SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

wchłanianie białka

  • Chia właściwości zdrowotne

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Gdy zaczynamy swoją drogę w kształtowaniu sylwetki, zmieniamy często całe swoje życie, bo przecież zmiana nawyków żywieniowych to bardzo wielki krok. Do naszej diety trafiają wtedy bardzo cenne i wartościowe, ale wcześniej nieznane nam, produkty spożywcze. Podobnie bywa z szałwią hiszpańską. Często kupuje się ją, niewiele wiedząc na jej temat. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3248 Data: 2017-11-22 10:41:11
  • Mąka kokosowa - właściwości

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Mąka kokosowa stosunkowo niedawno zaczęła być częściej spotykanym produktem w naszej kuchni. Wcześniej nie była zbyt popularnym składnikiem naszych wypieków, z wielu względów. Między innymi dlatego, iż była dość droga, trudno dostępna, ale też nie wiadomo było jak jej używać, gdyż jak wiadomo, mąka kokosowa, mimo podobnej faktury do mąki pszennej, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5153 Data: 2017-11-12 12:41:26
  • Aktualizacja: 22 kwietnia 2021 Odżywka białkowa jest stałym elementem diety sportowca, który ze względu na zwiększoną aktywność fizyczną, potrzebuje więcej protein w diecie. Niezależnie od tego, jaki sport uprawiamy, trening generuje większe zapotrzebowanie na białko.  Śmiało można napisać, że koncentrat białek serwatkowych jest białkiem wysokiej [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 8628 Data: 2017-04-26 08:51:10
  • Pełne ziarna – zdrowe czy niezdrowe?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Debata na temat korzyści zdrowotnych związanych z pełnymi ziarnami trwa. Z jednej strony mamy badania pokazujące, że spożycie pełnych ziaren wiąże się z niższym ryzykiem przedwczesnej śmierci.  Podsumowując Pełne ziarna nie są niezbędne dla zdrowej, zbilansowanej diety, ale są bogate w składniki odżywcze i błonnik. Dzięki wysokiej zawartości [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2820 Data: 2018-12-29 08:19:22
  • [...] regeneracji odżywki białkowe stosuje się również w okresie do 30 minut po treningu. Ten okres jest szczególnie ważny, ponieważ rozszerzone naczynia krwionośne mogą usprawnić wchłanianie aminokwasów i przyspieszyć odbudowę lub budowę tkanki mięśniowej. Warto też zaznaczyć, że niekiedy zaleca się sięgać po odżywki białkowe w ciągu dnia. Preparat [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1051 Data: 2023-05-26 13:19:41
  • Powszechnym błędem jest przekonanie, że nie można uzyskać wystarczającej ilości białka do budowy mięśni, jeśli nie spożywa się mięsa i produktów mlecznych. Sukcesy niektórych wegańskich kulturystów pokazują jednak, że tak nie jest. Jak skuteczna jest dieta oparta na roślinach do budowy mięśni? Stosowanie diety roślinnej nie stawia cię w gorszej [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2767 Data: 2018-07-22 08:28:41
  • [...] a u kobiet jeszcze mniej (znikome ilości). Kortyzol w nadmiarze ułatwia rozpad mięśni, czyli powoduje utratę sylwetkowego złota. Po czwarte: osłabia kości, gdyż hamuje wchłanianie wapnia – może wywołać potencjalne złamania kości. Kortyzol działa pośrednio na kości, blokując wchłanianie wapnia, co zmniejsza wzrost komórek kostnych. Po piąte: [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 978 Data: 2021-09-08 13:20:12
  • Ile białka dziennie na każdy kilogram mojej wagi?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    W ostatniej dekadzie wielokrotnie zdarzało mi się słyszeć nieprawdopodobne teorie wygłaszane przez osoby, które posiadają imponującą masę ciała. Nie tak dawno wybitny polski zawodnik sugerował, iż dieta wysokotłuszczowa, niskowęglowodanowa chroni przed nabieraniem zbędnej tkanki tłuszczowej! Tak, stwierdził, że przy stosowaniu tego modelu [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 995 Data: 2024-01-10 12:06:21
  • Mit zdrowego błonnika

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Błonnik - jest to składnik, którego prawdopodobnie nikomu nie trzeba przedstawiać. Powszechnie wiadomo, że dieta powinna być bogata w ten "superzdrowy" składnik. W szczególności, jeżeli chcemy, aby nasz układ pokarmowy dobrze funkcjonował, toksyny wydalały się z organizmu, a tkanka tłuszczowa powinna znikać w mgnieniu oka. Przekonują nas o tym [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4575 Data: 2017-09-02 11:30:16
  • Fasola jest popularnym produktem bogatym w białko, który często się pojawia na talerzach wegetarian. Nie ulega też żadnej wątpliwości, że poza białkiem fasola jest bogata w wiele składników odżywczych, a do tego jest niedroga. Jest też źródłem węglowodanów. Podsumowanie Jeżeli nie jesz fasoli czy innych strączków, to namawiamy Cię, by włączyć [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1499 Data: 2019-07-08 09:25:03
  • Wapń jest niezbędnym składnikiem diety człowieka i odgrywa kluczową rolę w wielu procesach biologicznych. Jest on głównym składnikiem kości i zębów, a także jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania mięśni, w tym serca. Wapń jest także istotny dla prawidłowego krzepnięcia krwi i przekazywania sygnałów nerwowych, a jego niedobór w diecie może [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 497 Data: 2023-07-07 15:36:42
  • Nietolerancja laktozy - mleko a odżywki białkowe

