Na rynku dostępnych jest wiele produktów, które mogą stanowić zagrożenie dla zdrowia. Łatwo dzięki nim nabierać zbędnych kilogramów, pogarszać stan swojego zdrowia, zwiększać stężenie insuliny i glukozy, wywoływać huśtawkę glikemiczną. Jest też cała grupa stosunkowo bezpiecznych, niskokalorycznych produktów. Czy istnieją takie, które można jeść [...]
[...] wykonamy z ich udziałem? Poniżej zestawienie ziemniaki vs. ryż. Ponadto ziemniaki zawierają więcej kwasu foliowego, który niezbędny jest do rozwoju wszystkich komórek w organizmie, jego odpowiedni poziom pomoże nam usprawnić pracę naszego układu nerwowego. Ryż zaś ma więcej wapnia, magnezu i selenu, a ten odpowiedzialny jest za prawidłowe [...]
Wykorzystanie białka w diecie sportowca jest jednym z priorytetów diety, która ma na celu wspomóc budowanie masy mięśniowej. Oznacza to, że osoby, które trenują siłowo, powinny szczególnie zadbać o to, aby odpowiednia ilość białka znalazła się w ich diecie. Co więcej, sam trening siłowy będzie generował dużo większe zapotrzebowanie na białko, [...]
Wykorzystanie suplementacji, której celem jest wsparcie procesów odchudzania, jest bez wątpienia działaniem dużo bardziej skutecznym niż trzymanie się samej diety. Jeżeli zależy nam na redukcji wagi, to nie tylko wykorzystanie odpowiednio zaplanowanego treningu i jadłospisu będzie warunkowało poprawę naszego wyglądu, ale i odpowiednie zastosowanie [...]
Kolagen jest powszechnie występującym białkiem należącym do białek włókienkowych. Stanowi 25% masy protein w organizmie człowieka. Inne ważne białka z tej grupy to keratyna (nie mylić z energetycznym związkiem i suplementem diety o nazwie kreatyna) oraz miozyna. Miozyna jest białkiem umożliwiającym skurcz mięśni szkieletowych, a więc jest [...]
Jeśli "bywasz" w Internecie, to z pewnością słyszałeś opowieści o hormonie wzrostu, o tym jak on „odnawia wszystkie tkanki”. Niestety ludzie, którzy stosują głodówkę, może zwiększają na chwilę stężenie hormonu wzrostu, ale przy tym drastycznie ograniczają stężenie jego efektora, czyli IGF-1. A takie postępowanie jest zupełnie bez sensu. Zamiast [...]
[...] ubogi skład aminokwasów. Minusem białek jajecznych z kolei jest to, że mogą one powodować nieco problemów natury trawiennej, co powiązane jest z nadmierną produkcją gazów w organizmie. ( u osób wrażliwych) Jak brać białko? Zastosowanie odżywki białkowej przeważnie uzależnione jest od tego, ile białka brakuje nam w diecie, jak i od pory dnia, w [...]
[...] Z czego powstaje kreatyna? Pod kątem chemicznym kreatyna powstaje z trzech aminokwasów: argininy, glicyny i metioniny. Arginina z kolei jest aminokwasem, który w organizmie człowieka naturalnie stymuluje syntezę kreatyny. W związku z tą informacją osoby suplementujące się kreatyną dość często wykorzystują wsparcie no-boosterami na [...]
[...] marchew, fasolka szparagowa. W suplementacji znajdziemy krzem w preparatach wspomagających włosy, skórę i paznokcie. Witaminy K1 i K2 Odpowiadają za gospodarkę wapnia w organizmie dbając o to, aby nie magazynował on się w tętnicach, a był kierowany do kości, wspierał wytrzymałość kostną. Znajdziemy je w warzywach liściastych, brukselce, [...]
[...] z inną popularną nazwą witaminy D - witaminą słońca. Witamina D a ryzyko infekcji górnych dróg oddechowych Ponownie zauważono związek między niskim poziomem witaminy D w organizmie a częstotliwością występowania infekcji górnych dróg oddechowych. Szczególnie w okresie zwiększonego ryzyka zapadnięcie na tego typu infekcje, warto dbać o [...]
