SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

wchłanianie białka

  • Prawdopodobnie znasz dobrze kiszoną kapustę i kiszone ogórki. Czy wiesz, że można kisić również inne warzywa? W rzeczywistości prawie każde warzywo może być ukiszone (poddane fermentacji), chociaż warzywa inne, niż kapusta i ogórki, są trudne do znalezienia w sklepach. Biorąc pod uwagę korzyści zdrowotne, jakie wiążą się z jedzeniem kiszonek, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2920 Data: 2018-07-18 15:48:28
  • Jackfruit - owoc jako substytut mięsa

    Artykuł
    Diety i odżywianie

    [...] zawierają związki, które mają antybakteryjne właściwości. Nie należy jednak spożywać nasion w surowej postaci, ponieważ zawierają składniki antyodżywcze, które zmniejszają wchłanianie minerałów. Nasiona zatem upiecz lub ugotuj.  Czy jackfruit ma jakieś wady? Zależy dla kogo. Uważać powinny osoby z cukrzycą. Nie muszą całkowicie unikać tego [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1304 Data: 2021-10-15 09:54:11
  • Kiedy za oknem deszcz, wiatr, to i w naszej głowie częściej smutek, złość czy chandra. Prawda jest taka, że na nasz nastrój wpływa nie tylko pogoda, ale cały szereg różnych czynników. Chemia mózgu i hormony także mają wpływ. Weźmy na przykład serotoninę - malutki związek chemiczny odpowiedzialny w dużej mierze za nasz nastrój. Podsumowanie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4546 Data: 2020-03-01 18:51:55
  • IBS to angielski skrót dolegliwości zwanej zespołem jelita drażliwego. Jest to przewlekłe zaburzenie przewodu pokarmowego i jak sama nazwa wskazuje, dotyka ono jelita grubego. IBS przyczynia się do takich objawów, jak zaparcia, biegunki, gazy oraz bóle i skurcze brzucha. Choroba ta wpływa znacząco na pogorszenie samopoczucia. Co warto zapamiętać? [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4833 Data: 2020-05-25 15:08:42
  • [...] wpływać na sen u wyjątkowo wrażliwych osób.  SPRAWDŹ: ALLNUTRITION GREEN TEA - ekstrakt z zielonej herbaty Warto też wiedzieć, że picie jej w dużych ilościach może hamować wchłanianie żelaza. Niektóre jej składniki nie będą poprawnie reagować z wybranymi lekami, w tym acetaminofenem, kodeiną, werapamilem, nadololem, tamoksyfenem i bortezomibem. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2790 Data: 2021-10-10 10:12:24
  • Posiłki w szkole dla wielu aktywnych młodych osób potrafią być problematyczne. Po pierwsze wymagany jest czas na przygotowanie ich w domu, odpowiednie zasoby finansowe lub wsparcie rodziców przy zakupach, oraz umiejętne skomponowanie dań, aby nie powodowały one dyskusji wśród kolegów i koleżanek.  Serek wiejski z płatkami owsianymi i pestkami [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1039 Data: 2023-01-20 07:15:17
  • Błonnik to ważny składnik naszej diety. Pochodzi wyłącznie z roślin i należy do węglowodanów złożonych, które nie są trawione przez organizm ludzki. Z błonnika nie uzyskujemy żadnych składników odżywczych ani energii. Nie zawiera kalorii, ponieważ nie jest trawiony i tylko przechodzi przez nasz układ pokarmowy.  Podsumowanie Zwiększenie ilości [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 678 Data: 2023-03-31 12:07:31
  • [...] Podsumowanie Z badań wynika, iż lepsze właściwości cechują cytrynian, gdyż ma największą rozpuszczalność w wodzie, dzięki czemu wykazuje większą biodostępność i wyższe wchłanianie po podaniu doustnym. Gorsze są chlorki, tlenki, najgorszy jest węglan. Referencje: J S Lindberg „Magnesium bioavailability from magnesium citrate and magnesium [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1870 Data: 2020-09-11 16:17:36
  • [...] wartościowe warzywa liściaste to jarmuż, szpinak, boćwina, kapusta włoska. Minusem jest to, że warzywa te zawierają szczawiany, które wiążą się z wapniem, zmniejszając jego wchłanianie. Oczywiście jedzony sporadycznie nie stanowi dla nas problemu, ale jeżeli często spożywasz produkty zawierające szczawian, wówczas warto rozważyć ich ugotowanie, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 666 Data: 2022-06-01 15:24:32
  • [...] powietrza. Zawiera on elektrolity wchodzące w skład płynów wewnątrz- i zewnątrzkomórkowych, czyli wapń, potas, magnez i sód oraz chlor, a także glukozę, która usprawnia wchłanianie tychże pierwiastków. Dzięki temu ELECTROLYTES może opóźniać zmęczenie i zapobiegać obniżeniu wydolności organizmu zarówno motorycznej, jak i kognitywnej w [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2595 Data: 2021-07-21 12:10:26
  • Witamina D nazywana jest "witaminą słońca".  W jaki sposób światło słoneczne przyczynia się do produkcji witaminy D? Kiedy wystawiasz skórę na działanie promieni słonecznych, to one" przekształcają" związki na skórze w prekursory witaminy D. Następnie wątroba i nerki przekształcają te prekursory w formy witaminy D, z których może korzystać nasz [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3595 Data: 2019-12-21 10:32:49
  • [...] utratę masy kostnej po tym, jak stwierdzono, że osoby na diecie wysokobiałkowej mają więcej wapnia w moczu. Wydaje się, że wyższy poziom wapnia w moczu odzwierciedla lepsze wchłanianie wapnia niż demineralizację kości, a skrajności dotyczyły diet, które opierały się na samych białkach w bardzo dużej ilości. Jeśli dieta jest w miarę zrównoważona, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2446 Data: 2021-09-08 11:28:36
  • Ile kalorii ma pomarańcza? Wartość odżywcza pomarańczy

