SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Lady przy garach, czyli luźne pogadanki o kuchni i nie tylko ;-)

temat działu:

Ladies SFD

słowa kluczowe: , , , , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 277464

Nowy temat Temat Zamknięty
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 1205 Wiek 12 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 12066
Gruszka, a może jeśli nie młynkiem to blenderem- świetnie sobie radzi z płatkami.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51570 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Monia, upiecze Ci się to nawet bez owsa. Białka ubijesz ze solą, do żółtek dodasz łyżeczkę proszku i łyżeczkę octu i tyle
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 3248 Wiek 38 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 41520
dziekuje za rady... juz wkrotce poeksperymentuje
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 5434 Wiek 38 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 41059
Gruszka, owsiane zwykłym blenderm można zrobić, jak unplugged, a bez czegos zbożowego to takie coś sernikowego wtrawnego Ci wyjdzie, mało to będzie chleb przypominać

http://www.sfd.pl/t856312.html
http://tnij.com/5Rd9Z

In both architecture and human beauty, form follows function - Mark Rippetoe

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 1546 Wiek 49 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 31468
przymierzalam sie do pieczenia chleba zytniego, ale jakos tak wyszlo ze nie mam za bardzo na niego ochoty puki co a małż to raczej bułkowy jest wiec postanowiłam upiec pasztet z grochu --- ten to sie juz swoje odlezał w szafce
Juz jest namoczony i ugotowany, dzis wiec bede go miksowac i dodawac jakies inne warzywa. Sama ciekawa jestem co mi z tego wyjdzie, choc i tak nie mam pojecia jak pozniej uwzglednic jego kalorycznosc w dzienniku. Moze macie jakies doswiadczenia z pasztetami ?

Czego nie możesz pokonać to powinnaś wykorzystać

http://www.sfd.pl/Kaszmir...__dalsza_droga-t898494.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 1449 Wiek 43 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 13082
Kaszmirka - z kalorycznością żaden problem - musisz tylko dokładnie ponotować rzeczy, które dodajesz - posumować kaloryczność, zważyć upieczony pasztet i wyliczać proporcją z wagi jedzonej do całkowitej upieczonego. Jakbyś potrzebowała pomocy wal na priv albo gg. Ja piekłam pasztet z wielu strączków - nie z samego grochu. Tak jak w przepisie - wal przypraw na maksa, w strączkach wszystko ginie. Mieszałam ciasto i lizałam palce i ciągle było bez smaku. W jednej wersji dał radę koncentrat pomidorowy - ale efekt końcowy jest praktycznie czysto pomidorowy. W drugiej wersji sypnęłam koperku i natki pietruszki - wyszło ciekawe smakowo. Majeranek mi zginął bezpowrotnie - zupełnie go nie czuć. Soli też dużo trzeba, żeby była wyczuwalna. Jeżeli chodzi o jajka - trzymałam się wytycznych z przepisu Oveji tutaj: https://www.sfd.pl/Lady_w_kuchni,_czyli_nasze_babskie_przepisy_;_-t696301-s5.html . Można ew. dać więcej - bo moje pasztety się rozsypują, ciężko się kroi.

P.S. Tak mi przyszło do głowy, żeby następnym razem gotować strączki w przyprawach a nie dodawać przyprawy do już miksowanych - może to pozwoli im nabrać trochę smaku.

Zmieniony przez - k_rol_k w dniu 2011-11-04 09:43:08

A woman is like a tea bag. You never know how strong she is until she gets into hot water.

http://www.sfd.pl/W_poszukiwaniu_zaginionej_talii__k_rol_k-t764731-s17.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 816 Wiek 35 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 25473
Jesli mowa o pasztetach strączkowych, ja mam jeden patent - posypuję wierzch pasztetu (jaki by on nie był, bez różnicy) w keksówce 2 łyżkami stołowymi sera typu parmezan. Przy pieczeniu fajnie, delikatnie się rozpuszcza, nadaje nieco serowego posmaku pasztetowi, no i najwazniejsze - powstaje fajna, chrupiąca skórka Polecam, ja tak robię za każdym razem.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 1546 Wiek 49 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 31468
k_rol_k marta slicznie dziekuje za cenne rady
Pasztet mi sie przesunął na jutro. Dziś za dużo było do roboty: zakupy, obiady ( dla małża, dla mnie), trening itd. Groch wylądował więc w garze w lodówce. Jutro cdn.

Czego nie możesz pokonać to powinnaś wykorzystać

http://www.sfd.pl/Kaszmir...__dalsza_droga-t898494.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Saida MMA Coach
Ekspert
Szacuny 119 Napisanych postów 28242 Wiek 35 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 125433
Mi w mięsnym pasztecie też ostatnio majeranek zaginął, a wsypałam 100g na 1kg mięcha;/ Jedyne, co było czuć, to pieprz Wyszedł ogólnie fajny, ale trochę za suchy. Następnym razem planuje dodać trochę miąższu z cukinii, żeby smak za bardzo się nie zmienił, a nadać trochę "wilgoci". Ciekawa jestem,co z tego wyjdzie.

Feel the pain and do it anyway...

Obecny dziennik: http://www.sfd.pl/[Stara_Gwardia]_Saida_2014-t993979.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51570 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Taki "nieredukcyjny" sposób na kremowy pasztet to... Gotowany ziemniak Saida, Tobie wolno
Nowy temat Temat Zamknięty
Poprzedni temat

Trening Brzuch, nogi

Następny temat

WIOSENNE PORZADKI - zabawa / start str24/ podsumowanie str35i36

WHEY premium