W dzisiejszym odcinku z cyklu poświęconego deficytowym składnikom wegańskiej diety zajmiemy się problemem potencjalnego niedoboru anseryny, albowiem po odkryciu omawianej w jednym z wcześniejszych artykułów karnozyny w wołowinie, naukowcy zaczęli poszukiwać tej substancji również w tkance mięśniowej innych gatunków zwierząt. Wprawdzie, jak [...]
[...] wynika, że berberyna może mieć wpływ na przynajmniej dwie kluczowe dla raka endometrium kwestie: nadmiarową masę ciała (nadwagę lub otyłość) i stężenie insuliny. Najnowsze badania wskazują, że na tym jej działanie się nie kończy. Może bezpośrednio wpływać na podziały komórek nowotworowych, hamując ich proliferację i przerzuty. Są to wstępne [...]
[...] Niestety, autor jest nieznany, ponieważ jest to rodzaj zbioru tekstów prawdopodobnie różnych twórców. Podsumowanie Naukowcy już w latach 80. XX wieku przeprowadzili badania dotyczące składowania witaminy B12 w ustroju. Stwierdzili, iż nawet przyjmowanie 2 g witaminy C dziennie nie wpływa na zapasy witaminy B12 w ustroju. Nie należy [...]
Chmiel to znana wszystkim roślina, która od wieków odgrywa kluczową rolę w sztuce warzenia piwa, nieustannie zdobywając serca miłośników tego trunku na całym świecie. Nie tylko dodaje ona charakterystycznego aromatu i goryczki, ale również ma ona szereg innych właściwości. Właśnie, chmiel to nie tylko składnik piwa! Posiada on wiele potencjalnych [...]
Suplementacja okołotreningowa obecnie stanowi najmodniejszy element wspomagania treningu sportowca. Wszystko za sprawą specyficznego okresu, jakim jest trening, który niesie za sobą pewne wymagania, co do zastosowania wsparcia suplementacyjnego. Co więcej, w okresie tym dochodzi do przemian metabolicznych, które wpływają na funkcjonowanie [...]
[...] jest to, aby ze zrozumieniem czytać etykiety odżywek białkowych i unikać produktów firm, które próbują wcisnąć nam coś tajemniczo ukrytego w składzie. Warto również kierować się wynikami niezależnych badań odnośnie składu odżywki białkowej. Producenci, którzy nie mają nic do ukrycia, wrzucają badania każdej partii na swoje strony lub fora.
Ostatnimi czasy, gdy moda na zdrowy styl życia się rozpowszechnia, a zarówno producentów suplementów, jak i samych suplementów na rynku pojawia się coraz więcej, nie łatwo jest mieć pewność, co rzeczywiście pomaga, zarówno prozdrowotnie, jak i w efektach sportowych, a co jest zwykłym chwytem marketingowym, na którym skorzysta jedynie producent.
Jak wiadomo, składowych dobrego i efektywnego treningu jest wiele, trening bez odpowiedniej techniki, dobrania ciężaru, diety, suplementacji i przygotowania jest dużo mniej efektywny niż po uwzględnieniu wszystkich wymienionych elementów. Jednym z elementów treningu jest również znana wszystkim bardzo dobrze rozgrzewka oraz równie ważne [...]
[...] prawdy. Jakie jest najlepsze podejście dietetyczne, by żyć jak najdłużej przy zachowaniu zdrowia? Chociaż trudno jest bezpośrednio zmierzyć wpływ diety na długowieczność, badania sugerują, że to, co jesz, ma znaczenie. Na przykład "zapalenie" oznacza, że starzenie się jest spowodowane przewlekłym stanem zapalnym. Dziś wiemy, że to, co jemy, [...]
Nie powinniśmy sprowadzać wszystkiego do liczb i określać według nich swoją wartość. Jednak liczby są czasem pomocne w mierzeniu ryzyka wystąpienia problemów zdrowotnych. Na przykład, jeśli masz ciśnienie krwi, które jest znacznie wyższe, niż 120 na 80, wzrasta ryzyko chorób serca, udaru mózgu i chorób nerek. Waga ciała może być pewną wskazówką do [...]
