Prawdopodobnie znasz dobrze kiszoną kapustę i kiszone ogórki. Czy wiesz, że można kisić również inne warzywa? W rzeczywistości prawie każde warzywo może być ukiszone (poddane fermentacji), chociaż warzywa inne, niż kapusta i ogórki, są trudne do znalezienia w sklepach. Biorąc pod uwagę korzyści zdrowotne, jakie wiążą się z jedzeniem kiszonek, [...]
[...] zawierają związki, które mają antybakteryjne właściwości. Nie należy jednak spożywać nasion w surowej postaci, ponieważ zawierają składniki antyodżywcze, które zmniejszają wchłanianie minerałów. Nasiona zatem upiecz lub ugotuj. Czy jackfruit ma jakieś wady? Zależy dla kogo. Uważać powinny osoby z cukrzycą. Nie muszą całkowicie unikać tego [...]
Kiedy za oknem deszcz, wiatr, to i w naszej głowie częściej smutek, złość czy chandra. Prawda jest taka, że na nasz nastrój wpływa nie tylko pogoda, ale cały szereg różnych czynników. Chemia mózgu i hormony także mają wpływ. Weźmy na przykład serotoninę - malutki związek chemiczny odpowiedzialny w dużej mierze za nasz nastrój. Podsumowanie [...]
IBS to angielski skrót dolegliwości zwanej zespołem jelita drażliwego. Jest to przewlekłe zaburzenie przewodu pokarmowego i jak sama nazwa wskazuje, dotyka ono jelita grubego. IBS przyczynia się do takich objawów, jak zaparcia, biegunki, gazy oraz bóle i skurcze brzucha. Choroba ta wpływa znacząco na pogorszenie samopoczucia. Co warto zapamiętać? [...]
[...] wpływać na sen u wyjątkowo wrażliwych osób. SPRAWDŹ: ALLNUTRITION GREEN TEA - ekstrakt z zielonej herbaty Warto też wiedzieć, że picie jej w dużych ilościach może hamować wchłanianie żelaza. Niektóre jej składniki nie będą poprawnie reagować z wybranymi lekami, w tym acetaminofenem, kodeiną, werapamilem, nadololem, tamoksyfenem i bortezomibem. [...]
Posiłki w szkole dla wielu aktywnych młodych osób potrafią być problematyczne. Po pierwsze wymagany jest czas na przygotowanie ich w domu, odpowiednie zasoby finansowe lub wsparcie rodziców przy zakupach, oraz umiejętne skomponowanie dań, aby nie powodowały one dyskusji wśród kolegów i koleżanek. Serek wiejski z płatkami owsianymi i pestkami [...]
Błonnik to ważny składnik naszej diety. Pochodzi wyłącznie z roślin i należy do węglowodanów złożonych, które nie są trawione przez organizm ludzki. Z błonnika nie uzyskujemy żadnych składników odżywczych ani energii. Nie zawiera kalorii, ponieważ nie jest trawiony i tylko przechodzi przez nasz układ pokarmowy. Podsumowanie Zwiększenie ilości [...]
[...] Podsumowanie Z badań wynika, iż lepsze właściwości cechują cytrynian, gdyż ma największą rozpuszczalność w wodzie, dzięki czemu wykazuje większą biodostępność i wyższe wchłanianie po podaniu doustnym. Gorsze są chlorki, tlenki, najgorszy jest węglan. Referencje: J S Lindberg „Magnesium bioavailability from magnesium citrate and magnesium [...]
[...] wartościowe warzywa liściaste to jarmuż, szpinak, boćwina, kapusta włoska. Minusem jest to, że warzywa te zawierają szczawiany, które wiążą się z wapniem, zmniejszając jego wchłanianie. Oczywiście jedzony sporadycznie nie stanowi dla nas problemu, ale jeżeli często spożywasz produkty zawierające szczawian, wówczas warto rozważyć ich ugotowanie, [...]
[...] powietrza. Zawiera on elektrolity wchodzące w skład płynów wewnątrz- i zewnątrzkomórkowych, czyli wapń, potas, magnez i sód oraz chlor, a także glukozę, która usprawnia wchłanianie tychże pierwiastków. Dzięki temu ELECTROLYTES może opóźniać zmęczenie i zapobiegać obniżeniu wydolności organizmu zarówno motorycznej, jak i kognitywnej w [...]
