Czy odżywki wysokobiałkowe są dla nastolatka? To pytanie najczęściej zadają zatroskani rodzice, rzadziej można je usłyszeć z ust zainteresowanego nastolatka. Czy odżywki wysokobiałkowe są bezpieczne? Jeśli tylko producent zadbał o właściwy proces technologiczny i sprawdzone źródło dostawy surowców, dla osób zdrowych są całkowicie bezpieczne. W [...]
Dlaczego warto przyśpieszyć swój metabolizm? Odpowiedz na to pytanie wydaje się być bardzo prosta, chociaż nie dla wszystkich oczywista. Dzięki przyspieszonemu metabolizmowi redukcja tkanki tłuszczowej lub wzrost masy mięśniowej będą o wiele prostsze niż teraz. Kapsaicyna Tą tajemniczo brzmiącą substancję znajdziecie między innymi w papryce [...]
Testosteron jest hormonem kojarzonym z męskością. Jest jednym z najbardziej anabolicznych hormonów, czyli takich, które przyczyniają się do szybkiej rozbudowy naszej masy mięśniowej. Testosteron oprócz tego, że wspomaga rozbudowę naszych mięśni, przyczynia się również do utraty tkanki tłuszczowej, poprawy nastroju czy zwiększenia pewności siebie. [...]
[...] bilans azotowy, jak i buduje ponad 20% włókien mięśniowych. Jednak dieta posiada jeszcze dodatkowy składnik, który pełni tak samo istotną rolę w kwestii masy mięśniowej, jak proteiny, a jest nim woda. Brak odpowiedniego nawodnienia - wolniejsze spalanie tłuszczu Jak się okazuje, nieodpowiedni poziom płynów w naszym ciele to również wolniejsze [...]
Specyfika żywienia sportowca, którego zapotrzebowanie na energię, jak i poszczególne makroskładniki dietetyczne sprawia, że dość często nie jest on w stanie dostarczyć wszystkich komponentów diety w ciągu doby, bazując na konwencjonalnych posiłkach. Dość rozbudowane jadłospisy sprawiają, że konieczne jest umieszczenie w nich odżywki, która pozwoli [...]
Podobną obserwację poczyniło wiele osób kończących dietę masową i rozpoczynających proces redukcji tkanki tłuszczowej. A założenie jest przecież inne… Zależy nam na wyeksponowaniu zbudowanych w ostatnim czasie mięśni, poprzez zmniejszenie warstwy tłuszczu, która ją pokrywa. Treningi A skoro przy treningach jesteśmy - dosłownie krótki akapit. [...]
[...] w leucynę, tym silniejsze pobudzenie syntezy białka. Okazuje się, że progowa wartość białka bogatego w leucynę zaczynać się może od ilości 20g na porcję. Jednak im mniej proteiny bogate w leucynę, tym więcej trzeba będzie ich skonsumować do uzyskania podobnego efektu. Oznacza to, że możemy dyskutować o minimalnej ilości białka w porcji i [...]
Obecna epidemia SARS 2, mimo iż nie przynosi "znacznych" ofiar (w porównaniu do wielu innych chorób) spowodowała, iż zamknięte są kluby, siłownie i inne miejsca, gdzie można poćwiczyć. Tak naprawdę większość ludzi, którzy utrzymują niski poziom tkanki tłuszczowej i nie mają różnorakich zespołów, chorób, ograniczy konsumpcję pokarmu automatycznie. [...]
[...] typu bulk – 50% białka i 50% węglowodanów) poprawa jakości diety, uzupełnienie jej np. we właściwe ilości tłuszczów wielonienasyconych i jednonienasyconych, wartościowe proteiny, węglowodany złożone itd. ograniczenie lub wykluczenie z diety alkoholu ograniczenie dodatkowych aktywności pozatreningowych (np. nadmierna ilość biegania lub [...]
[...] innych daje jej dużą satysfakcję i przyjemność. Oprócz jogi, Katie rozpoczęła treningi na siłowni. Dodatkowo, kiedy na jej talerzu zaczęły się pojawiać warzywa, zdrowe proteiny i tłuszcze, okazało się nagle, że zniknęły gdzieś bóle głowy, a wieczne zmęczenie zastąpiły wybuchy energii. Waga zaczęła pokazywać 20 kilogramów mniej. Katie skupia [...]
