SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Lady przy garach, czyli luźne pogadanki o kuchni i nie tylko ;-)

temat działu:

Ladies SFD

słowa kluczowe: , , , , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 278698

Nowy temat Temat Zamknięty
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
obliques Zasłużona dla SFD
Ekspert
Szacuny 188 Napisanych postów 65575 Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 188925
ee to spoko, tez mam podobny nie musisz sie niczego obawiac, dymu nie bedzie, dym jest przy tych grzałkach
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 3248 Wiek 38 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 41520
to super dzieki Obli
dzis moze wyrobuje i zdam relacje
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 1546 Wiek 50 lat Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 31468
drogie Ladies nie wiem u ktorej z Was przeczytalam jakis czas temu przepis na zdrowy domowy chleb na zakwasie. Teraz nic nie moge znalesc, wiec prosze o przepis czy tez linka

Podczas ostatniego pobytu w PL zakupilam 4 kg maki zytniej z pelnego przemialu, mam tez kg zytniej normalnej bio i marzy mi sie chlebek wlasnej roboty

Czego nie możesz pokonać to powinnaś wykorzystać

http://www.sfd.pl/Kaszmir...__dalsza_droga-t898494.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
obliques Zasłużona dla SFD
Ekspert
Szacuny 188 Napisanych postów 65575 Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 188925
kaszmirka musisz zakwas nastawic to proste po prostu mieszasz tyle samo maki zytniej i wody cieplej i zostawiasz w cieplym miejscu, następnego dnia dodaj kopiasta łyzke , możesz więcej maki i wody i mieszaj i tak codziennie, po około trzech dniach powinno babelkowac i kwśno pachnic, jak chcesz przyspieszyć to od razu dodaj trochę drozdzy to bedzie szybko i dalej postępuj tak samo, możesz dowolna ilosc dni dodawać make i wodę, tak sie karmi zakwas i tak mozna go trzymać do następnego pieczenia biorąc częśc tylko a resztę zostawiając i dokarmiając. (jeśli dodasz drozdze to ci sie będzie taka skorupka drozdzowa zawsze robic na wierzchu, możesz ja wyrzucać) Do pieczenia bierzesz jaz właściwa make (zalezy jaki chleb chcesz) sól wodę i dolewasz zakwas, zabij mnie ale proporcji ci nie powiem, robie to na oko, za duzo bedzie kwasny chleb, tak na kubeczki to polowe kubeczków zakwasu mniej niz kubeczków maki i zostawiasz po wyrobieniu do wyrośnięcia ok 12h, czasami jak jest cieplej to szybciej idzie no i pieczesz
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 1750 Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 35061
gruszka85
dziewuszki!

potrzebuje pomyslow na smaczne potrawy przyrzadzane na grillu elektrycznym... nie wiem jak do tego podejsc zeby wyszlo smacznie...
ryby, miecho, warzywa


1- szaszlyki - piers z kuraka, boczek , cebula, papryka- miecho zamarynowane wczesniej w - olej, czosnek, sol, pieprz, papryka chili dla twardzieli
2. mielone/ chamburgery - warto podac z sosem czosnkowym bo moga byc suche , sos - majonej, smietana , czosnek, sol, pieprz
3. podudzia z kuraka bez kosci i bez skory- oczywiscie zamarynowane wczesniej
4, kazda ryba - tylko te bez skory - warto natluscic bo lubia sei przyklejac no i chude - nie za dlugo bo sie wory robia


ten grill nie dymi jak pisla obli jest super...ja na takim nawet placki z selera probowalam ..ale sie rozpadaja
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 3248 Wiek 38 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 41520
leah, szkoda ze wczesniej nie zajrzalam, wlasnie mi sie dorsz przykleil, z jednej strony byla skora
a taka glodna bylam
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
obliques Zasłużona dla SFD
Ekspert
Szacuny 188 Napisanych postów 65575 Na forum 16 lat Przeczytanych tematów 188925
dorsz jest w ogole słaby na grilla, ja ze skora zawsze łososia robie i nie ma problemu
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 94 Napisanych postów 5856 Wiek 40 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 54638
Zrobiłam wczoraj razowiec na zakwasie z przepisu Oveji. W dalszym ciągu lekki glutek, ale przynajmniej już troche wyrośnięty i nie kamień Liczę, że im starszy będzie zakwas tym chleb będzie bardziej wyrastał Mam tylko pytanie, zakwas który odłożyłam w do lodówki mam dokarmiać co pare dni, czy codziennie ?

Aktualny dziennik: http://www.sfd.pl/[Stara_Gwardia]_DT/Lejjla-t988136.html

"Mięśnie są pojętne jak woły robocze.Jeśli ostrożnie,krok po kroku,
zwiększa się obciążenie,uczą się je znosić."

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 1449 Wiek 43 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 13082
O - i jak bardzo ma śmierdzieć ten zakwas - czy on się może popsuć? Bo rozumiem, że jak mi bąbelkuje i nabiera konstystencji takiej jakby puchatej - to dobrze, to znaczy, że pracuje.

A woman is like a tea bag. You never know how strong she is until she gets into hot water.

http://www.sfd.pl/W_poszukiwaniu_zaginionej_talii__k_rol_k-t764731-s17.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 863 Wiek 46 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 42841
Lejjla - najważniejsze że smakuje

starszy zakwas na pewno bj aktywny, ale myślę że duże znaczenie ma też czas i warunki wyrastania samego chleba (mi kurczę wciąż wychodzi kleisty i raz rośnie raz nie, jak wkładam na ~30st.C do piekarnika to rośnie, a wcześniej może sobie i 12h stać w pokojowej temp. i kicha )
jak zakwas w lodówce to nie trzeba dokarmiać (mój przeżył tak 3 miechy konkursu), jak zamierzasz piec chleb to wyjmij wcześniej by się zagrzał, potem cykl 3-krotnego dokarmiania i mieszasz ciasto

k_rol_k, podobno popsuć się może tylko jak spleśnieje, śmierdzieć może (to pojęcie bardzo względne), a puchaty jak najbardziej - puchaty chlebek da

Zmieniony przez - loferne w dniu 2011-10-28 10:14:32
Nowy temat Temat Zamknięty
Poprzedni temat

Trening Brzuch, nogi

Następny temat

WIOSENNE PORZADKI - zabawa / start str24/ podsumowanie str35i36

WHEY premium