Witamina D nazywana jest "witaminą słońca". W jaki sposób światło słoneczne przyczynia się do produkcji witaminy D? Kiedy wystawiasz skórę na działanie promieni słonecznych, to one" przekształcają" związki na skórze w prekursory witaminy D. Następnie wątroba i nerki przekształcają te prekursory w formy witaminy D, z których może korzystać nasz [...]
[...] utratę masy kostnej po tym, jak stwierdzono, że osoby na diecie wysokobiałkowej mają więcej wapnia w moczu. Wydaje się, że wyższy poziom wapnia w moczu odzwierciedla lepsze wchłanianie wapnia niż demineralizację kości, a skrajności dotyczyły diet, które opierały się na samych białkach w bardzo dużej ilości. Jeśli dieta jest w miarę zrównoważona, [...]
Pomarańcza to tak wszechobecny owoc, że łatwo jest zapomnieć o jej egzotycznym pochodzeniu. Pochodzi z regionu obejmującego południowe Chiny, północno-wschodnie Indie i Birmę, a najwcześniejsza wzmianka o słodkiej pomarańczy pojawiła się w chińskiej literaturze w 314 roku n.e. Co można zrobić z pomarańczy? Pomarańcze najlepiej smakują na surowo, [...]
[...] wybuch głodu. Pomimo tego, że zawiera naturalne cukry, to nie wchłania ich tak szybko, dzięki zawartości pektyny, związku podobnego do błonnika. Pektyna spowalnia wchłanianie glukozy i pomaga dłużej czuć się pełniejszym. Małe, ważące około 150 g jabłko ma zaledwie 75 kcal. Podsumowanie Włączając powyższe produkty do swojej diety, [...]
[...] we wchłanianiu tryptofanu Żeby ułatwić organizmowi wchłonięcie tryptofanu, dobrze jest go spożywać wraz z węglowodanami. Węglowodany uwalniają insulinę, która przyspiesza wchłanianie aminokwasów. Naturalne sposoby na utrzymanie wysokiego poziomu serotoniny Niektórzy ludzie potrzebują suplementów, a nawet leków przeciwdepresyjnych, [...]
Lizyna jest niezbędnym składnikiem pokarmowym z grupy aminokwasów. Natomiast niezbędny składnik pokarmowy to taki, bez którego organizm nie jest w stanie się obyć, ale ponieważ samodzielnie go nie wytwarza, musi polegać na jego źródłach pokarmowych. Tak więc lizynę, podobnie jak inne niezbędne składniki pokarmowe, przykładowo witaminy, musimy [...]
Witamina A to jedna z witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, do której to grupy zaliczamy również witaminę D, E i K. Witamina A nie jest związkiem jednorodnym. Pod nazwą witaminy A rozumiane są trzy związki z grupy tzw. retinoidów: retinol, retinal i kwas retinowy. Do grupy witaminy A zaliczane są również roślinne barwniki karotenoidowe, takie jak [...]
[...] Rzeczywiście zawiera te wszystkie składniki, ale „ochy i achy” są tutaj mocno przesadzone. Najczęściej wymieniane wady brązowego ryżu zawiera kwas fitynowy, który blokuje wchłanianie składników mineralnych, m.in. wapnia, magnezu, żelaza i cynku słynie, jako roślinne źródło białka, ale tak naprawdę zawiera go niewiele – ok. 7 g na 100 g [...]
Niedawno w pewnej książce dotyczącej dietetyki sportowej „Żywienie w sporcie” D. Benardot znalazłem wiele kontrowersyjnych stwierdzeń (np. dotyczące suplementacji kreatyną), jednak moją uwagę przykuły sugestie, iż jajka są dobrym źródłem witaminy B12. Niestety nie wiem, na czym bazował autor, a tym bardziej nie rozumiem braku komentarza polskich [...]
[...] i generuje dystres psychiczny. Duży problem z utrzymaniem poziomu odżywienia magnezem mogą mieć również ludzie zmagający się z chorobami przewodu pokarmowego (zaburzającymi wchłanianie), cukrzycą typu 2, czy chorobą alkoholową. Niedobory magnezu objawiają się zmęczeniem, zaburzeniami apetytu, mimowolnymi i bolesnymi skurczami mięśni, a nawet [...]