[...] bardzo ważnym elementem posiłków na masę są białka. Zazwyczaj dostarczane są głównie z produktami pochodzenia zwierzęcego np. z mięsem, jajkami, rybami, nabiałem. Jednak proteiny znajdziemy również w produktach roślinnych np. soczewicy czy soi. Nie powinniśmy też zapominać o suplementach, a dokładniej o odżywkach proteinowych, które obecnie [...]
Oprócz dobrze dopracowanego treningu ważna jest również odpowiednia dieta. Nie może być ona jednak taka, jak statystycznego Kowalskiego, która nie uwzględnia wydatków energetycznych, jak i podziału makroskładników osoby aktywnej. Osób, które nie angażują się w świat sportu, tak naprawdę nie obchodzi, co i ile zjadają. Byle zjeść dobrze i do syta. [...]
[...] g maltodekstryn (węglowodanów) na kg masy ciała. To znaczy, że osoba ważąca 76.2 kg otrzymała: 15 g protein +15 g maltodekstryn, lub same maltodekstryny. Grafika: reakcja na proteiny z węglowodanami i na same węglowodany. Ze względów technicznych pokolorowałem odpowiednie rodzaje protein, by wykres był czytelny. Odpowiedź ze strony insuliny była [...]
[...] sprawia to, że są doskonałym wyborem dla osób aktywnych fizycznie, dążących do lepszej regeneracji lub po prostu chcących uzupełnić swoje dzienne zapotrzebowanie na proteiny. Opcje dla wegan Natomiast warianty HUMMY SHAKE VEGE oparte na białku roślinnym, takie jak: HUMMY SHAKE STRAWBERRY VEGE HUMMY SHAKE VANILLA VEGE Te warianty [...]
Białko składające się z aminokwasów to jeden z najważniejszych składników budujących nasz organizm. Mówi się, iż dla osób ćwiczących i budujących masę mięśniową im więcej białka dostarczamy, tym lepiej. Czy faktycznie jest to prawda i o czym mówi próg leucynowy? Można spotkać teorie mówiące o tym, że w jednym posiłku nie powinniśmy wchłonąć więcej [...]
[...] D odnotowano spadek stężenia D-Dimeru. Normalnie nie jest on wykrywany, podwyższone stężenia są powiązane z ryzykiem zakrzepowo-zatorowym. Odnotowano spadek stężenia proteiny c-reaktywnej (obrazuje stan zapalny). Komentarz: To, iż osiągnięto poprawę stanu zdrowia u 62,5% osób, które otrzymywały duże dawki witaminy D, nie wymaga [...]
Ostatnio usłyszałem bardzo ciekawą wiadomość — witamina B3 ma wspomagać wydolność sportowca. Naturalnie niacyna występuje w: drożdżach, wątrobie, mięsie, rybach, roślinach strączkowych, otrębach, w mniejszej ilości w: pieczywie, warzywach, owocach i mleku. Powstaje w jelitach z tryptofanu. Podsumowanie Ergogeniczny wpływ niacyny wcale nie jest [...]
[...] białkowo-węglowodanowa składała się z 90 g białka, 8 g węglowodanów, 2 g tłuszczu na 100 g odżywki. To, co nas najbardziej interesuje w odżywce węglowodanowo-białkowej to proteiny, które stanowił hydrolizowany izolat serwatki. Druga grupa otrzymała odżywkę składającą się tylko z glukozy. Uczestnicy spożywali 1,5 g protein na kg masy ciała [...]
Spośród trzech głównych składników odżywczych: węglowodanów, tłuszczów i białek najważniejsze dla sportów sylwetkowych są białka. A nikt nie wie o odżywianiu tyle co kulturysta, ponieważ żaden inny sport nie wymaga tak precyzyjnego odżywiania. Najlepszym czasem zastosowania koktajli proteinowych zawierający ten rodzaj białka jest spożycie ich tuż [...]
[...] okresu danego dnia, w którym to zastosowanie płynnych protein jest pożądane. W jakich porach dnia suplementacja będzie najbardziej efektywna? W jaki sposób wykorzystać proteiny, aby organizm chętnie wykorzystał całą spożytą pulę białek? Poniżej przedstawiamy pory dnia, w których to produkt białkowy sprawdzi się najlepiej, a ich kolejność [...]