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Laktoza jest dwucukrem składającym się z glukozy i galaktozy. Krąży o niej wiele mitów, podobnie jak o mleku. Przede wszystkim należy odróżniać poszczególne rodzaje produktów. Czym innym jest mleko, jogurt, sery, a np. sproszkowane białko serwatkowe. Podsumowanie Mleko budzi wiele kontrowersji i należy samodzielnie rozważyć, czy jest niezbędnym [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 588 Data: 2023-10-22 10:10:40
  • Nabiał - podstawa diety czy zagrożenie dla zdrowia?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Według powszechnej opinii nabiał jest świetnym źródłem wapnia, dostarcza nam sporych ilości białka i ma pod wieloma względami prozdrowotne właściwości. Ze spożyciem nabiału, a zwłaszcza krowiego mleka, wiąże się wiele kontrowersji. Przeciwnicy spożycia nabiału wskazują na problemy z tolerancją zawartych w nich składników, takich jak laktoza czy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 20095 Data: 2017-07-04 09:34:36
  • Jest to jeden z najważniejszych pierwiastków, a na niedobory z nim związane cierpi około 30% ludzi na całym świecie. Choć jest dostępny w wielu produktach i nasza dieta zazwyczaj nie jest uboga w żelazo, często zdarzają się niedobory oraz anemię. Jak wygląda proces wchłaniania oraz jak zwiększyć przyswajalność tego bardzo ważnego pierwiastka? [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6490 Data: 2017-12-30 09:41:39
  • Wysoko przetworzona żywność może być od razu gotowa do spożycia lub prawie gotowa do spożycia. Jest produkowana w temperaturach znacznie wyższych niż tych panujących na patelni lub w piekarniku. Często zawierają mało błonnika i dużo soli oraz są pełne węglowodanów o szybkiej kinetyce (powodujących huśtawkę glikemiczną) i „złych” tłuszczów (np. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4768 Data: 2019-05-30 19:00:18
  • Żurawina - właściwości i zastosowanie

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] do krystalizacji, dlatego też tak ważne jest, aby osoby z kamieniami nerkowymi unikały produktów, które zawierają w swoim składzie żurawinę. Ponadto szczawiany te utrudniają wchłanianie jelitowe wapnia, dlatego też spożywanie żurawiny w dużej ilości nie jest zalecane osobom z chorobami kości, np.: z osteoporozą. Nie jest również zalecana osobom, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3664 Data: 2017-11-17 12:25:16
  • [...] ponad 400 g) znajduje się ponad 10,5 g błonnika. Dzięki czemu warzywo to jest niezwykle sycące. Warzywa te zawierają również związki o nazwie goitrogeny, które ograniczają wchłanianie jodu. Z tego względu nie zaleca się spożywania ich codziennie. Szpinak Szpinak często bywa przedstawiany jako niezwykle obfite źródło żelaza. Niestety w [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5664 Data: 2018-10-20 11:16:48
  • [...] zadbają o dietę i ewentualną suplementację, to w dalszym ciągu są w stanie dostarczyć odpowiednią ilość żelaza. Warto pamiętać, że spożywanie produktów z witaminą c zwiększa wchłanianie żelaza. Sprawdź: Żelazo hemowe i niehemowe - wchłanianie i właściwości Niedobór witaminy B12 Niedobór witaminy B12 również może prowadzić do anemii. Tak samo, jak [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1000 Data: 2022-08-10 07:54:36
  • Proces odchudzania może być długi i żmudny, a czasami również frustrujący. Wymaga cierpliwości, konsekwencji, ale też wiedzy. Nie oznacza to jednak, że jest to niemożliwe. Wręcz przeciwnie – wszystko się da, tylko trzeba się uzbroić w odpowiednie podejście, zaangażowanie i zaakceptować fakt, że potrzebny jest także czas.  Podsumowanie Jesteś w [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 492 Data: 2023-08-07 10:08:10
  • Dieta ketogeniczna to dieta o bardzo niskiej zawartości węglowodanów i dużej ilości tłuszczu, która została opracowana, aby pomóc dzieciom i dorosłym cierpiącym na napady padaczkowe. Obecnie pomaga ludziom osiągnąć szereg celów zdrowotnych, w tym utratę masy ciała. W diecie tej około 5 do 10 procent dziennego spożycia kalorii pochodzi z [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7400 Data: 2021-05-31 11:13:30