[...] na radykalnym głodzeniu się. Niemniej jednak, jeśli chcemy tracić na wadze, niezbędny jest deficyt kaloryczny. Niewielki deficyt kaloryczny! Co więcej, jak sugerują nowe badania, należy stosować przerwy od ograniczania liczby kalorii i okresowo spożywać więcej kalorii. Pomoże to uniknąć frustracji, będzie łatwiejsze i nie sprawi, że nasz [...]
[...] ma korzystny wpływ np. na ryzyko sercowo-naczyniowe. Jednak ta granica jest znikoma, a za niewielkimi korzyściami mogą iść poważne skutki uboczne dla całego organizmu. Celem badania Romeo J. i wsp. było określenie wpływu umiarkowanego spożycia piwa na funkcję odpornościową zdrowych osób dorosłych, z uwzględnieniem różnic między płciami. Po [...]
Kiedy za oknem deszcz, wiatr, to i w naszej głowie częściej smutek, złość czy chandra. Prawda jest taka, że na nasz nastrój wpływa nie tylko pogoda, ale cały szereg różnych czynników. Chemia mózgu i hormony także mają wpływ. Weźmy na przykład serotoninę - malutki związek chemiczny odpowiedzialny w dużej mierze za nasz nastrój. Podsumowanie [...]
Wstępne analizy sugerują, że nadwaga i otyłość wpływają na większe ryzyko zakażenia koronawirusem i cięższy przebieg choroby. U osób otyłych nieustannie mamy do czynienia z przewlekle toczącym się stanem zapalnym w organizmie, co przekłada się na obniżenie sprawności funkcjonowania układu odpornościowego. Osoby otyłe, u których wskaźnik masy [...]
[...] określiłby długofalowe skutki stosowania podobnych schematów żywieniowych. Niektóre pokarmy, takie jak: produkty mleczne, ryby, owoce i warzywa, również wpływają na sen, ale badania były zbyt zróżnicowanie, trwały za krótko i były prowadzone na zbyt małej liczbie osób, aby wyciągnąć ostateczne wnioski. U dzieci dłuższy czas snu może być związany [...]
[...] Według ostatnich badań przeprowadzonych przez hiszpańskich naukowców suplementacja ekstraktem z ashwagandhy zwiększa VO2max. Wyniki zaprezentowanego w dzisiejszym artykule badania, pokazują jednak, że suplementacja ashwagandhą jest korzystna nie tylko w sportach siłowych. Wpływa również na zwiększenie VO2max, zwiększa więc wydolność tlenową [...]
Problemy wątrobowe stały się plagą naszych czasów. Na pierwszy plan wysuwa się tutaj przypadłość nazywana niealkoholową stłuszczeniową chorobą wątroby, znana lepiej pod skróconą z języka angielskiego nazwą – NAFLD. Szacuje się, że problem ten dotyczy aktualnie 25% światowej populacji, a na rok 2030 prognozuje się, że może on dotknąć 50% [...]
[...] i odrobina cierpliwości, by pozbyć się większości niezdrowych produktów, które indukują stan zapalny i sprzyjają licznym chorobom dziesiątkujących ludzkość. Referencje, badania, literatura: Janice K. Kiecolt-Glaser, Ph.D. Stress, Food, and Inflammation: Psychoneuroimmunology and Nutrition at the Cutting [...]
[...] ale także na osiągi sportowe. Jest uważana za silny adaptogen i środek antystresowy, który może mieć także potencjał pod względem zwiększania wydolności fizycznej. W badaniach naukowych stwierdzono, iż suplementacja Ashwagandha (dawka między 240 a 600 mg dziennie) może wpłynąć na siłę lub moc u zdrowych, nietrenujących regularnie osób. W [...]
[...] genetyczne Co w przypadku treningu siłowego? Czy to najlepsze rozwiązanie? Trening siłowy w przypadku osteoporozy może być skutecznym wsparciem leczenia. Jak wykazują badania naukowe, trening z ciężarami powoduje wzrost masy kostnej. Niestety takie aktywności jak spacery, jazda na rowerze, korzystanie z orbitreka czy szeroko pojęte zajęcia [...]