Wymagania żywieniowe sportowca znacznie odbiegają od tych, jakie poleca się przeciętnemu Kowalskiemu. Nie powinno to jednak nikogo dziwić, gdyż obciążenia treningowe są również zdecydowanie inne. A przecież do nich dokłada się także zwiększony stres, związany na przykład z wyjazdami i występami w zawodach. Batony sportowe Stanowią pewnego [...]
[...] nie ma zachęcać do stosowania dopingu, środki z grupy SAA (sterydów anaboliczno-androgennych) mogą wyraźnie skrócić życie, mają wpływ na funkcjonowanie większości układów w organizmie człowieka. W szczególności można się spodziewać negatywnego wpływu na serce (szczególnie lewą komorę), lipidogram, nerki, wątrobę, stężenie testosteronu [...]
[...] Każdy 1 nanogram ferrytyny na ml surowicy krwi odpowiada zmagazynowanym 8 mg żelaza w ustroju. Dlatego ferrytyna jest bardzo dobrym wskaźnikiem dotyczącym ilości żelaza w organizmie sportowca. W normalnych okolicznościach żelazo krąży niemal w obiegu zamkniętym. Niemniej utrata żelaza może wystąpić np. u intensywnie trenujących sportowców [...]
[...] zajmiemy się problemem potencjalnego niedoboru koenzymu Q10, który uznawany jest za składnik witaminopodobny, czyli związek niezbędny do życia, częściowo wytwarzany w naszym organizmie, częściowo zaś uzupełniany z pożywienia. Kwestia witaminy K2 Z uwagi na podobieństwo budowy, jak sugerują specjaliści, efektywnymi zamiennikami ubichinonu mogą [...]
Wapń jest niezbędnym składnikiem diety człowieka i odgrywa kluczową rolę w wielu procesach biologicznych. Jest on głównym składnikiem kości i zębów, a także jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania mięśni, w tym serca. Wapń jest także istotny dla prawidłowego krzepnięcia krwi i przekazywania sygnałów nerwowych, a jego niedobór w diecie może [...]
W dzisiejszym odcinku z cyklu poświęconego deficytowym składnikom wegańskiej diety zajmiemy się problemem potencjalnego niedoboru żelaza, którego zapasy w organizmach wegan, jak dowiodły badania, są średnio niższe w porównaniu do osób wzbogacających swoją dietę o produkty pochodzenia zwierzęcego. Najlepsze rozwiązania Jako dobre rozwiązanie [...]
W roku 2017 dużo mówiono o tej chorobie oraz chorobach odkleszczowych w social mediach. Można było przeczytać wiele sprzecznych wypowiedzi lekarzy, a także samych chorych. Niestety, lekceważenie objawów oraz przekładanie wizyty u lekarza powoduje, że choroba rozwija się szybko i dotyka wielu narządów. Organizm chorego cierpi równolegle na [...]
[...] który kryje w sobie prawie 1400 mg wapnia na 100 g, mimo wszystko istnieją produkty, które sprawiają, że spożywanie ich umożliwia nam zaspokojenie zapotrzebowania na wapń w organizmie. Tymi produktami są: mak - prawie 1300 mg wapnia na 100 g nasiona chia - w 100 g produktu znajduje się go około 630 mg sardynki - około 330 mg wapnia na 100 g [...]
[...] użycie licznych chemikaliów. Użycie właśnie wspomnianych chemikaliów i słodzików może mocno wpływać na zaburzenia hormonalne, co zaś prowadzi m.in. do zatrzymania wody w organizmie, tworzenia się cellulitu czy odkładania podskórnej tkanki tłuszczowej. Kolejnym działaniem, które bardzo często jest stosowane przy produkcji produktów light, jest [...]
Denham Harman stworzył wolnorodnikową teorię starzenia się. Pojawianie się chorób związanych z wiekiem jest związane z upośledzoną zdolnością do przeciwdziałania uszkodzeniom komórek wywołanym stresem oksydacyjnym. Stres oksydacyjny, najprawdopodobniej ma silny związek z powstawaniem raka. Tauryna wykazuje właściwości antyoksydacyjne, [...]