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 1693 Wiek 37 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 32707
ja kładę przy kuchence w kuchni i włączam palnik na 1-2 :) albo przy garnku jak coś gotuję/smażę etc...

a inny sposób: wlewam do zlewu gotowaną gorącą wodę i na stawiam nnad tym formy z chlebem :)

Zmieniony przez - Mali w dniu 2013-05-11 09:13:28
Nowy temat Temat Zamknięty
Poprzedni temat

Trening Brzuch, nogi

Następny temat

WIOSENNE PORZADKI - zabawa / start str24/ podsumowanie str35i36

WHEY premium