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Pomarańcza to tak wszechobecny owoc, że łatwo jest zapomnieć o jej egzotycznym pochodzeniu. Pochodzi z regionu obejmującego południowe Chiny, północno-wschodnie Indie i Birmę, a najwcześniejsza wzmianka o słodkiej pomarańczy pojawiła się w chińskiej literaturze w 314 roku n.e. Co można zrobić z pomarańczy? Pomarańcze najlepiej smakują na surowo, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 758 Data: 2023-02-21 19:26:14
  • Produkty, które dobrze sycą i nie zwiększają apetytu

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] wybuch głodu. Pomimo tego, że zawiera naturalne cukry, to nie wchłania ich tak szybko, dzięki zawartości pektyny, związku podobnego do błonnika. Pektyna spowalnia wchłanianie glukozy i pomaga dłużej czuć się pełniejszym. Małe, ważące około 150 g jabłko ma zaledwie 75 kcal. Podsumowanie Włączając powyższe produkty do swojej diety, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1216 Data: 2022-08-08 16:11:56
  • [...] we wchłanianiu tryptofanu Żeby ułatwić organizmowi wchłonięcie tryptofanu, dobrze jest go spożywać wraz z węglowodanami. Węglowodany uwalniają insulinę, która przyspiesza wchłanianie aminokwasów. Naturalne sposoby na utrzymanie wysokiego poziomu serotoniny Niektórzy ludzie potrzebują suplementów, a nawet leków przeciwdepresyjnych, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2436 Data: 2021-11-20 20:45:13
  • Co się dzieje, kiedy brakuje lizyny?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Lizyna jest niezbędnym składnikiem pokarmowym z grupy aminokwasów. Natomiast niezbędny składnik pokarmowy to taki, ​​bez którego organizm nie jest w stanie się obyć, ale ponieważ samodzielnie go nie wytwarza, musi polegać na jego źródłach pokarmowych. Tak więc lizynę, podobnie jak inne niezbędne składniki pokarmowe, przykładowo witaminy, musimy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 362 Data: 2023-11-27 14:05:49
  • Witamina A to jedna z witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, do której to grupy zaliczamy również witaminę D, E i K. Witamina A nie jest związkiem jednorodnym. Pod nazwą witaminy A rozumiane są trzy związki z grupy tzw. retinoidów: retinol, retinal i kwas retinowy. Do grupy witaminy A zaliczane są również roślinne barwniki karotenoidowe, takie jak [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2452 Data: 2020-10-29 18:52:20
  • Ryż brązowy - wady i zalety

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] Rzeczywiście zawiera te wszystkie składniki, ale „ochy i achy” są tutaj mocno przesadzone.  Najczęściej wymieniane wady brązowego ryżu zawiera kwas fitynowy, który blokuje wchłanianie składników mineralnych, m.in. wapnia, magnezu, żelaza i cynku słynie, jako roślinne źródło białka, ale tak naprawdę zawiera go niewiele – ok. 7 g na 100 g [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5132 Data: 2018-06-09 11:26:01
  • Niedawno w pewnej książce dotyczącej dietetyki sportowej „Żywienie w sporcie” D. Benardot znalazłem wiele kontrowersyjnych stwierdzeń (np. dotyczące suplementacji kreatyną), jednak moją uwagę przykuły sugestie, iż jajka są dobrym źródłem witaminy B12. Niestety nie wiem, na czym bazował autor, a tym bardziej nie rozumiem braku komentarza polskich [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5354 Data: 2021-02-08 12:30:44
  • [...] i generuje dystres psychiczny. Duży problem z utrzymaniem poziomu odżywienia magnezem mogą mieć również ludzie zmagający się z chorobami przewodu pokarmowego (zaburzającymi wchłanianie), cukrzycą typu 2, czy chorobą alkoholową. Niedobory magnezu objawiają się zmęczeniem, zaburzeniami apetytu, mimowolnymi i bolesnymi skurczami mięśni, a nawet [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6261 Data: 2022-01-26 06:17:28